
Declarație de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea plecării la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga
21 mai 2015 | Uniunea Europeană
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 21 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea plecării la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Republica Letonia).
Vă prezentăm textul declarației:
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua. Voi participa azi și mâine la cel de-al patrulea Summit al Parteneriatului Estic, organizat de Letonia, ţara care deţine Președinţia în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene. Ne dorim ca acest Summit să marcheze un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii Europene cu statele partenere din Est, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere faţă de Uniunea Europeană. Mă refer aici la Republica Moldova, Georgia și Ucraina, față de al căror parcurs european România este direct interesată.
Summitul de la Riga este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte pentru că se desfășoară într-un climat regional de securitate mult mai complex decât cel de la Vilnius din 2013. Pe de altă parte, ne aflăm într-o perioadă de revizuire a Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene. Vom face o evaluare a progreselor obţinute de parteneri de la ultimul Summit și până în prezent. Este de așteptat ca această evaluare să reconfirme impactul pozitiv al Parteneriatul Estic, ca instrument prin care s-a reușit angajarea și menţinerea ţărilor partenere într-un proces de reformă și modernizare.
Angajamentul nostru pentru Parteneriatul Estic trebuie reconfirmat. Pentru stabilirea obiectivelor și direcțiilor viitoare de acțiune se va ține cont și de nivelul la care a avansat în relaţia cu UE fiecare din cei șase parteneri. De aceea, la Riga voi susține principiul diferenţierii în funcţie de meritele proprii ale fiecărui partener pentru a permite acelora care demonstrează angajament și voinţă politică să avanseze spre Uniunea Europeană.
România s-a implicat în mod constant în susţinerea procesului de asociere politică și integrare economică a statelor din vecinătatea estică. Reafirmarea angajamentului UE faţă de aceste state este necesară în continuare. Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung, mai ambiţioasă și mai clar definită, din partea UE în relaţiile cu partenerii. Aceasta trebuie să țină seama inclusiv de faptul că Acordurile de Asociere, respectiv Acordurile de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător nu reprezintă obiectivul final al cooperării lor cu UE.
De asemenea, voi susţine ca Uniunea Europeană să-și menţină o ofertă angajantă faţă de partenerii cei mai performanţi, inclusiv în ceea ce privește asistenţa tehnică și financiară oferită. Summitul de la Riga se va încheia cu o Declaraţie comună în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană și statele partenere pentru perioada următoare. Îmi exprim speranţa că Declarația va conține mesaje clare de sprijin pentru aceste state, astfel încât să se asigure într-o măsură mai mare ancorarea lor pe calea proeuropeană. Dacă aveţi două-trei întrebări, de preferat, sigur, despre Summitul de la Riga.
Întrebare: Aș fi vrut să vă întreb, domnule Președinte, dacă aţi primit un răspuns de la SRI, referitor la afirmaţiile pe care le făcuse Victor Ponta?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am primit un răspuns.
Întrebare: Ne puteţi spune?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, răspunsul este foarte simplu: nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influenţă în chestiunea Codului Silvic.
Întrebare: Cum veţi acţiona în continuare?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În continuare cred că cei care au trebuit să tragă învăţăminte le-au tras, este speranţa mea. Nu voi acţiona în instanţă pe cel care a făcut afirmaţiile false, fiindcă între timp, într-un fel, și-a cerut scuze.
Întrebare: Aș vrea să vă întreb, domnule Președinte, ce veţi face în continuare, dat fiind că ieri a fost respinsă cererea de reexaminare pe Codul Silvic, în Parlament?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Când va ajunge la mine, fiţi sigur că o să vă invit și o să vă spun ce voi face.
Întrebare: Intenţionaţi (...)
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Intenţionez să vă invit și să vă spun atunci ce voi face.
Întrebare: Dacă îmi permiteţi, intenţionaţi cumva să atacaţi și la Curtea Constituţională?
Întrebare: Domnule Președinte, bună ziua! Aș vrea să vă întrebăm de ce aţi decis să schimbaţi locul de conferinţă? Aţi luat această decizie după ce presa a filmat avionul cu care aţi plecat?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: A, nu, puteţi să-l filmaţi și acum, nu e niciun fel de problemă și niciun secret. Dar pentru o logistică de tip conferinţă de presă, această sală mi s-a părut mai potrivită, măcar vă văd pe toţi în faţă, nu în lateral.
Întrebare: Ieri aţi mai avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta înaintea depunerii jurământului. Puteţi să ne spuneţi care a fost subiectul acestei discuţii?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranţă că pot. A fost vorba despre legea care s-a adoptat și care privește..., amendamentul care s-a adoptat și care privește alocaţiile pentru copii și pot să repet. Este un lucru bun că alocaţia pentru copii a fost dublată. A doua temă a fost vizita pe care o efectuează prim-ministrul în Moldova. M-a informat despre obiectivele vizitei și despre punctele de pe ordinea de zi. Şi a treia chestiune a fost Tirana - săptămâna viitoare, marţi, am decis împreună să reprezinte domnul prim-ministru interesele României la întrunirea de la Tirana.
Întrebare: Domnule Președinte, potrivit surselor diplomatice, se pare că Republica Moldova este invitată să aibă doar așteptări modeste în ce privește declaraţia finală a summitului de la Riga, ceea ce ne dorim și noi, respectiv acele precizări, acea diferenţiere și transcrierea clară a unei perspective europene pentru Republica Moldova. Ce mijloace avem ca, totuși, asta să nu se întâmple și depinde și ce ne dorim și noi?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: De asta ne întâlnim, ca să discutăm și să negociem puncte de vedere. Cunoașteţi conţinutul draftului de declaraţie, nu vreau să fac acuma remarci despre ce ar putea fi sau ce nu ar putea fi, nu ar fi corect faţă de parteneri din Uniunea Europeană, dar, evident, trebuie să ţinem cont că suntem mai mulţi acolo și declaraţia trebuie să reprezinte un punct de vedere acceptat de toată lumea.
Întrebare: Bună ziua, domnule Președinte. Veţi primi în curând la promulgare legea care a trecut ieri în for decizional la Camera Deputaţilor, care prevede dublarea alocaţiilor copiilor. O veţi promulga de îndată sau veţi cere un punct de vedere Ministerului Finanţelor, al Muncii, în legătură cu impactul bugetar? Mulţumesc.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sincer, mi-am propus să o promulg pe 1 iunie. Dacă ajunge în timp util, sigur. Vă mulţumesc.
Întrebare: Mai avem întrebări.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mai puneţi o întrebare.
Întrebare: Aș vrea să vă întreb, dacă se poate, și de votul prin corespondenţă, că aţi avut o întâlnire astăzi cu parlamentarii din diaspora. Ce aţi discutat cu ei, pe scurt, dacă se poate să ne spuneţi?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Foarte pe scurt, toată discuţia a fost în jurul votului pentru diaspora, vot prin corespondenţă, vot electronic, variantele care sunt în discuţie și i-am rugat în final să fie partenerii mei în a promova un act normativ care înlesnește votul prin corespondenţă.
Întrebare: Credeţi că se va ajunge la un compromis în privinţa votului prin corespondenţă? Ştiţi că părerile...
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că da.
Întrebare: Până la finalul acestei sesiuni?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta nu cred. Sincer, nu cred că până la finalul acestei sesiuni parlamentare se va ajunge la un punct de vedere transformabil în lege în privinţa votului prin corespondenţă; ar fi frumos, dar nu cred.
Întrebare: Asta înseamnă că nu poate fi aplicat, da?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ba da, poate fi aplicat. Oricum, la anul, în primăvară, sunt alegeri locale - acolo nu se pune problema votului din diaspora - și pentru alegerile parlamentare este nevoie ca legea respectivă să fie aprobată înainte de noiembrie.
Întrebare: (...)
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vom vedea.
Întrebare: Domnule Președinte, ce v-a convins să îl numiţi pe domnul Horodniceanu la DIICOT, având în vedere că aţi cerut lămuriri suplimentare și există niște controverse în ce îl privește?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am înţeles, ce m-a făcut? Propunerea înaintată de ministrul Justiţiei m-a făcut să îl numesc pe domnul Horodniceanu procuror-șef la DIICOT. Vă mulţumesc!