Declaraţie de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan

18:10 | 23 Martie 2016 | Turcia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 23 martie a.c., la Ankara (Republica Turcia), o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă comune:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Mulțumesc, domnule Președinte! Mă bucur că sunt în vizită de stat aici în Turcia și vă mulțumesc pentru invitație, pentru ospitalitate și pentru deschidere.

Această vizită ne găsește într-un context geopolitic și regional complicat, cu numeroase riscuri de securitate și provocări la care trebuie să găsim soluții. Convingerea mea este că împreună, în virtutea unui Parteneriat Strategic puternic între România și Turcia, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetățenii noștri își doresc securitate și prosperitate, iar prin eforturi comune încercăm să răspundem acestor așteptări.

I-am transmis omologului meu condoleanțe pentru victimele atentatelor din ultimele luni. Răspunsul nostru trebuie să fie un răspuns comun și ferm la acest val de atentate, pe care le condamn cu fermitate.

În urmă cu aproape un an am avut plăcerea de a-l primi la București pe domnul Președinte Erdoğan, iar vizita de astăzi reprezintă continuarea firească a acelui dialog, în cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic.

Relația cu Turcia are o importanță deosebită pentru România, atât în virtutea tradiției noastre de colaborare, cât și a obiectivelor comune în plan bilateral, regional și transatlantic.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat chestiuni care privesc dialogul politic bilateral, probleme de securitate, cooperarea economică, legăturile socio-culturale, precum și teme regionale și internaționale.

În materie de securitate și apărare, ne leagă o strânsă cooperare, precum și parteneriatul în cadrul NATO. După cum știți, România consideră că Marea Neagră este de importanță strategică nu doar pentru securitatea din regiune, ci și pentru cea euro-atlantică și trebuie să beneficieze de o atenție sporită. Am discutat despre aceste lucruri, inclusiv în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia din vara acestui an.

În plan economic, România și Turcia au deja o cooperare de succes, pe care dorim, însă, să o extindem, atât din punctul de vedere al schimburilor comerciale, cât și al investițiilor, dar și în ceea ce privește domeniile vizate.

Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al cincilea partener la nivel global. Obiectivul nostru comun este ca în anii următori să atingem ținta de 10 miliarde dolari anual ca nivel al schimburilor comerciale. Am discutat despre modalitățile în care putem avansa diferite proiecte și în care putem crește accesul investitorilor pe ambele piețe.

Nu în ultimul rând, între cele două țări există legături în zona socio-culturală și de educație. Cred că prezenţa unei importante comunităţi de origine turcă în România este un liant puternic între cele două state.

În contextul relației bilaterale am discutat și despre temele majore de pe agenda europeană: migrația și terorismul. Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o serie de provocări cu implicaţii multiple, iar Turcia este un partener important în identificarea răspunsului la o parte importantă dintre acestea.

Turcia, în calitate de ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi, joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţiei şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane.

În acest sens, am salutat înţelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută la Consiliul European şi sper că aceasta va contribui la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxului de migranţi ilegali care pătrund din Turcia în Uniunea Europeană. România a fost un susţinător puternic pentru ajungerea la această înţelegere.

Am toată convingerea că astăzi, domnule Președinte, am făcut pași importanți în vederea consolidării și extinderii Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia.

Cred că acest dialog direct susținut, la cel mai înalt nivel, este dovada limpede a faptului că avem obiective și interese comune. Vă mulțumesc!”

Preşedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan:

„Stimate domnule Președinte,

Stimați miniștri,

Dragi prieteni ai presei,

Doamnelor și domnilor,

Doresc să-mi încep cuvântarea adresând cele mai calde urări de bun venit delegației române, domnului Președinte al României și membrilor delegației române.

Anul trecut în luna aprilie, la scurt timp de la învestirea în funcție a domnului Președinte Iohannis, am efectuat o vizită oficială la București. În timpul acelei vizite, am avut ocazia de a mă bucura de ospitalitatea sinceră a României, iar astăzi Președintele României Klaus Iohannis se află aici la noi, răspunzând pozitiv la invitația pe care i-am adresat-o.

Aniversăm 130 de ani de relații diplomatice între Turcia și România. Această perioadă reprezintă în același timp și istoria unei vechi și apropiate relații de prietenie între două țări prietene și aliate, situate într-un spațiu comun.

Consider că discuțiile pe care le-am purtat cu prilejul acestei vizite au consolidat încă o dată această legătură puternică dintre țările noastre. Am avut ocazia de a aborda diferite chestiuni. Am avut ocazia de a examina relațiile bilaterale sub mai multe aspecte și am stăruit asupra unor oportunități de cooperare. Am evaluat, de asemenea, într-un mod cuprinzător, probleme regionale precum criza refugiaților, alianța NATO, Uniunea Europeană, situația din Siria, Ucraina,  Moldova, Balcani și Marea Neagră, am discutat despre cooperarea în domeniul energetic și lupta împotriva terorismului.

Cu această ocazie, am constatat că România și Turcia împărtășesc vederi similare în privința problemelor abordate de noi astăzi. Suntem ferm deciși să consolidăm relațiile bilaterale în toate domeniile, în baza Acordului de Parteneriat Strategic semnat de cele două țări în anul 2011.

Turcia și România sunt două țări între care relațiile de schimburi comerciale se află la un nivel deosebit de important. După Uniunea Europeană, Turcia este cel mai important partener economic al României. În anul 2015, volumul schimburilor comerciale dintre țările noastre era de 5,4 miliarde de dolari. Acum obiectivul nostru este să asigurăm dezvoltarea acestui volum până la 10 miliarde de dolari.

După cum știți, în prezent în România activează 10.000 de firme turcești. Este o cifră foarte importantă. Aceste firme desfășoară activități în domenii ca industrie, comerț, bancar, imobiliar, construcții și transporturi. Cu cele șase miliarde de dolari de capital de investiții România a devenit o adevărată bază regională pentru investitorii turci. Turcia va susține în continuare investițiile oamenilor de afaceri români în Turcia.

Cei 70.000 de conaționali turci care trăiesc astăzi în România și cei 20.000 de cetățeni turci care se află în România reprezintă o punte de prietenie puternică între țările noastre.

Centrele culturale Yunus Emre din România și Institutul Cultural Dimitrie Cantemir din Istanbul au o contribuție foarte însemnată la dezvoltarea relațiilor dintre popoarele noastre. TIKA, Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă, își desfășoară activitatea la București de aproape un an. În cooperare cu instituțiile din România și-a pus semnătura pe foarte multe proiecte în domeniul educațional, cultural, în domeniul sănătății și al sportului.

Între timp a fost oferit un teren în București Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în București. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect.

La rândul nostru, și noi am stabilit câteva terenuri la Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români. Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu domnul Iohannis.

Am împărtășit cu domnul Președinte și vederile mele sincere în legătură cu flagelul terorismului. Între organizația teroristă PKK și celelalte organizații care activează în Siria și care sunt prelungirea organizației teroriste PKK nu există nicio deosebire. Atacurile teroriste din Ankara, din Istanbul și cele de ieri de la Bruxelles au arătat că terorismul este același peste tot, iar ținta acestor teroriști sunt civilii, oameni nevinovați. Cel care moare este omul.

Dacă privim relația dintre cauză și efect vedem că nu există nimic la mijloc. Există doar pierderi enorme. Pierdem oameni, pierdem liniștea, pierdem pacea. Ne pierdem încrederea. Sunt de credința că, dacă statele lumii, comunitățile internaționale își vor uni eforturile și se vor solidariza în această luptă, acest flagel va fi oprit.

Tocmai de aceea, lumea trebuie să dea o nouă definiție terorismului, teroristului și atentatelor teroriste. Iată ca unul dintre atacatorii de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am arestat în luna iunie în orașul Gaziantep și l-am expulzat din țară. Această expulzare a fost adusă la cunoștința autorităților belgiene, printr-o notă, la data de 15 iulie 2015, numai că autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe acest terorist.

Cu toate că am avertizat autoritățile belgiene că acesta este un terorist, autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe motiv că nu au găsit nicio legătură în această direcție. Ba chiar este vorba și de Olanda în această chestiune. L-am extrădat şi în Olanda la solicitarea autorităţilor olandeze și am transmis o notă pe această chestiune și Olandei.  Doresc să subliniez acest lucru ca să știți despre sensibilitatea Turciei în această chestiune. Îi mulțumesc foarte mult domnului Președinte!”.

Întrebări din partea reprezentanţilor mass-media

Jurnalist: „Domnule Președinte Erdoğan, v-aș întreba mai întâi pe dumneavoastră. Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt probabilitățile ca Marea Neagră și România să devină rute alternative pentru migranți și pentru refugiați, în condițiile în care țările membre ale Uniunii Europene ar putea refuza din nou cotele obligatorii, așa cum s-a mai întâmplat, inclusiv de către România?”

Preşedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan: „Turcia a adoptat măsuri stricte pentru a preveni fluxul de migranți spre Europa. Navele noastre patrulează permanent în Marea Egee și am adoptat măsuri foarte severe în această privință. În special, după 18 martie, aceste controale au fost intensificate, nu li se permite refugiaților să treacă dincolo. După cum bine știți, aceste ieșiri aveau loc mai mult de pe coasta egeeană a Turciei, deci, în perioada ce urmează, noi vom controla mult mai strict această zonă. Trebuie să soluționăm această problemă a migrației ilegale în cooperare și solidaritate atât cu România, cât și cu Grecia.”

Jurnalist: „În discuțiile dumneavoastră, ați stabilit și un calendar legat de construirea moscheii în București? Domnule Președinte Erdoğan, vă doriți să demarați proiectul acestei moschei în acest an cu finanțare din partea statului turc, deși în țară s-a creat și un curent de opoziție față de acest proiect?”

Preşedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan: „Bineînțeles, vocile contra se pot auzi în orice țară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la București, am discutat această chestiune cu domnul Președinte. În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile necesare, avem și un proiect definitivat, dar, în acest moment, noi dorim să dezvoltăm acest proiect. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „În ceea ce privește construcția din București, ați auzit în care fază ne aflăm. Pot să confirm acest lucru, pot să confirm că s-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. După cum știți, chestiunea este de competența Primăriei și se lucrează la aceste documentații.

În ceea ce privește o posibilă rută a migranților dinspre Turcia, pe Marea Neagră, spre România, eu nu cred într-o astfel de rută din două motive. Una la mână, Turcia controlează foarte bine acea zonă și, odată luat angajamentul de a reține migranții, nu am niciun motiv să pun această chestiune la îndoială. Doi, Marea Neagră nu poate fi abordată pe bărci mici, nu poate fi traversată decât cu ambarcațiuni destul de serioase, or acestea vor fi imediat văzute și, în acest sens, nu cred că se va deschide o astfel de rută.”

Jurnalist: „Domnule Președinte, vreau să vă pun o întrebare cu privire la imunitatea parlamentară. Ați spus că trebuie adusă în discuția Parlamentului, Prim-ministrul a adus această propunere în Parlament. Ce doriți să spuneți în această privință?”

Preşedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan: „Chestiunea imunității parlamentare este legată de o serie de moțiuni. Cine are moțiune de interpelare parlamentară este interesat de această problemă. Este o chestiune ce deschide calea aducerii acestor persoane în fața justiției. În același timp, imunitatea este considerată de opinia publică drept o barieră ce împiedică aducerea politicianului în fața justiției. Dacă va avea loc o astfel de reglementare, vor fi deferiți justiției cei care au moțiuni de interpelare.

După cum știți, aceste dosare nu sunt numai în legătură cu terorismul. Există o serie de dosare în legătură cu unii funcționari care au abuzat de funcții. Pentru politicieni este vorba de încălcarea interdicțiilor în perioada electorală. Există dosare de calomnie, iar deschiderea drumului pentru judecarea tuturor acestor dosare înseamnă și ușurarea poverii de pe umerii politicianului. Justiția va lua decizia necesară și își va continua drumul. Nu este vorba de o anumită persoană sau de câteva persoane.

În opinia mea, declarația Prim-ministrului a fost oportună. Îmi exprim credința că și partidele din opoziție vor sprijini acest demers al Premierului și această problemă se va soluționa și va trece de Parlament.

Jurnalist: „Domnule Președinte, după atentatele de la Bruxelles de ieri, în Statele Unite ale Americii s-a declarat doliu timp de trei zile, azi drapelele vor fi coborâte în bernă. În Franța, în semn de solidaritate, Turnul Eiffel va fi luminat în culorile steagului Belgiei. În Turcia, la Ankara și la Istanbul, au avut loc atentate teroriste, dar considerați că statele occidentale au dat dovadă de aceeași sensibilitate?”

Preşedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan: „Bineînțeles că nu sunt în măsură să spun că anumite țări s-au comportat bine sau rău în această chestiune. Numai că, atunci când este vorba de atentate teroriste, trebuie adoptată aceeași atitudine, indiferent de țara în care sunt comise aceste atentate. Este o chestiune de principiu care necesită un consens internațional.

După cum știți, atentatele teroriste care au avut loc în ultimele trei luni în țara noastră au lăsat în urmă sute de victime. Numai că cei care ridică lumea în picioare atunci când au loc anumite incidente în unele țări, atunci când este vorba de Turcia nu dau dovadă de aceeași sensibilitate.

Ba chiar mai mult, în legătură cu operațiunile pe care le desfășurăm în prezent împotriva organizației teroriste, există foarte multe țări care încearcă să ne dea unele sfaturi. Oare în aceste țări despre care vorbim este posibil să nu fie organizate operațiuni împotriva teroriștilor în cazul în care vor avea loc atentate teroriste acolo?

În toate țările din lume astfel de operațiuni sunt lansate împotriva teroriștilor. Faptul că Franța și Statele Unite ale Americii au adoptat unele decizii în urma acestui atentat este o chestiune ce interesează aceste țări. Să știți că noi nici nu am așteptat o astfel de atitudine de la nimeni. Dacă am fi așteptat așa ceva și dacă aceste țări ar fi făcut așa ceva, bineînțeles că ne-am fi exprimat mulțumirea. Au fost unele țări care ne-au căutat la telefon și le-am mulțumit pentru această sensibilitate.

Vă mulțumesc!”