Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu europarlamentarii români

15 octombrie 2015 | Uniunea Europeană

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 15 octombrie a.c., la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, cu europarlamentari români. 

În cadrul întâlnirii, organizate cu ocazia reuniunii de toamnă a Consiliului European, au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană. 

În acest context, Preşedintele României a prezentat poziţia părţii române cu privire la fenomenul migraţiei, la procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare, la relaţia UE - Marea Britanie, precum şi la perspectivele Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. 

Referitor la migraţie, şeful statului a reiterat că România susţine o abordare bazată pe solidaritate şi responsabilitate, pe dezvoltarea dialogului şi cooperării cu statele de origine şi de tranzit şi pe identificarea de soluţii pe termen lung la această criză. 

În legătură cu relaţia UE - Marea Britanie, Preşedintele României a menţionat că este în interesul atât al Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii, ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii. Eventuale soluţii care să ţină seama de solicitările britanice nu trebuie, însă, să afecteze principiile fundamentale europene, în primul rând libera circulaţie a persoanelor. 

În cadrul discuţiei cu europarlamentarii români, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că aderarea României la spaţiul Schengen continuă să fie o prioritate. 

În urma discuţiilor, a reieşit oportunitatea instituirii unei modalităţi de informare şi consultare reciprocă pe temele europene şi abordările României asupra acestora.