Declaraţia de presă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută înaintea plecării la Consiliul European
13:00 | 17 martie 2016 | Uniunea Europeană
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 17 martie a.c., o declarație de presă înaintea reuniunii Consiliului European din 17-18 martie 2016.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:
„Bună ziua!
Astăzi și mâine voi participa la ședința de primăvară a Consiliului European, cu câteva teme, unele mai simple, unele mai complicate și una foarte complicată. Cea foarte complicată este, evident, tema migrației și aici nu vreau să dau prea multe detalii, dar câteva lucruri trebuie spuse.
Vă amintiți, probabil, că în toamna anului trecut s-a ajuns la o înțelegere între Uniunea Europeană și Turcia în privința unor măsuri destinate încetinirii și controlului mai bun al fluxului migraționist. Această înțelegere este clar că trebuie implementată. Între timp, au venit propuneri suplimentare, care vor veni să ajute și Turcia, și Uniunea Europeană pentru a îndeplini acest obiectiv.
Aceste solicitări cu siguranță că vor fi dezbătute, după părerea noastră, destul de intens. România sprijină aceste măsuri și suntem de părere că Turcia trebuie ajutată pentru a-și îndeplini rolul pe care și l-a asumat, acela de a opri fluxul migraționist, în special spre Grecia.
Aceste măsuri au fost propuse și prezentate săptămâna trecută în cadrul unui Summit, care s-a ținut tot la Bruxelles. În esență, măsurile se referă la felul în care migranții vor fi retrimiși în Turcia și felul în care migranții vor fi luați din Turcia și aduși în țările din Uniunea Europeană, într-un proces mult mai bine controlat decât fluxul pe care l-am văzut în decursul ultimului an.
Pentru a putea îndeplini această sarcină, Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene și această chestiune, cu siguranță, va fi, de asemenea, dezbătută.
România agreează aceste măsuri, însă, trebuie spus foarte clar, cu respectarea legislației europene în materie și cu respectarea, aici trebuie să subliniem de două ori, caracterului voluntar al relocării, al resettlement-ului, cum se spune, deci, practic, a preluării migranților din Turcia și relocarea lor într-o țară din Uniunea Europeană.
Aceste chestiuni, de asemenea, vor duce la discuţii, fiindcă, vă amintiţi, există un mecanism obligatoriu, hotărât anul trecut în JAI. Acest mecanism va fi parțial aplicat, se pare, așa este propunerea, şi pentru a aduce migranții din Turcia în Europa. Nu sunt lămurite toate detaliile, de aceea nici nu vreau să insist, dar am vrut să înţelegeţi cam care sunt problemele care vor fi dezbătute, probabil mult mai intens decât altele.
O temă care nu va da emoţii, dar pe care ţin să o menţionez, este Semestrul European. Semestrul European este, în esenţă, o procedură prin care economia ţărilor din Uniunea Europeană este evaluată. România, până acum foarte recent, a fost în situaţia unei economii declarate cu dezechilibru macroeconomic. În ultimul raport, am putut să constatăm cu bucurie, că România a fost scoasă de sub dezechilibru, şi România, împreună cu puţine ţări din Uniunea Europeană este declarată o economie fără dezechilibru macroeconomic. Este un progres semnificativ obţinut în ultima perioadă de România. Sigur, trebuie consolidată această clasificare, trebuie înaintat un program care înlătură deficienţele care încă există în economia românească, dar sub linie, este un progres îmbucurător și am vrut să subliniez acest lucru.
Eu vă mulţumesc! La revedere!”