Declarație de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Franceză

08:45 | 10 Februarie 2015 | Franța

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marți, 10 februarie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă, înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Franceză.

Vă prezentăm în continuare textul declaraţiei:

„Astăzi și mâine voi efectua prima vizită bilaterală din mandatul meu de președinte al României, o vizită oficială la Paris.

Este o vizită la invitaţia președintelui Franţei, domnul François Hollande. Vreau să subliniez, astfel, prin această vizită, importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării parteneriatului strategic cu Franţa, un membru foarte important al Uniunii Europene, cu care avem relaţii bilaterale foarte bune.

Voi merge la Palatul Élysée, unde voi avea un dejun de lucru cu președintele Hollande, prim-ministrului Valls, ministrul de Externe și ministrul Economiei din Franţa. După aceea, voi avea întâlniri atât cu președintele Senatului francez, cât și cu președintele Adunării Naţionale.

O prioritate a mandatului meu este substanţierea relaţiilor cu statele cu care avem parteneriate strategice încheiate sau relaţii privilegiate și, desigur, consolidate. Acestea toate trebuie redinamizate și, foarte important, trebuie să arătăm că România ce spune aia și face.

Avem relaţii româno-franceze care depășesc cadrul unui parteneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic. Avem în domeniul culturii, educaţiei, cercetării relaţii multiple foarte bune. Francofonia, de asemenea, constituie o zonă de parteneriat foarte important.

Vom discuta toate aceste lucruri, chestiuni legate de Uniunea Europeană și, desigur, chestiuni de actualitate, cum ar fi combaterea terorismului și situaţia din Ucraina.

Joi, pe 12 februarie, voi lua parte, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European. Este prima mea participare la un Consiliu European. Pe agenda de lucru sunt teme de actualitate.

Două sunt anunţate: este vorba de lupta împotriva terorismului și consolidarea uniunii economice și monetare. Cu siguranţă, vor fi discutate situaţia din Ucraina și, în acest context, relaţia Uniunii Europene cu Federaţia Rusă.

Toate aceste lucruri vin să pregătească evoluţiile din această primăvară și trebuie spus că procesul de consolidare a uniunii economice și monetare este unul de importanţă deosebită nu numai pentru ţările care sunt membre în zona Euro, ci și pentru celelalte ţări din Uniune. Oricum, România se pregătește să devină membră în zona Euro. Aceste chestiuni au o importanţă deosebită și pentru ţara noastră.

Vă mulţumesc.”