Declarații de presă susținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul Partidului Popular European

22:15 | 20 Noiembrie 2019 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 20 noiembrie a.c., la Zagreb, Republica Croația, declarații de presă înaintea participării la Summitul Partidului Popular European.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Jurnalist: Bună seara, domnule Președinte!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara!

Jurnalist: Este prima dată când România este reprezentată la Congresul PPE și de Președinte, și de Prim-ministru. Ce înseamnă pentru România să fie reprezentată la acest nivel? Cum folosește României?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este evident o situație foarte, foarte bună pentru noi în cadrul PPE, și, și pentru a sublinia acest lucru, am venit în această seară la Summitul șefilor de stat și de guvern din PPE. Și, cu siguranță, în această nouă configurație, care, într-adevăr, dacă voi reuși și în turul doi al alegerilor, ne duce în situația să avem la sfârșit de an și Președinte, și premier din PNL, din PPE. Evident, influența României în cadrul PPE și implicit în toate structurile Uniunii Europene va fi una considerabil mai bună și avem intenția să folosim această situație în beneficiul României și al românilor.

Jurnalist: Poate fi valabil și pentru un nou impuls pentru aderarea la Schengen și pentru aderarea la Zona Euro, de ce nu?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranță. În noua configurație, discuțiile se vor relua și, sigur, vom avea atunci cu mult mai mare greutate politică, ca să zic așa.

Jurnalist: Astăzi, Partidul Popular European și-a ales noul președinte, în persoana lui Donald Tusk, un est european, ceea ce este o premieră în istoria de 43 de ani a acestei familii politice. Ce înseamnă pentru Europa și, în particular, pentru România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o premieră și este o premieră foarte frumoasă. Îl cunosc foarte bine pe domnul Donald Tusk și sunt foarte bucuros că a fost ales cu o majoritate covârșitoare de voturi. Faptul că avem la PPE prima dată un președinte din partea estică a Europei arată, evident, și în PPE o deschidere semnificativă către, să zicem, membrii noi în Uniunea Europeană. Lucru care ne bucură și este un semn vizibil, un semn evident că falia Est-Vest dispare tot mai mult și asta este, de fapt, ce ne dorim și noi pentru România și pentru români, să ajungem și la un nivel de trai, și la o societate de maturitatea societăților din vechile state membre ale Uniunii Europene.

Jurnalist: S-a discutat astăzi, în prima zi a Congresului PPE, despre o nouă speranță dată țărilor din jur care ar trebui și ar putea, cel puțin, să adere la Uniunea Europeană. Cumva s-a vorbit inclusiv și de Republica Moldova. E un impuls nou pe care PPE vrea să îl transmită statelor din Balcanii din Vest și din zona de Est?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: PPE s-a declarat și s-a implicat de multă vreme pentru extindere și cred că vom continua, sub președinția domnului Tusk, această politică în PPE. Cel puțin pentru mine este un lucru pe care îl și aștept, mi-l și doresc.

Vă mulțumesc!