Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin

09:45 | 07 Martie 2016 | Israel

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut luni, 7 martie a.c., la Ierusalim, Statul Israel, o declarație de presă comună cu Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă: 

Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin: „Stimate domnule Președinte al României, Klaus Iohannis, fiți bine venit la Ierusalim, la reședința Președintelui!

România se bucură în Israel de un loc de cinste ca un stat care a păstrat de-a lungul anilor bune relații de calitate cu Statul Israel. În ultimele decenii, aceste relații se întăresc și își găsesc expresia în comerț, știință, economie, prin diverse cooperări.

Domnule Președinte, elogiez sprijinul dumneavoastră, exprimat, nu o dată, față de Israel, pentru dezvoltarea vastelor relații cu țara noastră. Deja noi cooperăm în domenii de strategie și apărare. Israelul este interesat și se va bucura să lărgească colaborările în domeniul ciberneticii, agriculturii, sănătății, industriei și dezvoltării.

Statul Israel este îngrijorat de desfășurările regionale din Orientul Mijlociu. Iranul încă constituie un pericol real pentru pacea Israelului, direct sau indirect. Numai în urmă cu o săptămână, un lider iranian a negat cu fermitate dreptul la existență al Statului Israel. Aceste amenințări adâncesc suspiciunea și temea în întregul Orient Mijlociu și continuă să poziționeze Iranul ca un factor subversiv, care periclitează stabilitatea regională.

În încheiere, domnule Președinte al României, vreau să îmi exprim aprecierea față de România pentru rolul ei ca Președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Sunt convins că veți continua să acționați cu fermitate contra fenomenelor de antisemitism, xenofobie și ură. Fiți binecuvântat, domnule Președinte! Vă doresc o vizită fructuoasă şi reușită în țara noastră!”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Domnule Preşedinte, mă bucur să mă aflu astăzi aici, în frumoasa dumneavoastră ţară, şi vă mulţumesc pentru primirea călduroasă pe care ne-aţi arătat-o mie, soției mele şi delegaţiei mele.

România acordă o importanţă specială relaţiilor cu Statul Israel, iar această vizită vine să onoreze trecutul cooperării noastre şi, mai ales, să proiecteze viitorul ei.

Sunt încrezător că relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre ţările noastre, cu o tradiţie de 68 de ani, relaţii bazate pe valori şi obiective comune, vor continua să se dezvolte şi să se extindă în beneficiul ambelor popoare. Am convingerea că discuţiile fructuoase pe care le vom avea pe parcursul acestei vizite vor contribui la consolidarea dialogului nostru politic, diplomatic şi sper și economic.

De altfel, am venit aici cu dorinţa de a dezvolta noi domenii de cooperare precum inovaţia, cercetarea, ştiinţa şi tehnologia, unde și noi avem un potențial remarcabil.

Avem un dialog foarte bun şi pe teme legate de actualitatea internaţională. Înţelegem asigurarea securităţii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu există compromisuri.

Pe de altă parte, combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a României. De aceea suntem membri ai coaliţiei anti-Daesh şi participăm la grupul de lucru „Stabilizare” al acesteia. Orice cooperare cu Israelul în lupta împotriva terorismului va fi o contribuţie comună la atingerea obiectivului major de a aduce pacea şi bunăstarea pe glob.

După cum ştiţi, pe 8 martie 2016, adică mâine, România va prelua preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, lucru menționat și de dumneavoastră, domnule Președinte. Acest fapt reflectă puternicul nostru angajament faţă de trecut, faţă de comemorarea victimelor Holocaustului şi lupta împotriva antisemitismului şi xenofobiei. România va trata în modul cel mai responsabil cu putință și cu mare onoare această sarcină, pentru îndeplinirea căreia vom coopera îndeaproape cu Israelul.

Avem ambiţia să devenim un centru regional de promovare a educației cu privire la Holocaust și de combatere a antisemitismului.

Închei prin a spune că încrederea, prietenia şi solidaritatea, domnule Președinte, care există între ţările noastre mă îndreptăţesc să fiu optimist cu privire la consolidarea relaţiilor dintre țările noastre, dintre popoarele noastre, în următorii ani.

Vă mulțumesc pentru invitație, sunt foarte bucuros că pot să fiu astăzi, împreună cu dumneavoastră aici.”