Declarația de presă comună a Președintelui României şi a Preşedintelui Parlamentului European

12:30 | 15 octombrie 2015 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 15 octombrie a.c., la sediul Parlamentului European, cu Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.


Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Preşedintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: „Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc! În ceea ce privește discuția pe care am purtat-o cu domnul Președinte Iohannis aș dori, în primul rând, să-i urez oficial bun venit, aici, încă o dată. Pentru noi este o zi extrem de bucuroasă astăzi. Am discutat cu domnul Președinte ordinea de zi a Consiliului de astăzi, ne-am referit la tematica refugiaților și am avut aici un consens destul de evident. Am discutat despre reformele care mai sunt necesare în Uniunea Europeană în următorii ani și am discutat și despre dezbaterea pe care, probabil, o vom avea în ceea ce privește propunerile pe care le va face Marea Britanie și dorințele pe care le va exprima Premierul David Cameron. În ceea ce privește această colaborare, aș vrea să spun, în primul rând că, în legătură cu Turcia, am discutat și despre situația refugiaților din Turcia chiar și despre faptul că este nevoie să găsim o soluție și ajutor pe care să le aducem chiar la fața locului, în Turcia. Sperăm, bineînțeles, la o rezolvare pașnică a conflictului din Siria, nu putem să lăsăm lucrurile să meargă așa cum sunt acum, iar în ceea ce privește țările vecine – Iordania, Libanul și Turcia – ele au cu toate nevoia noastră. Și, în ultimul rând, aș vrea să vă spun, de asemenea, şi că am avut deosebitul privilegiu de a discuta, pentru prima dată, cu Președintele unui stat, o oră întreagă în limba germană.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Domnule Preşedinte Schulz, în primul rând, mulţumesc pentru discuţia de astăzi şi mai ales pentru primirea călduroasă. Este pentru mine o bucurie şi o plăcere să fiu aici, la Parlamentul European. Pentru mine este prima vizită de lucru la Parlamentul European, prima întâlnire de acest fel cu Preşedintele Parlamentului European, chiar dacă, evident, ne-am întâlnit de multe ori, cu alte ocazii. Am apreciat rolul deosebit de pozitiv şi constructiv al domnului Preşedinte, personal, în foarte multe chestiuni şi dosare complicate pentru Uniunea Europeană şi am aprofundat câteva din aceste chestiuni. 

Nu vreau să repet ce a spus domnul Preşedinte, vreau doar să detaliez un pic două chestiuni pe care le-am abordat: chestiunea migraţiei şi chestiunea libertăţii de mişcare a forţei de muncă. În chestiunea migraţiei am fost de acord că problema trebuie tratată în integralitate, nu pe părţi. Trebuie să mergem în această abordare la sursă, trebuie să tratăm problema acolo unde apare şi să colaborăm cu ţările de unde vin refugiaţii.

Evident că în acest complex de întrebări am ajuns şi la tematica ţărilor de tranzit, de exemplu, Turcia, cu care trebuie să colaborăm pentru a avea un control mai bun asupra mișcării refugiaților. Am atins, evident, chestiunea siguranţei şi asigurării frontierelor exterioare ale Uniunii Europene şi, în acest context, bineînțeles ca a venit vorba şi de spațiul Schengen. M-am bucurat să constat că şi opinia domnului Președinte este că spaţiul Schengen este demn de a fi păstrat şi că locul României este în interiorul spaţiului Schengen.

În ceea ce privește libertatea de mişcare a forţei de muncă avem acelaşi punct de vedere: această chestiune în niciun caz nu poate fi pusă sub semnul întrebării, este o valoare câștigată, care trebuie păstrată.

Vă mulţumesc!”