Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini

13:00 | 11 Septembrie 2018 | Slovacia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 11 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Prim-ministrul Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Doresc, în primul rând, să adresez mulțumiri prim-ministrului Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini, pentru vizita pe care o efectuează, la invitația mea, în România.

Am avut discuții foarte bune împreună, am abordat în cadrul discuțiilor relațiile bilaterale româno-slovace, evident, sub diferitele aspecte, cooperarea politico-diplomatică, economică și sectorială. Sigur că am discutat despre viitoarea Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene, am discutat despre viitorul Europei, retragerea Marii Britanii din Uniune și extinderea Uniunii Europene. Am discutat aspecte conexe securității europene. Evident, în acest context am ajuns și la discuția despre NATO și nu în ultimul rând, am discutat despre Summitul celor Trei Mări, care se va desfășura la începutul săptămânii viitoare aici, în București.

Relațiile dintre România și Slovacia sunt excelente, am subliniat amândoi acest lucru și, dacă îmi permiteți să folosesc așa o sintagmă, ne-am exprimat mulțumirea față de această stare de fapt. Aceste relații sunt foarte bune în plan politic, sunt foarte bune și în creștere în plan economic, dar o mențiune specială am ținut să fac, aceste relații se datorează într-o măsură semnificativă și comunităților, respectiv comunitatea românească din Slovacia, care este foarte bine primită și foarte bine integrată și comunității slovace din România care, de asemenea, este foarte bine integrată.

Am discutat un pic mai mult despre Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. În acest context am abordat Brexit-ul, am abordat felul în care vom discuta următorul buget al Uniunii, am discutat despre nevoia de consolidare a proiectului european și am găsit împreună că avem o abordare similară față de toate aceste chestiuni. În context, am evidențiat importanța Summitului pe care îl vom organiza anul viitor, la Sibiu, un summit destinat viitorului Uniunii Europene și sunt convins că vom găsi cele mai bune abordări pentru acel Summit.

Este o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană, euroscepticismul este în creștere, Brexit-ul bate la ușă și cred că trebuie să redăm europenilor sentimentul de siguranță și de bun-mers al Uniunii. Pentru asta este, evident, nevoie să lucrăm în foarte multe planuri. Și, împreună cu domnul prim-ministru, am găsit aici o cale comună interesantă, prin faptul că România va prezida Consiliul Uniunii, iar Slovacia va prezida mai multe formate, de exemplu, OCDE-ul va fi prezidat și am primit, cu mulțumiri, suportul domnului prim-ministru pentru ca România să devină membră. Aceste formate ne vor permite în cursul anului viitor armonizări suplimentare în foarte multe dosare. Unul dintre dosarele mai complicate se referă la bugetul viitor al Uniunii. Aici am căzut de acord că foarte multe sectoare trebuie să fie finanțate în continuare corespunzător, de exemplu, coeziunea și agricultura. Pe de altă parte, sunt sectoare noi care trebuie finanțate și trebuie să ținem cont și de faptul că Brexit-ul va produce o diminuare a bugetului. Suntem de părere că o alocare națională un pic crescută este o soluție potrivită pentru această problemă. Aceasta este și poziția pe care România a avut-o în cadrul negocierilor de până acum.

În ceea ce privește negocierea pe Brexit, am căzut de acord că ea se face într-un mod profesionist de către echipa de negociatori pe care am stabilit-o noi, UE27, și vom lăsa echipa să negocieze mai departe, cu speranța unei finalizări rapide, până la sfârșitul acestui an.

Domnule Prim-ministru, mă bucur că am avut ocazia să discutăm toate aceste chestiuni și vă dau cuvântul!

Prim-ministrul Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini: Mulţumesc frumos, stimate domnule Preşedinte!

Permiteţi-mi să vă mulţumesc în mod sincer pentru nişte discuţii constructive şi prietenoase despre relaţiile noastre bilaterale, care, pot să confirm, sunt foarte intense şi sunt legate de orice domeniu al vieţii pe care o trăim. Doresc să spun că Slovacia apreciază foarte mult efortul României în ceea ce priveşte organizarea celui de al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări care va avea loc în 17 și 18 septembrie 2018 la București. Sperăm că acest Summit va aduce rezultate exacte, proiecte concrete în digitalizare, energie, dezvoltarea regională, infrastructură şi transport. Proiectul Inițiativa celor Trei Mări, după părerea noastră, este compatibil cu celelalte politici și instrumente existente în cadrul UE. Salut faptul că Președintele ne-a informat că pe lângă acest Summit, va avea loc şi o discuţie  a reprezentanţilor Camerelor de Comerț și Business Forum, care ar trebui să dezvolte concret, ulterior, intențiile acestui Summit. Am discutat și despre faptul că suntem membri NATO și vreau să adaug că Slovacia și România sunt în mod tradițional aliați foarte apropiați.

Fiind membri NATO, conștientizăm riscuri comune şi împărtășim prioritățile, sprijinim aceleași obiective, inclusiv politica porților deschise, şi, la fel, prezenţa în partea de est a NATO. Înțelegem nevoia de a împărtăși responsabilitatea angajamentului NATO. L-am informat pe domnul Președinte că Slovacia în acest domeniu îşi îndeplinește toate obligațiile, modernizează forțele armatei Republicii Slovace în toate domeniile cheie, cu silința de a exclude tehnica mai veche pentru îndeplinirea condițiilor grele, care sunt pentru Slovacia foarte actuale. Vreau să confirm că am căzut de acord că va fi foarte eficient şi binevenit ca preşedinţiile noastre să fie coordonate, ceea ce înseamnă să coordonăm munca noastră, munca depusă de Slovacia în timpul președinției la V4, în OSCE și în organizația pentru securitate și siguranță în Europa, împreună cu președinția României la Consiliul UE. Această coordonare poate să contribuie la rezultate mai bune decât atunci când o să procedăm în mod unitar. Sunt de acord cu părerea domnului Președinte şi atitudinea României că dacă Uniunea Europeană se confruntă cu alte priorități şi se subliniază alte aspecte ale bugetului sau ale cadrului financiar multianual şi Slovacia este de acord cu propunerea să fie majorate contribuțiile de la 1% la 1 virgulă ceva, ceea ce trebuie convenit prin consens. În acest sens, suntem de aceeași părere ca opinie şi totodată, mă bucur foarte mult că domnul Preşedinte ne-a informat că preşedinţia României vrea să continue discuţiile privind bugetul, cu ambiția de a obţine un consens, deşi anul viitor în primăvară vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Vom urmări cu mare atenţie şi vom sprijini preşedinţia României în acest sens. Când domnul Președinte a vorbit despre Brexit, sigur, pentru Republica Slovacă şi cred că şi pentru România e foarte important, fără să luăm în considerare ce concluzie va avea Brexitul şi cum se vor încheia negocierile, să asigurăm o poziţie demnă de cetăţenii noştri, slovacii şi românii care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie.

Există un acord, dar noi trebuie să fim foarte atenţi, astfel încât discuțiile despre Brexit vor cădea, şi nu o să putem găsi un acord, ca să nu ajungă și la schimbarea acestui acord ca să nu fie cumva amenințată poziția slovacilor şi românilor în Marea Britanie.

Încă o dată aş vrea să mulțumesc foarte frumos pentru întâmpinarea pe care am avut-o aici în decursul acestei zile şi sper că împreună, păstrând cooperarea noastră nemaipomenită prin păstrarea formatului nostru V4+4, vom putea, împreună, Slovacia și România, să afirmăm prioritățile în Uniunea Europeană, şi să se audă vocea noastră şi în această parte a Europei, pentru că, deseori, pe multe aspecte au poate țările noastre altă părere decât vechile țări membre. Dar suntem țările care prosperă, suntem țările care au succes, suntem țările care, de la formarea lor, în multe zone obțin rezultate nemaipomenite. Şi de aceea cred că este bine ca, în discuțiile despre Uniunea Europeană, să se audă mai puternic părerea cetățenilor din această parte a Europei.

Şi încă o dată vă mulțumesc foarte frumos, domnule Președinte, pentru negocierea foarte constructivă.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri

Jurnalist: Vreau să vă pun o întrebare legată de corupție. În ambele țări în ultima vreme au fost foarte multe proteste legate de asta, chiar și ieri. Domnule Președinte, se pare că sunteți un luptător împotriva corupției, așa vă vedem. Mă interesează dacă ați discutat și despre corupție și ce ne-ați sfătui în acest sens. Cum putem să luptăm noi împotriva corupției, cu niște rezultate notabile?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: (...), dar pot să spun că în România lupta împotriva corupției este în plină desfășurare. De aceea și unele controverse care au apărut în spațiul public. Și da, impresia dumneavoastră este corectă. Eu sunt un adept ferm al luptei împotriva corupției și cred că România aici se află pe o cale dificilă și corectă, fiindcă luptăm efectiv și cu rezultate împotriva acestui flagel.

Jurnalist: Având în vedere că Slovacia este un stat care a afirmat în repetate rânduri că este puternic pro-european și susține consolidarea proiectului european, cum va gestiona Slovacia Grupul Visegrád, ținând cont că sunt cât mai multe state, sau cel puțin un stat, cu abordări de tip democrație iliberală, cu o retorică tot mai eurosceptică?

Prim-ministrul Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini: Da, pot să confirm că Slovacia se află între țările care obțin niște cifre record în ceea ce privește sprijinul publicului pentru proiectul Uniunii Europene. Nu aș vrea să comentez evenimentele sau situația actuală din țările vecine, nu este rolul meu să o fac. Nu cred că colegii noștri din V4 nu au o politică pro-europeană, dar pentru unele subiecte concrete au, pur și simplu, o opinie proprie și această opinie este prezentată într-un mod foarte clar și sunt convinși de asta, crezând că este o soluție mai bună pentru viitorul Uniunii Europene. Și eu cred că este și corect astfel, ca fiind toți la aceeași masă, toți membrii UE să spunem ce credem despre aceste lucruri și să încercăm să căutăm, să găsim un consens. Nu putem fi obligați să avem toți aceeași părere, nimeni nu poate să facă presiune asupra altcuiva. Pe de altă parte, trebuie să fie valabil, și asta este o chestiune cheie, ca, deși există păreri diferite, în momentele cheie, să găsim consens. Iar după ce va fi atins un consens, acesta să fie și implementat și respectat de toți cei 27, 28 de membri. În ciuda multor discuții grele la care am fost martori, acest lucru a fost reușit de toți membrii Uniunii Europene și, deși opiniile sunt diferite, eu sunt convins că vom avea succes în acest sens.