Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

14:00 | 07 iulie 2015 | Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marți, 7 iulie a.c., la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. La finalul ceremoniei, cei doi șefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Vă prezentăm textul declarației de presă comune:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Domnule Președinte Timofti, onorată asistență, mi-a făcut o deosebită plăcere să vă reîntâlnesc în România, la 4 luni de la vizita pe care am efectuat-o în Republica Moldova. Mă bucură foarte mult faptul că vă aflați astăzi aici, la Suceava, unul dintre reperele istoriei noastre comune, pentru a primi Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare”.

Am satisfacția că am putut discuta împreună cu Preşedintele Nicolae Timofti câteva teme prioritare pentru relația noastră bilaterală și pentru Republica Moldova. Așa cum v-am menționat, domnule Președinte, salutăm modul democratic în care s-au desfășurat alegerile locale din țara dumneavoastră, votul cetățenilor Republicii Moldova reconfirmând clar sprijinul pentru forțele pro-europene. Este un mandat reînnoit acordat de cetățeni pentru transformarea în spirit european a Republicii Moldova. Sperăm că la Chişinău se va forma cât mai curând o nouă coaliție solidă, stabilă, capabilă să consolideze parcursul european al Republicii Moldova și să continue în ritm accelerat procesele de reformă. În actualul context intern și regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. În opinia noastră, acestea nu sunt doar așteptări ale României sau ale celorlalți parteneri europeni, ci, în primul rând sunt așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, am discutat cu Președintele Timofti despre modul în care decurge relația bilaterală. România susţine în continuare ferm parcursul european al Republicii Moldova și acordă un sprijin continuu în acest complex proces de integrare. În cadrul întrevederii, am evidențiat, de altfel, şi raportarea unitară, pe deplin receptivă şi deschisă pe care România a avut-o întotdeauna faţă de Chişinău. În centrul abordării noastre s-au aflat și se află permanent cetățenii Republicii Moldova, nu persoane sau forțe politice. Este rezultatul unei politici care are la bază un consens durabil, rămas neschimbat de-a lungul tuturor ciclurilor electorale din România.

Rămânem cel mai sincer şi mai apropiat partener al Republicii Moldova. Împreună cu Președintele Timofti, am împărtășit îngrijorarea pe care o resimțim în ceea ce privește evoluțiile de securitate din zonă și mai ales impactul acestora asupra stabilității și parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Contextul regional actual, cu precădere situaţia din Ucraina, reclamă cu şi mai multă necesitate întărirea instituţiilor statului, urmarea consecventă a agendei politice proeuropene, promovarea reformelor aşteptate de cetăţeni. În tot acest efort, Republica Moldova poate conta, ca şi până acum, pe sprijinul României.

Discuțiile au vizat și importanța implementării angajamentelor asumate prin Acordurile de Asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. După reuşitele din ultimii ani, perioada actuală este pentru Republica Moldova una de consolidare a poziţiilor astfel câştigate. Chișinăul are șansa de a fructifica avantajele comerciale, instituţionale și de mobilitate, rezultate din implementarea standardelor şi reglementărilor europene. Efortul trebuie să meargă acum spre profunzime, spre punerea în aplicare a angajamentelor de reformă de care depinde modernizarea în spirit european. De succesul acestui demers se leagă pregătirea etapei următoare – aceea în care vom putea vorbi despre acordarea perspectivei europene. Reuşita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ţine în primul rând de Republica Moldova însăşi. Vă asigur că veți găsi mereu în România un susținător ferm, activ și de încredere. Vă mulțumesc!

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti: Excelenţă, domnule Preşedinte Klaus Iohannis, doamnelor şi domnilor, sunt bucuros şi chiar emoţionat să mă aflu astăzi împreună cu Preşedintele României la Suceava, în istorica cetate de scaun a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. De asemenea, sunt onorat de titlul de doctor Honoris Causa a Universităţii „Ştefan cel Mare" şi mulţumesc comunităţii academice pentru că mi-a acordat această cinste. 

Astăzi am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu ne erau cunoscute nouă şi am purtat o discuţie extrem de utilă şi plină de conţinut cu domnul Preşedinte Iohannis pe teme importante pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi pentru relaţia noastră strategică, frăţească şi specială. Dialogul nostru politic este în continuare consistent şi constructiv. Avem împreună cu domnul Preşedinte o înţelegere deplină asupra situaţiei regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influenţează dezvoltarea Republicii Moldova şi parcursul său european. Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra relaţiilor concrete şi realităţilor în care trăim şi momentului istoric pe care îl avem. Am avut, aşadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune şi diferendul transnistrean. 

Am avut ocazia, de asemenea, să discutăm despre numeroasele proiecte comune aflate în diferite faze de implementare. La 27 aprilie s-au împlinit cinci ani de la semnarea declaraţiei comune privind instituirea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Avem în prezent un bilanţ pozitiv al cooperării bilaterale, în prim-plan fiind procesul de integrarea europeană şi proiectele energetice, educaţionale şi sociale. Aceste proiecte vor contribui la aprofundarea reformelor democratice în Republica Moldova, consolidarea statului de drept şi a unei justiţii independente, combaterea corupţiei, modernizarea instituţiilor statului şi edificarea unui mediu economic echitabil şi competitiv. Urmează ca prin eforturi comune să extindem aria de cooperare, în special în dezvoltarea proiectelor de infrastructură care ar asigura conectarea deplină a Republicii Moldova la piaţa energetică europeană. Între altele, pe dimensiunea transfrontalieră ar urma să fie extins proiectul SMURD, reabilitat nodul hidrotehnic Stânca-Coşteşti şi modernizate birourile vamale de frontieră. În sfera economică am remarcat cu satisfacţie evoluţia schimburilor dintre cele două ţări, România fiind pentru Republica Moldova principalul partener în ceea ce priveşte exporturile. I-am mulţumit Preşedintelui Iohannis pentru asistenţa financiară solidă pe care România o acordă Republicii Moldova. Îmi doresc ca la Chişinău să fie format cât mai curând un nou guvern care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem. Vă mulţumesc!