Declarație de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul David Cameron

17:30 | 09 decembrie 2015 | Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 9 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul David Cameron.


Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Sunt bucuros că îl avem în vizită pe domnul David Cameron, premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Este prima vizită oficială în România a unui premier britanic în ultimii 16 ani. Bine aţi venit, domnule Prim-ministru, în România!

Marea Britanie este unul din partenerii noştri importanţi, de care ne leagă un Parteneriat Strategic. În discuţiile purtate astăzi ne-am propus aprofundarea acestui parteneriat, pe diversele sale paliere. Considerăm că dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale dintre România și Marea Britanie joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual, complex și marcat de provocări. Este în interesul celor două ţări consolidarea acestei colaborări la toate nivelurile și în formate multiple.

Avem multe preocupări și obiective comune, atât în plan bilateral, european, cât și internațional. Unul dintre domeniile care reflectă foarte bine nivelul de cooperare este, cu siguranţă, cel al politicii de securitate și parteneriatul în cadrul NATO. În mod firesc, România este interesată în mod special de securizarea flancului estic al NATO unde, în ultima perioadă, am asistat la modificări strategice semnificative.

Am abordat în discuţii şi modalitățile de intensificare a cooperării economice dintre țările noastre, cooperare aflată deja la un nivel bun - schimburile comerciale au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilaterală, iar semnalele pentru anul în curs sunt foarte pozitive. 

Am discutat şi despre comunitatea românească din Marea Britanie. Trebuie subliniat faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români sunt foarte bine integraţi şi contribuie, prin taxele şi impozitele pe care le plătesc, la economia Marii Britanii.

O temă importantă de discuţie a fost, evident, procesul de renegociere a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Am arătat că, în opinia noastră, locul Marii Britanii este, clar, în familia europeană. Uniunea Europeană este mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei, şi Marea Britanie este mai puternică în interiorul Uniunii Europene. Ne dorim identificarea unor soluţii care să conducă, în cadrul referendumului care urmează să fie organizat în Marea Britanie, la un vot favorabil menţinerii statutului de membră în Uniunea Europeană a Marii Britanii. Aceste soluţii vor trebui să fie în concordanţă cu prevederile Tratatelor Uniunii, să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv libera circulaţie a persoanelor.

Am avut, de asemenea, şi un schimb de opinii pe marginea situaţiei generate de fluxurile migratorii care vor continua să fie o provocare majoră încă mult timp de aici înainte. Am reiterat poziţia României, conform căreia obiectivul prioritar al acţiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migraţiei. 

Dialogul cu ţările de origine şi de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse în aplicare cât mai repede posibil. În acest context, am discutat şi despre situaţia din Siria. 

Am mulţumit Premierului Cameron pentru sprijinul pe care ţara sa ni l-a oferit în gestionarea urmărilor tragediei de la Colectiv, prin preluarea de răniţi în spitale din Regatul Unit. A fost un gest de solidaritate pentru care suntem recunoscători.

Vă mulţumesc! Domnule Prim-ministru, aveți cuvântul!”

Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul David Cameron: „Vă mulţumesc foarte mult, domnule Preşedinte şi vă mulţumesc pentru că m-aţi primit astăzi, la Bucureşti. Este o plăcere să mă aflu aici. Am avut discuţii bune cu dumneavoastră şi cu Premierul. Marea Britanie şi România au relaţii importante, suntem parteneri în Uniunea Europeană, în NATO şi suntem buni parteneri de afaceri. Afacerile noastre de comerţ se ridică la 3,5 miliarde de euro, anul trecut. Suntem, de asemenea, parteneri energetici şi sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa. Am conlucrat, aşa cum aţi spus, în faţa ameninţărilor şi pericolelor, mai ales în ajutarea victimelor de la clubul Colectiv, din octombrie. Astăzi am discutat despre cum putem să consolidăm cooperarea noastră pe mai departe în apărare, pe migraţie şi pe reforma Uniunii Europene.

În ce priveşte Apărarea, ca ţară care deja investeşte 2% din PIB, salutăm acest demers şi din partea României, până în 2017. Forţele noastre se instruiesc împreună şi astăzi am discutat cum putem să consolidăm această cooperare. România îşi consolidează flota navală şi există şi o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie.

În ce priveşte migraţia din Orientul Mijlociu şi din Africa am discutat cum putem să abordăm cauzele acestei migraţii, adică să facem mai mult, să reducem sărăcia şi conflictul care îi alungă pe aceşti oameni de la casele lor. Trebuie să spargem legătura între traficanţii de oameni. Marea Britanie îşi joacă rolul său în acest domeniu. Donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană şi oferim asistenţă practică ţărilor europene de primă linie cu vameşi din Marea Britanie care ajută la monitorizarea şi înregistrarea migranţilor. 

Am discutat şi cum putem să reformăm Uniunea Europeană ca să o facem mai competitivă şi să rezolvăm îngrijorările poporului britanic cu privire la acest lucru. Marea Britanie este un membru important, un contributor net la Uniunea Europeană şi un partener important. Vreau ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată. De aceea doresc reforme importante care să rezolve îngrijorările poporului britanic. Aşa cum a spus şi Preşedintele Consiliului European, facem progrese dar, recunosc, în anumite domenii sunt mai dificile, mai ales în ceea ce priveşte reformele privind bunăstarea. Sprijin principiul liberei circulații, este un principiu de bază şi românii, ca şi alţi europeni, aduc o contribuţie valoroasă în Marea Britanie, în foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodată că această libertate de mişcare va aduce atâţia oameni şi trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită pe serviciile noastre publice. Migraţia netă în Marea Britanie ajunge la 300.000 de oameni pe an şi nu este sustenabilă. Deci trebuie neapărat să găsim modalităţi să rezolvăm această situaţie şi să ajutăm serviciile sociale pentru a ajuta la acest lucru. 

La Consiliul de săptămâna viitoare vom discuta despre reformele pe care le-am propus şi sper că vom găsi soluţii în fiecare domeniu. Uniunea Europeană a arătat şi înainte că are flexibilitatea de a răspunde la îngrijorările statelor membre şi acum trebuie să facă din nou acest lucru. Vom începe în decembrie şi vom mai discuta în februarie. A fost o întâlnire foarte utilă. Mă bucur că sunt primul premier britanic care face o vizită bilaterală în România în acest secol. Sper să nu mai dureze încă 16 ani până venim din nou şi sper ca acest lucru să consolideze relaţiile dintre ţările noastre pe viitor. Vă mulțumesc!”