Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer

14:00 | 12 Februarie 2016 | Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 12 februarie a.c., la sediul Guvernului landului Bavaria (München, Republica Federală Germania), o declarație de presă comună cu Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer: „Stimate domnule Președinte, doamnelor și domnilor! Vă mulțumesc pentru că sunteți astăzi aici și vă urez bun venit la noi, la München! Îmi amintesc cu plăcere ultima vizită pe care am făcut-o, pe atunci când domnul Klaus Iohannis era încă Primar la Sibiu, în anul 2010. Vă mulțumesc și pentru mesajul de susținere, domnule Președinte, în contextul accidentului feroviar de la Bad Aibling! A fost un gest pe care l-am apreciat.

L-am felicitat pe domnul Președinte în discuția noastră pentru succesele remarcabile înregistrate în România. Aceste succese au fost lăudate și de către Comisia Europeană. Am convenit să revitalizăm colaborarea foarte bună între Bavaria și România și dorim să facem acest lucru reîncepând activitatea în cadrul Comisiei Guvernamentale Mixte. Domnul Președinte m-a invitat în România, într-o vizită pe care o voi onora.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Stimate domnule Prim-ministru Seehofer, vă mulţumesc pentru invitaţie şi pentru această ocazie deosebită de a ne întâlni şi a discuta despre probleme bilaterale, dar şi despre probleme europene!

Daţi-mi voie, cu această ocazie, să exprim condoleanţele mele şi ale poporului român pentru victimele tragicului accident de tren care s-a petrecut acum doar puţine zile la Bad Aibling. Noi, România, putem să înțelegem foarte bine durerea care s-a produs datorită acestui accident.

Domnule Prim-ministru, îmi face foarte mare plăcere că am reuşit împreună să discutăm chestiuni importante pentru relaţia noastră bilaterală, am atins atât problemele de colaborare economică, cât şi probleme de colaborare politică şi, aşa cum a subliniat domnul Prim-ministru Seehofer, dorim amândoi să revigorăm Comisia Mixtă româno–bavareză, comisie guvernamentală, pentru a înlesni foarte multe proiecte comune. De asemenea, am discutat şi despre modalităţi de a ajunge la o activitate economică mai intensă, de a încuraja investitori din Bavaria să vină în România şi, sigur, firme româneşti să colaboreze cu parteneri din Bavaria.

Un punct foarte important pe agenda discuţiilor a fost comunitatea românească din Bavaria. Avem o comunitate foarte numeroasă, români care au dorit să trăiască în Bavaria, dar şi etnici germani foarte mulţi care provin din România şi au ales să trăiască în Bavaria. Toţi cei care au decis să vină în Bavaria şi să păstreze legăturile cu ţara constituie un pod deosebit de important între România şi Bavaria şi este interesul nostru să sprijinim aceste comunități.

În fine, am discutat, nici nu se putea altfel, probleme legate de Uniunea Europeană şi de NATO. O temă foarte grea pe care am discutat-o a fost criza migraţiei care, evident, loveşte Bavaria mult mai mult decât România, dar am reiterat, cu această ocazie, opinia noastră. Noi dorim să fim solidari, dorim să fim parte din soluţie şi nu dorim să complicăm problema. Pe de altă parte, am reiterat că este foarte importantă consolidarea graniţelor externe ale Uniunii Europene şi este, de asemenea, foarte important ca acest flux foarte numeros de migranţi să fie mult mai bine reglementat.

Cu aceeaşi ocazie, şi fiindcă mă găsesc aici la München pentru a participa la Conferinţa de Securitate, am prezentat abordarea noastră pe care o voi relua şi în cadrul alocuţiunii pe care o voi avea la Conferinţa de Securitate şi anume importanţa flancului estic pentru NATO, flancul estic unde România joacă un rol important şi doreşte să joace un rol important în securizarea zonei. De asemenea, am atras atenţia asupra importanţei Mării Negre şi a Regiunii Mării Negre, care nu este importantă doar pentru noi, ci trebuie să fie importantă pentru întreaga regiune şi pentru NATO trebuie să constituie o zonă de importanţă strategică.

Domnule Prim-ministru, daţi-mi voie să vă mulțumesc pentru primirea deosebit de caldă, pentru discuţia excelentă şi sunt convins că vom continua colaborarea noastră foarte bună!”

Întrebări din partea reprezentanţilor mass-media:

Jurnalist: Domnule Prim-ministru Seehofer, pentru că s-a menționat și tematica refugiaților, vă așteptați ca un compromis cu Siria să aducă o înlesnire a acestei situații? Cum vor continua lucrurile după Conferința de Securitate de la München?

Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer: Eu și partidul meu nu vedem o operațiune militară drept posibilă, singurul instrument este diplomația, dialogul, doar astfel putem ajunge la soluții. De aceea mă bucur că are loc această Conferință de Securitate la München, în care putem discuta. Eu sper să se ajungă la un armistițiu, dar tot ce putem face este să dialogăm, aceasta este singura soluție.

Jurnalist: Domnule Seehofer, dumneavoastră ați fost acum câteva zile la Moscova, v-ați așteptat ca partea rusă să ajungă la un compromis atât de repede?

Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer: Atunci nu, în acel moment nu, acum sunt mulțumit. Însă Președintele rus ne-a explicat cât de complexă este situația. Am vorbit despre acest lucru și cu doamna Cancelar Merkel, este o cale dificilă care trebuie urmată. Noi, Bavaria, bineînțeles, l-am încurajat pe Președintele rus să intre în dialog pentru că, după cum spuneam, doar așa putem soluționa problema.

Jurnalist: Aţi vorbit despre colaborarea economică. Aveţi de gând să o sprijiniţi şi prin măsuri politice? Ce branşe ar putea fi de interes în România şi ce avantaje prezintă România?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Există deja un număr important de investitori bavarezi în România, care au venit la invitația noastră, şi, ca fost Primar al Sibiului, am putut vedea acest lucru. Dar acest lucru nu se întâmplă doar în Sibiu, ci în întreaga Românie şi bineînţeles că dorim să păstrăm această tendinţă pozitivă. România a devenit în ultimii zece ani, dar şi înainte de ultimul deceniu, un punct economic foarte atrăgător pentru investitori. S-a observat o evoluţie, nu este un secret că, în România, costurile salariale nu sunt foarte mari şi acest lucru atrage investitori, dar şi formarea profesională este foarte bună în România, precum și etica de muncă. Investitorii, deci, se simt bine în România. Această tendinţă trebuie păstrată şi chiar consolidată. Climatul investiţional din România este bună, acest lucru a fost posibil şi prin noi legi fiscale, avem un context stabil, am scăzut TVA-ul. România a înregistrat o creştere economică de 4% în anul precedent, iar anul acesta se estimează a fi la fel. În acest context, pot spune că România este un loc atractiv pentru investitorii din Bavaria. (…)

Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer: Și eu doresc să subliniez că în România climatul investițional este unul pozitiv și Președintele României a contribuit la acest lucru. După cum am spus, aceste evoluții au fost lăudate și de către Comisia Europeană. Din punct de vedere politic, putem avea măsuri, și anume prin această Comisie Guvernamentală Mixtă, care își va reîncepe activitatea după alegerile parlamentare din România. Există un potențial imens în câteva branșe, cum ar fi în IT, în construcția automobilelor, în furnizarea de automobile și în tehnologii de mediu. Este în interesul nostru să intensificăm această colaborare și, după cum am mai spus, ar fi un avantaj pentru ambele țări. Și pentru că domnul Președinte a menționat creșterea economică a României, în Germania această creștere economică a fost de 0,3% în anul precedent, deci aici, prin această comparație, observăm ce dinamici există în România.