Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, susţinută la finalul Reuniunii la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est

12:40 | 04 Noiembrie 2015 | NATO

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 4 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarația de presă comună cu Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, la finalul Reuniunii la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est.


Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună ziua! România a găzduit astăzi o întâlnire la cel mai înalt nivel a statelor din Europa Centrală și de Est. M-am bucurat să fiu, alături de președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, gazda înalților oficiali din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria. Ne bucurăm că lucrările acestei reuniuni au beneficiat și de prezența NATO prin secretarul general adjunct, domnul Alexander Vershbow. 

Țările participante reprezintă atât flancul estic al NATO, cât și frontiera estică a Uniunii Europene. Scopul acestei reuniuni a fost acela de a ne asuma împreună și a exprima cu o singură voce viziunea țărilor noastre în legătură cu provocările de securitate pe care Alianța Nord-Atlantică le întâmpină atât din est, cât și din sud. Deși suntem natural mai sensibili la amenințările de securitate care vin din est, cu toții am dorit să subliniem solidaritatea cu aliații a căror primă grijă sunt provocările de la granița sudică. 

Cu toții ne confruntăm cu aceleași riscuri și amenințări. Pentru a fi eficienți, răspunsurile noastre nu pot fi altfel decât coordonate.

Sunt foarte mulțumit de discuţiile avute astăzi şi consider că obiectivul nostru comun a fost atins. În acest sens am adoptat şi o declarație comună care evidenţiază preocupările, angajamentele şi soluţiile conturate în timpul reuniunii. Prin adoptarea acestui document transmitem un mesaj puternic de unitate şi recunoaștere a nevoii de coerenţă în acţiunile noastre externe. Este, în același timp, vorba de contribuţia noastră în pregătirea Summitului NATO de la Varşovia de anul viitor şi suntem deschiși şi către alte state aliate care doresc să se asocieze demersului nostru. 

Pe scurt, sunt cinci direcţii de acțiune pe care le-am evaluat ca fiind prioritare: întărirea solidarității şi indivizibilităţii securităţii Aliate, inclusiv prin consolidarea legăturii transatlantice şi susţinerea unei prezenţe sporite a Statelor Unite ale Americii în Europa, atât militar cât şi politic şi economic; întărirea NATO şi continuarea procesului de adaptare pentru a răspunde riscurilor pe termen lung din Est şi din Sud - aici, un rol deosebit îl va avea şi intensificarea relaţiei cu partenerii din vecinătatea noastră strategică; consolidarea spaţiului de la Marea Neagră la Marea Baltică; necesitatea aprofundării parteneriatului strategic dintre NATO şi Uniunea Europeană; asigurarea cu o decizie de reangajare a dialogului cu Federaţia Rusă va fi fundamentată pe înțelegerea comună a respectării dreptului Internaţional.

În încheiere, doresc să subliniez încă o dată că această reuniune reprezintă parte a contribuţiei noastre la securitatea întregii Alianţe. Vorbind ca unul, suntem de ajutor pentru toţi. 

Mulțumesc încă o dată tuturor şefilor de stat şi înalţilor oficiali pentru prezența lor la Bucureşti şi pentru participarea la lucrările reuniunii. Mulţumesc Ministerului Afacerilor Externe şi tuturor celor care au făcut ca această reuniune să îşi atingă scopul. Vă mulţumesc şi îl rog pe domnul Preşedinte Andrzej Duda să ia cuvântul.”

Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda: „Vă mulțumesc foarte mult, domnule Președinte! Doamnelor și domnilor, dați-mi voie să mă folosesc de această ocazie pentru a vă mulțumi pentru organizarea acestui summit. Vă mulțumesc, domnule Președinte al României, Klaus Iohannis!

Domnule Președinte, vă mulțumesc pentru această reuniune perfect organizată, vă mulțumesc pentru organizarea foarte eficientă a acestui eveniment extrem de important. Este extrem de important și chiar aș spune că e spectaculos pentru că nouă țări din Europa Centrală și de Est, membre ale Alianței Nord-Atlantice, s-au întâlnit astăzi și au adoptat o declarație comună clară referitoare la obiectivele de securitate și stabilitate în Europa și în lume în viitor.

În primul rând, ne-am consolidat și ne-am demonstrat unitatea, capacitatea de a lua decizii și ne-am adus o contribuție importantă pentru următoarele decizii care se vor lua la Summitul NATO de la Varșovia. Afirm cu satisfacție și cu mare plăcere în calitate de copreședinte al reuniunii de astăzi că estimăm rezultate bune la următorul Summit NATO de la Varșovia. Acesta va fi un summit la care se vor lua decizii și la care Alianța Nord-Atlantică în întregime își va demonstra unitatea, hotărârea precum și ceea ce am spus de atâtea ori, faptul că NATO trăiește și se adaptează la amenințările și provocările de azi, care vin atât dinspre est, cât și dinspre sud.

În primul rând vorbim despre mai multe acţiuni comune şi o infrastructură militară consolidată, vorbesc despre exerciţii militare comune care să perfecţioneze şi să consolideze cooperarea între forţele Alianței Nord-Atlantice pentru a asigura o reacție eficientă, rapidă şi clară în contextul amenințărilor emergente. Desigur, pe lângă dimensiunile politică şi militară, este foarte important şi pentru societățile noastre, pentru că le transmitem un sentiment de siguranţă care este atât de necesar pentru dezvoltarea economică şi buna cooperare între noi pe viitor. 

Doamnelor şi domnilor, sunt optimist în perspectiva Summitului de la Varșovia. Documentul pe care l-am adoptat astăzi este de natură deschisă, iar celelalte state NATO se pot alătura şi ştiu că putem obţine unitate în realizarea obiectivelor comune ale Alianţei pentru că este evident şi clar, nu există nicio îndoială că NATO trebuie să se adapteze la noile amenințări şi provocări. Istoria ne învață că situația se schimbă şi că Alianţa trebuie să fie pregătită pentru a reacţiona eficient la evenimentele şi evoluţiile actuale şi pentru a crea în același timp o atmosferă de securitate şi de garanţii pentru pace. Astăzi am făcut primul pas către implementarea acestor măsuri. Aş dori să vă mulţumesc tuturor pentru participare, să mulțumesc tuturor celor care au lucrat la textul declaraţiei, personalului echipelor noastre şi desigur să-i mulţumesc din nou gazdei noastre, domnului Preşedinte al României.”