Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev

13:00 | 15 Iunie 2016 | Bulgaria

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 15 iunie a.c., la Sofia (Republica Bulgaria), o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă comune:

Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev:

„Bună ziua!

Domnule Președinte, bine ați venit în Bulgaria! Ați creat o relație de prietenie, de parteneriat, de colaborare, iar România și Bulgaria sunt un exemplu în regiune. Istoria ne unește și nu vom uita niciodată sutele de militari români care au luptat pe teritoriul Bulgariei în timpul Războiului Ruso-Turc. Să nu uităm că sute de revoluționari bulgari au găsit pământ în România. În ceea ce privește principiile bunei vecinătăți, sunt niște exemple de colaborare și integrare în Europa.

Această integrare are loc în toate domeniile din Europa. Niciodată până acum nu au fost așa de importante din punct de vedere cultural, economic, umanitar. În ceea ce privește colaborarea economică, aceasta marchează în fiecare an noi niveluri. Sunt convins că forumul de afaceri care urmează va fi o nouă etapă în dezvoltarea noastră. Noi am avut deja 3 miliarde euro rezultat, în Bulgaria avem peste 1600 de firme românești active, 1700 sunt firmele bulgare care își desfășoară activitatea în România, de aceea considerăm că forumul de afaceri va fi important și va deschide noile posibilități pe care le avem.

În ceea ce privește domeniul turistic, românii au fost primii în clasamentul turiștilor străini, deci anul trecut am avut circa 1 milion de vizitatori, alături de turiști din Grecia, Germania, Marea Britanie. Noi suntem interesați să continuăm legăturile, suntem convinși că acordul de la Craiova de evitare a dublei impuneri ne va da noi rezultate. Lucrurile acestea sunt foarte importante. Să nu uităm de faptul că ne construim o nouă legătură de gaz. Un aspect foarte important, de asemenea, să nu uităm că realizăm aceste legături de gaz între țările prietene, vecine, atât pentru Bulgaria, și sunt sigur și pentru România.

În felul acesta noi vom reuși să ne fortificăm aceste relații și am constatat împreună cu Președintele Iohannis că acest proiect se dezvoltă bine și va fi terminat anul acesta. Să nu uităm și de noua conductă Sud-Nord, pe care au pus-o la punct Bulgaria, România și Polonia. Să nu uităm de rezultatele bune pe care le avem ca urmare a dării în folosință a Podului de la Vidin-Calafat, dar avem și mai multe, și vom lucra la acestea cu toată forța noastră. Vrem să avem proiecte care să ne ajute să nu uităm de necesitatea îmbunătățirii navigației pe Dunăre. Toate aceste priorități, practic, conduc la legarea statelor noastre, interconectarea lor, și sunt sigur că vom reuși să dăm startul unor noi proiecte de integrare. Am examinat multe astfel de proiecte.

De asemenea, suntem recunoscători pentru bunele cuvinte pe care le-am auzit de la prietenii noștri români cu ocazia Jubileului de 20 de ani a Parteneriatului de Colaborare în Europa de Sud-Est. Lucrul acesta se va traduce prin noi etape în zonă și suntem foarte mulțumiți pentru că România a fost reprezentată de Prim-ministrul Dacian Cioloș la Jubileu.

Să nu uităm de Bazinul Mării Negre, care înseamnă să colaborăm în cadrul NATO pentru asigurarea securității în zonă. Ambele țări suntem pentru fortificarea prezenței NATO și a forțelor americane în regiunea noastră și, mai ales, să avem în vedere activitățile Rusiei în Ucraina și să nu uităm de conflictele înghețate din zona Mării Negre, din Georgia, Moldova, cât și evenimentele din Crimeea, din Ucraina. Bulgaria consideră că migrația trebuie să fie în centrul politicii europene, o temă importantă pentru noi, și trebuie să continuăm să lucrăm în cadrul Spațiului Schengen, pentru a nu fi modificate prioritățile acestui Spațiu. Trebuie să colaborăm mai mult ca să fim mai eficienți.

Deocamdată, am colaborat cu România în eliminarea vizelor pentru cetățenii noștri în SUA și în Canada, și faptul că astăzi este o delegație la nivel înalt din România în Canada ne bucură și așteptăm rezultate, ca urmare a acestei vizite.

În concluzie, să mulțumim prietenilor români pentru această delegație la nivel înalt care este aici în Sofia. Ducem convorbiri foarte bune în sensul atingerii prosperității și împreună vom fi mai puternici.

Vă mulțumesc!”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis:

„Mulțumesc, domnule Președinte!

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în vizită oficială în Republica Bulgaria, stat vecin, partener și prieten tradițional al României. Vreau să îi mulțumesc domnului Președinte Rosen Plevneliev pentru invitația pe care mi-a adresat-o și pentru primirea deosebit de călduroasă.

Am continuat astăzi dialogul început anul trecut la București, cu prilejul vizitei Excelenței Sale din februarie 2015, de care îmi amintesc foarte bine, fiindcă ați fost primul Președinte care m-ați vizitat după ce am ajuns în această funcție onorantă.

Discuțiile au fost utile și substanţiale. Am avut oportunitatea de a analiza împreună modalitățile prin care putem consolida și diversifica relația noastră bilaterală sub toate aspectele sale, dar și să stabilim cum să ne coordonăm mai bine pentru a ne promova interesele comune pe agenda europeană, regională și internațională. În acest context, am discutat cu domnul Preşedinte Plevneliev și cu toată delegația ridicarea relației dintre țările noastre la nivelul de Parteneriat Aprofundat.

Mi-am exprimat satisfacția pentru relația excelentă de cooperare dintre țările noastre, fapt demonstrat în ultimii ani de un dialog politic bilateral susținut și foarte substanțial.

Sunt convins că și această vizită va constitui un stimul pentru dezvoltarea parteneriatului nostru politic pe mai departe.

Am subliniat, totodată, nivelul remarcabil atins de schimburile economice şi comerciale, România fiind, cum ați menționat deja, domnule Președinte, al treilea partener comercial european al Bulgariei. Trendul pozitiv se menţine şi în acest an şi este foarte posibil să se atingă pragul de 4 miliarde de euro volum total.

Am reiterat, împreună cu Președintele Plevneliev, interesul pentru consolidarea relaţiilor noastre economice prin implementarea și diversificarea proiectelor sectoriale în domenii precum cel energetic, transporturile, infrastructura, dezvoltarea regională, tehnologia informațiilor și comunicațiile, dar şi în domenii ca mediul, cultura și educația. De altfel, voi participa astăzi, împreună cu domnul Preşedinte, în deschiderea unui Forum de Afaceri, pentru a stimula schimburile comerciale şi investiţiile reciproce.

În cadrul întrevederii am abordat şi problematica, pe care o consider importantă, a drepturilor persoanelor aparţinând comunităţii române din Bulgaria.

Consider că este în beneficiul reciproc protejarea și promovarea identității naționale și a drepturilor de care comunitatea română din Bulgaria trebuie să se bucure, mai ales în ceea ce priveşte educaţia în limba maternă, aşa cum se bucură şi comunitatea bulgară din România.

Asigurarea securității energetice, promovarea cooperării în zona Dunării, în zona extinsă a Mării Negre, apropierea de Uniunea Europeană a partenerilor din Vecinătatea Estică, consolidarea rolului Uniunii ca actor global puternic sunt doar câteva dintre aspectele abordate astăzi în discuțiile noastre.

Am subliniat, împreună cu domnul Preşedinte, mai ales relevanţa aparte a proiectelor energetice comune, în special coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi interconectorul Giurgiu-Ruse, al cărui şantier îl voi vizita, de altfel, mâine. Am convenit totodată că trebuie intensificate negocierile pentru finalizarea delimitării spaţiilor maritime din Marea Neagră; România îşi doreşte o soluţie care să corespundă metodei de delimitare consacrate în jurisprudenţa instanţelor internaţionale.

În plan european, avem interese și viziuni similare pe o serie de dosare importante, ceea ce constituie o bună premisă pentru o mai strânsă coordonare între țările noastre. Am abordat, în cadrul convorbirilor, provocările cu care ne confruntăm și am discutat despre importanța promovării unor soluții comune.

Susţinem, împreună, obiectivul de consolidare a construcţiei europene şi de recâştigare a încrederii cetăţenilor în viitorul acestui proiect. Dorim să acţionăm împreună, în spiritul Tratatelor şi al valorilor UE, pentru mai multă democraţie, unitate, solidaritate şi prosperitate pe continentul nostru.

Referitor la relația Marii Britanii cu UE, am arătat că este în interesul ambelor părți menținerea sa în familia europeană.

Am subliniat, de asemenea, necesitatea unei abordări cuprinzătoare a migrației la nivel european. România a dat și dă dovadă în continuare de solidaritate în această privință, desigur cu menţinerea poziţiei noastre de principiu, cunoscută.

În contextul actual, menţinerea funcționalității Spațiului Schengen, unul dintre proiectele cele mai vizibile și valoroase pentru comunitatea europeană, este în continuare foarte importantă. Interesul României pentru aderarea la spațiul Schengen rămâne neschimbat şi ne vom continua demersurile pentru a contribui la întărirea frontierelor externe ale UE.

Un alt subiect de discuţie l-a reprezentat cel al luptei împotriva terorismului şi a manifestărilor lui conexe, prilej cu care am reafirmat nevoia unei cooperări mai eficiente pentru combaterea acestui fenomen, inclusiv cu instrumentele dreptului internaţional.

Am arătat şi că, în contextul geopolitic actual, avem obligaţia să abordăm cu responsabilitate evoluțiile din Vecinătatea Estică a Uniunii. Prioritatea României în Vecinătatea Estică rămâne menținerea Republicii Moldova pe calea europeană şi, respectiv, continuarea reformelor, efort care trebuie susţinut pe mai departe, în mod proactiv, de către Uniunea Europeană.

În plus, am discutat şi despre situația din Ucraina, care continuă să fie preocupantă. Pe acest subiect, am căzut de acord că trebuie menţinute sancţiunile până la implementarea Acordurilor de la Minsk.

Pe agenda internațională, discuțiile s-au concentrat pe perspectivele Summitului NATO de la Varșovia. Avem o poziţie comună şi am convenit să acţionăm împreună în continuare pentru întărirea prezenţei terestre şi maritime pe Flancul Estic, atât în Nordul, cât şi în Sudul acestuia, Sud în care se află România şi Bulgaria. Echilibrul de securitate din zona Mării Negre este esențial în asigurarea securității colective a aliaților.

În încheiere, adresez încă o dată mulțumiri președintelui Plevneliev pentru această întâlnire, care ne-a oferit prilejul de a aborda multiple subiecte de interes comun.

Îmi exprim speranța că discuțiile pe care le voi avea astăzi cu domnul Prim-ministru și cu Președintele Parlamentului vor fi la fel de constructive.”

Întrebări din partea reprezentanţilor mass - media:

Jurnalist: „O întrebare pentru ambii Președinți. La Summitul de la Varşovia veţi avea o poziţie comună care să susțină o prezenţă navală permanentă a NATO în Marea Neagră? Şi ce şanse de reușită credeţi că va avea un asemenea demers, având în vedere ostilitatea Rusiei? Mulţumesc!”

Preşedintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev: „Ambele state sunt îngrijorate şi împărtăşesc aceasta şi problemele care rezultă din aceasta. Bulgaria nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia. Aţi auzit şi ieri poziţia Guvernului bulgar prezentată de Ministrul Apărării din Bulgaria, domnul Nenchev, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul din România. A declarat foarte clar care este poziţia Bulgariei. Bulgaria sprijină iniţiativa şi va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotaţiei. Dar nu numai asta, prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această nouă iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Aşa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi şi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare şi vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce priveşte Regiunea Mării Negre, care este de o importanţă tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Această iniţiativă navală la Marea Neagră vine în contextul în care, între timp, toată lumea recunoaște importanța strategică extraordinară a Mării Negre şi a zonei Mării Negre, importanţa extraordinară pentru întreaga construcţie NATO în această parte a lumii. Noi nu dorim să revenim la Război Rece, şi noi în niciun caz nu dorim să ne pregătim să atacăm pe cineva. Dar noi dorim să fim în situaţia de a ne apăra şi a dovedi că suntem aici. Aşa trebuie citită iniţiativa navală pe Marea Neagră şi credem că este natural şi este corect ca la această iniţiativă să participe ţările riverane, în primul rând, ale Mării Negre. După cum am subliniat şi cu alte ocazii, România nu doar primeşte securitate, noi vrem să și participăm şi să oferim la rândul nostru securitate în regiune. Şi atunci, această iniţiativă, la care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi, sigur, Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, dar să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO. Această propunere va fi concretizată, vom face paşi pentru a ajunge la o formă concretă, vom descrie cum evoluează în timp. Probabil vom începe cu exerciţii simple, de compatibilizare, de training, şi vom vedea cum evoluează în timp. Important este să prezentăm această iniţiativă aliaţilor din NATO şi să încercăm să-i convingem că această iniţiativă vine în sprijinul întregii alianţe”.

Jurnalist: „Cu tot subliniatul caracter defensiv al acestei inițiative, luați în considerare și interesul Rusiei? De ce totuși întârzie construirea, finalizarea interconectorului?”

Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev: „NATO, este în general, o alianță defensivă și nu poate exista nicio îndoială că NATO acționează pentru întărirea capacității statelor din flancul sud-estic și, evident, aceasta în legătură cu acțiunile Rusiei, nimeni nu se poate nici măcar gândi că se va repeta ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Aceasta nu este orice stat, ci este un stat de 42 milioane, care practic a fost ocupată ilegal, în fața lumii, care a văzut acest lucru. Deci conflictele sunt la frontiera noastră și iată că trebuie să avem în vedere că aceste conflicte înghețate au fost create la frontiera noastră nu de către NATO, și nu NATO a inițiat aceste anexări ilegale. Nu noi am inițiat atacuri cibernetice, propagandă cibernetică, dar serviciile noastre arată foarte clar de unde vin aceste atacuri, de aceea noi acționăm numai defensiv, conștienți că dacă nu acționăm va fi și mai rău. În ceea ce privește interconectorul de gaz cu România, acesta este important din punct de vedere strategic, trebuia să se fi petrecut de mult această treabă și sunt recunoscător faptului că Președintele României și prietenul meu, vom merge să vizităm, va lua contact cu persoanele care lucrează acolo, ca să nu existe nicio îndoială că noi acționăm foarte decis în această direcție. Acest interconector de gaz între România și Bulgaria va fi unul inter-reversibil, deci în ambele direcții se va putea pompa gaz, de aceea, așa cum am spus deja, spun încă o dată că vă mulțumesc, domnule Președinte, mai ales pentru faptul că veți veni și la locul șantierului aici în Bulgaria. Vă mulțumesc!”