Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva

12:00 | 17 Iunie 2015 | Portugalia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 17 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, cu Președintele Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva, care se află într-o vizită de stat în țara noastră. La finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.
Vă prezentăm textul declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Domnule Președinte, Doamnelor și domnilor, sunt încântat să-l am ca oaspete pe Președintele Portugaliei, domnul Anibal Cavaco Silva, cu ocazia primei sale vizite oficiale în România. Domnule Președinte, încă o dată, bine ați venit în România! Dinamica relațiilor dintre România și Portugalia a crescut semnificativ în ultimii ani, lucru pe care am dorit să-l marcăm la cel mai înalt nivel. Am discutat despre relațiile noastre bilaterale, despre colaborarea în cadrul Uniunii Europene și al Alianţei Nord-Atlantice, dar și despre provocările actualului context geopolitic. Portugalia este un partener foarte important al României, iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt domeniul economic și cel al apărării. 

Un rol important pentru întărirea relațiilor noastre îl are și comunitatea de peste 40.000 de români din Portugalia, despre care putem spune că reprezintă o punte de legătură între țările noastre. Aceştia sunt bine integraţi în societatea portugheză și contribuie la dezvoltarea Portugaliei. Apreciem sprijinul acordat de autorităţile portugheze pentru integrarea socială a comunităţii de români care trăiesc și muncesc în Portugalia. 

Împreună cu Președintele Cavaco Silva am căutat să identificăm cele mai eficiente căi de a dezvolta relațiile bilaterale. În domeniul economic s-au făcut pași importanți, inclusiv recent. La începutul acestei luni a avut loc la Lisabona forumul „Invest in Romania”. Iar mâine, în cadrul acestei vizite, va avea loc deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri România-Portugalia. România îşi propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, iar companii portugheze şi-au exprimat deja intenţia de a investi în Romania în acest domeniu. Am convenit ca România și Portugalia să continue cooperarea în domeniul politico-militar și să se coordoneze mai strâns în cadrul Uniunii Europene. Parteneriatul în plan politico-militar s-a concretizat în cadrul NATO în mai multe proiecte sub egida inițiativei Smart Defence, dar și la nivelul Uniunii Europene în cadrul programului Flotei Europene de Transport Aerian. De asemenea, România a achiziționat în 2013 avioane multirol F-16 de la Portugalia. Am discutat și despre Europa, despre viitorul Uniunii, evoluțiile economice și securitatea energetică. 

Dat fiind că atât Portugalia cât și România sunt state la frontierele Uniunii Europene, am avut un schimb de opinii mai aplicat pe tema migrației, a Politicii Europene de Vecinătate - cu cele două dimensiuni ale sale, estică și sudică, precum și despre prevenirea și combaterea terorismului. Am convingerea că întărirea relațiilor dintre România și Portugalia este benefică în egală măsură pentru țările noastre și pentru Europa și că astăzi am făcut pași importanți pentru dezvoltarea parteneriatului nostru. Domnule Președinte, mulțumesc, aveți cuvântul!

Președintele Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva: Doresc să încep prin a-i mulțumi domnului Președinte al României, Președintele Iohannis, pentru ospitalitatea cu care m-a primit, precum și pentru ospitalitatea arătată miniștrilor și deputaților Parlamentului portughez care mă însoțesc. Am trecut în revistă temele agendei bilaterale, temele agendei europene și temele agendei internaționale. În planul bilateral, doresc să încep prin a sublinia două realități care întăresc prietenia dintre cele două popoare: comunitatea română din Portugalia - o comunitate coerentă, o comunitate bine integrată în cea portugheză și care își aduce contribuția pentru dezvoltarea socială și economică a țării, cea de-a doua realitate - legăturile în aria culturii. Este foarte important numărul de cărți portugheze traduse în limba română, precum și numărul de cărți în limba română traduse în limba portugheză. Voi vizita mâine Biblioteca Centrală Universitară și voi aduce un omagiu traducătorilor și profesorilor români pentru divulgarea culturii și limbii portugheze, așadar și pentru întărirea relațiilor de prietenie dintre Portugalia și România.

Vizita mea are și o componentă economică foarte importantă. Sunt însoțit de o însemnată delegație de oameni de afaceri și vreau să vă spun că actualmente aproximativ 900 de companii portugheze dezvoltă relații comerciale cu antreprenori români și aproximativ 6 companii portugheze sunt deja stabilite aici, în România, dezvoltând proiecte de investiții. (…) Sunt convins că putem să întărim și mai mult relațiile comerciale și de investiții între cele două țări şi, în acest sens, mâine voi participa la un forum economic care reuneşte oameni de afaceri portughezi şi români. Este foarte important să îi aducem împreună pe antreprenorii celor două ţări, pentru a cunoaşte mai bine oportunităţile din cele două ţări. 

Vreau să fac referire şi la o arie ceva mai sensibilă, anume apărarea. Există o cooperare între cele două ţări, atât în cadrul bilateral, cât şi în cadrul NATO, pe care domnul preşedinte Iohannis deja a menţionat-o. În interiorul NATO, Portugalia îşi aduce contribuţia pentru mişcările de pacificare pe flancul de est al Europei. Aşa cum se ştie, avioanele portugheze, patru F-16 sunt aici, instalate în România, în cadrul programului mişcărilor de pacificare NATO. Este o zonă sensibilă, dar în care cele două ţări lucrează foarte bine în comun. 

Am trecut în revistă şi temele agendei europene, cu accent pe Uniunea Energetică. (…) Este important să se îmbunătăţească legăturile între reţelele energetice care există în Europa. Apoi, planul Juncker de investiţii. Cele două ţări au o viziune convergentă în acest plan, iar acesta trebuie să dea un impuls important pentru a reduce nivelul mare de şomaj care există în Europa, în special şomajul în rândul tinerilor. O problemă mare este şi cea a imigraţiei. Nu putem să ignorăm ceea ce se întâmplă în zona mediteraneană. Instabilitatea pe flancul de est al Europei este la fel de importantă, însă planul mediteranean este cel al tuturor celor 28 de state membre ai Uniunii Europene, la fel cum şi problema frontierei dintre Ucraina şi Rusia este tot problema tuturor statelor membre europene. Nu putem să admitem ca milioane şi milioane de fiinţe umane să-şi piardă vieţile în Marea Mediterană din pricina ambiţiilor de a îngloba spaţiul european. Trebuie să combatem problema imigraţiei ilegale şi să dezvoltăm mecanismele de vigilenţă, pentru ca traficanţii de arme şi de fiinţe umane să nu profite de speranțele cetățenilor africani. În acest sens, sperăm că la următorul Consiliu European să se dezvolte mai mult tema refugiaţilor care ajung în Europa, luând în calcul situaţia particulară a fiecăreia dintre ţări. (…) Centrul Nord-Sud este o instituţie a Europei care aduce o contribuţie semnificativă pentru dialogul intercultural, între zona Europei şi ţările din proximitate, o contribuţie pentru propagarea ideilor democraţiei şi pentru promovarea cetăţeniei, pentru combaterea tentativelor teroriste în unele ţări situate pe flancul sudic al Europei.

Stimate domnule Preşedinte, sunt convins că vizita mea va avea o contribuţie pentru întărirea relaţiilor dintre ţările noastre şi aş vrea foarte mult să vă pot primi în vizită oficială în Portugalia. Vreau să vă spun că veţi fi foarte bine venit şi veţi constata faptul că comunitatea română este foarte bine integrată în Portugalia, că e foarte bine primită şi că, aşa cum am spus, aduce o contribuţie pentru dezvoltarea socio-economică a ţării mele. Ar fi o onoare pentru noi să vă primim, stimate domnule Preşedinte Iohannis, în Portugalia, în vizită!

Întrebare: (…)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu sunt relativ nou în această funcție, doar din 22 decembrie 2014, și, în consecință, cred că este încă nevoie de un proces de armonizare între modul în care face Președinția politică externă și modul în care face prim-ministrul politică externă. Dar, dincolo de aceste nevoi de armonizare, pot să vă asigur că politica externă a României este și va rămâne una coerentă, știm foarte bine care sunt prieteni noștri, cum este, desigur, Portugalia, și nu există niciun pericol pentru modul în care România își tratează prietenii și partenerii. 

Președintele Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva: Este un principiu al relaţiilor între ţări. Un şef de stat care vizitează nu comentează problemele politice interne ale ţării vizitate. Ceea ce pot să constat este că instituţiile democratice ale României funcţionează foarte bine şi nicio perturbare nu atinge această vizită a mea. Am avut un dialog foarte fructuos cu domnul Preşedinte, voi vizita Senatul şi Camera Deputaţilor, mă voi întâlni cu Guvernul. Programul antreprenorial se va realiza aşa cum a stabilit, la fel ca şi programul cultural. (…) Pot să spun că, recent, au apărut noi indicaţii venite de la nivel european, în sensul în care în toate statele să își întărească lupta pentru combaterea corupției, implicând în particular agenţii politici, vizându-se recâştigarea încrederii europenilor în proiectul de integrare. Aceste indicaţii ale Uniunii Europene sunt pentru toate cele 28 de state membre, şi nu pentru o ţară anume.

Întrebare: Bună ziua. O întrebare pentru amândoi Președinții. Amândouă statele sunt state europene, membre ale UE, și chiar dacă sistemele politice sunt puțin diferite, stat prezidențial, stat semiprezidențial – România, domnule Președinte al Portugaliei, aș vrea să vă întreb, dumneavoastră ca Președinte, că ați fost și premier, cum ați colaborat cu un Parlament care avea o altă majoritate sau vă era ostil? Domnule Președinte Iohannis, în condițiile în care ieri - dumneavoastră ați spus că cu acest Parlament nu mai puteți lucra, date fiind ultimle acțiuni, voturi din Parlament - ieri a fost votată o lege cu care ați spus că nu prea sunteți de acord, legea privilegiilor, legea pensiilor pentru parlamentari. Cum veți acționa? O veți retrimite la rediscutare?

Președintele Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva: Portugalia sărbătoreşte în prima zi a anului viitor 30 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Am avut onoarea, privilegiul de a fi prim-ministru în primii zece ani de la aderarea Portugaliei la Uniunea Europeană. Putem să spunem astăzi fără echivoc că Portugalia a beneficiat mult din aderarea la Uniunea Europeană. Sunt convins că acest lucru va continua să se vadă şi în România. Uniunea Europeană a dat o contribuţie pentru consolidarea democraţiei în Portugalia, a stimulat realizarea reformelor structurale cele mai importante în toate sectoarele, în sectorul agriculturii, al industriei, al comerţului. A pregătit Portugalia pentru a da răspunsuri exigenţelor lumii globale, ceea ce implică o mare concurenţă şi ceea ce înseamnă că ţările trebuie să fie foarte bine implicate în cercetare şi în productivitate. Portugalia este astăzi o ţară cu economie foarte sustenabilă, mai integrată pe piaţa globală şi mai competitivă. În acest sens, antreprenorii portughezi au arătat o capacitate extraordinară de a pătrunde pe pieţe noi, care păreau la început inaccesibile. Credem că cooperarea între România şi Portugalia în zona economică poate să aducă avantaje mutuale. Există complementarităţi între economiile noastre şi avem poziţii comune în multiple dosare ale UE. Portugalia, după cum ştiţi, întotdeauna a ajutat aderarea României la Uniunea Europeană şi la NATO. Aşadar, suntem astăzi parteneri, parteneri care au încredere unul în celălalt şi de aceea cooperăm în toate sectoarele, inclusiv în zona sensibilă a apărării şi sunt convins că această vizită e încă un pas pentru întărirea relaţiilor de cooperare şi de prietenie între cele două ţări.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mă voi referi la această chestiune după ce primesc de la Parlament legea şi voi face o analiză profundă. Vă mulţumesc!