Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la recepţia oferită cu prilejul Zilei Europei

13:00 | 09 Mai 2015 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, sâmbătă, 9 mai a.c., la Palatul Cotroceni, un discurs cu ocazia recepției oferite cu prilejul Zilei Europei.Vă prezentăm în continuare textul discursului:

„Domnule Președinte Ion Iliescu,
Domnule Președinte Emil Constantinescu,
Preafericirea Voastră,
Înaltpreasfinţia Voastră,
Stimaţi reprezentanţi ai cultelor,
Domnule Prim-ministru,
Domnilor miniștri,
Stimaţi membri ai Parlamentului României,
Excelenţele voastre doamnelor și domnilor ambasadori și reprezentanţi ai misiunilor diplomatice,
Stimaţi invitați,
Dragi cetățeni europeni,
Doamnelor și domnilor,

Puține zile din calendar au darul de a vorbi deopotrivă despre trecut, prezent și viitor. Puține zile sunt încărcate în egală măsură de amintirea unor evenimente dureroase din istorie, dar și de speranță. 9 mai este o asemenea zi. Mă bucur că avem ocazia de a o celebra împreună și vă mulțumesc că sunteți aici. Marcăm Ziua Europei, dar și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această zi este, însă, una aparte și pentru că se împlinesc 138 de ani de la momentul proclamării independenţei de stat a României, obţinută cu jertfa a mii de români. Toate acestea se cuvin a fi amintite și onorate astăzi.

Au trecut 65 de ani de la Declarația lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeană, prin crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Curajul, viziunea și acțiunea unor lideri politici precum Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein a însemnat începutul celei mai lungi perioade de pace și prosperitate pentru statele care au fost parte din acest proiect.

Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,
Despre Europa s-au spus și se pot spune multe lucruri. Europa cetățenilor este un spațiu al libertății și democrației, al dialogului și diversității, al prosperității și șanselor egale. Aș vrea să folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim să fie Europa pentru fiecare dintre cetățenii săi și cum o putem face mai puternică în serviciul lor. Perioada pe care o traversăm nu este una deloc simplă. Numeroase provocări - de la cele de securitate la cele economice, de la cele instituționale la cele legate de migrație - ne încearcă angajamentul, determinarea și capacitatea de acțiune comună. Trebuie să fim conștienți de ele, dar nu să ne sperie. Nu există construcție durabilă care să nu fi avut de trecut teste și de înfruntat circumstanțe.

În fața provocărilor de securitate trebuie să fim solidari. În fața xenofobiei și extremismului să fim uniți pentru apărarea drepturilor și libertăților, a valorilor toleranței și incluziunii, a unității în diversitate care exprimă cel mai bine esența Uniunii Europene. În fața scepticismului și îndoielii, să fim curajoși în a continua și consolida procesul de integrare europeană și de extindere. În fața dificultăților economice, să răspundem prin soluții comune și instituții eficiente. Avem nevoie de o Uniune Economică și Monetară puternică, cu o Uniune Bancară funcţională. Avem nevoie de o Piaţă Internă fără bariere. Și de o Uniune a Energiei care să ne asigure securitatea energetică. Trebuie să consolidăm Spaţiul Schengen ca singură opţiune viabilă pentru siguranţa cetăţenilor noștri. Trebuie să continuăm extinderea Uniunii pentru că astfel vom deveni mai puternici.

Doamnelor și domnilor,
Am sărbătorit, recent, împlinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană, un moment deosebit pentru toţi românii, acum cetăţeni europeni cu drepturi depline. România este, astăzi, nu doar un stat profund atașat valorilor care definesc Uniunea Europeană și un puternic susţinător al adâncirii procesului de integrare europeană, România este o sursă de stabilitate și democrație într-o regiune complicată, un partener angajat în susținerea statului de drept, în apărarea libertății fundamentale și în promovarea economiei de piață. După mai mult de 8 ani de la momentul aderării putem afirma că am pornit pe un drum ireversibil și am parcurs etape importante. Dar procesul de integrare nu este încă finalizat. Am convingerea că, în scurt timp, vom face pași semnificativi pentru a deveni membri ai Spaţiului Schengen.

Adoptarea monedei unice euro reprezintă, fără îndoială, cel mai important proiect de țară după aderarea României la Uniunea Europeană. Aderarea la zona euro impune, însă, o pregătire serioasă și un efort susținut și bine coordonat în următorii ani din partea tuturor actorilor relevanţi - politici, guvernamentali, bancari. Sunt convins că, în acest fel, vom putea să îndeplinim acest angajament și să răspundem așteptărilor pe care românii le au. În final, doresc să urez cetăţenilor români și tuturor cetăţenilor europeni, la mulţi ani! La mulţi ani, Europa!”