Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Knesset-ului, domnul Yuli-Yoel Edelstein

15:10 | 08 Martie 2016 | Israel

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marți, 8 martie a.c., la sediul Knesset-ului (Adunarea Legislativă) din Ierusalim, Statul Israel, o declarație de presă comună cu Preşedintele Knesset-ului, domnul Yuli-Yoel Edelstein.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă comune:

Preşedintele Knesset-ului, domnul Yuli-Yoel Edelstein: „Domnule Președinte al României, am onoarea să vă primesc, să vă spun un bun venit și mă bucur că sunteți aici, împreună cu noi, la Parlamentul israelian, la Knesset.

Vizita domnului Klaus Werner Iohannis, un adevărat prieten la Israelului, este o continuare a întâlnirilor pe care le-am avut cu omologii noștri români. În urmă nu cu mult timp, și eu am vizitat Parlamentul românesc și m-am întâlnit acolo cu omologul meu, Președintele Parlamentului românesc.

Domnule Preşedinte, am descoperit că avem un trecut comun, şi eu am fost profesor în fosta Uniune Sovietică. Nu am avut privilegiul de a preda limba şi cultura ebraică, dar acest lucru m-a adus în situaţia în care sunt acum, şi pot acum să va primesc şi să vă fiu gazda dumneavoastră în această zi.

Vreau să mulţumesc domnului Preşedinte al României, printre altele pentru că, aşa cum se ştie, România este singurul stat din fostul bloc comunist care nu a întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul şi, de asemenea, pentru sprijinul pe care România, ca stat prieten, îl acordă Israelului în toate forumurile internaţionale şi grija pe care o are România faţă de securitatea statului nostru, faţă de securitatea Israelului.

Sunt convins, domnule Președinte, că veți continua să fiți alături de noi, veți continua lupta împotriva antisemitismului și veți fi alături de noi și în continuare, România fiind un stat pionier în forumurile europene în acest sens. Sunt convins, domnule Președinte, așa cum am discutat despre întâlnirile pe care le-ați avut până acum pe diferite domenii, pe domeniul economic, pe domeniul cultural, pe domeniul securității, că aceste întâlniri vor continua și vor promova relațiile de prietenie dintre țările și popoarele noastre.

Bine aţi venit în Ierusalim, bine aţi venit în capitala Israelului, şi sper ca vizita dumneavoastră de acum înainte să fie cel puţin la fel de fructuoasă şi la fel de binevenită, cum a fost şi până acum”.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Vă mulțumesc, domnule Preşedinte al Knesset-ului! Îmi face plăcere să putem continua discuţiile pe care le-am avut cu ocazia vizitei dumneavoastră în România, din octombrie, anul trecut.

Sunt bucuros să mă aflu astăzi în Parlamentul Statului Israel, o adevărată platformă a democraţiei.

Prezenţa mea aici stă mărturie tradiţiei neîntrerupte de dialog pe care popoarele noastre au cultivat-o încă de la fondarea Statului Israel. Legătura dintre cele două state s-a transpus de-a lungul timpului în relaţii foarte strânse de cooperare pe multiple planuri, fie că vorbim de educaţie şi cercetare, de economie, comerţ sau apărare. Consolidarea colaborării noastre şi aprofundarea acestor legături constituie, de altfel, unul dintre obiectivele principale ale vizitei mele în Israel.

Pentru că ne aflăm într-un forum al dialogului, cred în necesitatea întăririi cooperării parlamentare dintre ţările noastre, în contextul provocărilor cu care ne confruntăm cu toții la nivel mondial.

Totodată, aş dori să menţionez importanţa contactelor interumane româno-israeliene, care conferă o dimensiune extrem de valoroasă relaţiilor dintre ţările noastre.

Comunitatea israelienilor originari din România este una dintre cele mai importante din Statul Israel şi a contribuit semnificativ la consolidarea şi dezvoltarea ţării dumneavoastră. În acelaşi timp, cultura şi civilizația românească sunt îmbogăţite de aportul unor personalități de origine evreiască remarcabile, care fac parte din istoria noastră. Trecutul nostru comun a fost, așadar, marcat de numeroase momente şi figuri luminoase.

Tragedia Holocaustului a aşternut o pagină dureroasă în istoria umanităţii. Suntem datori să păstrăm vie memoria milioanelor de evrei care au căzut victime unei ideologii criminale şi avem obligaţia să ne opunem categoric unor atitudini de intoleranță care au la bază criterii etnice, rasiale sau religioase, pentru ca acest lucru să nu se mai repete niciodată.

România a conştientizat pe deplin necesitatea restabilirii adevărului istoric. Ţara noastră are deja un cadru legislativ bine pus la punct în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului şi promovarea persoanelor vinovate de crime de război.

Expresia recunoașterii eforturilor autorităţilor de la Bucureşti în acest sens este ilustrată de preluarea de către România, chiar astăzi, a președinției Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

Sunt convins că țara noastră îşi va aduce o contribuţie importantă la realizarea obiectivelor acestei organizații: promovarea educaţiei, comemorarea şi cercetarea Holocaustului. Sprijinul Israelului, domnule Președinte, pentru îndeplinirea cu succes a acestui mandat este foarte important pentru noi.

O altă temă pe care o voi aborda în cadrul convorbirilor cu domnul Președinte Edelstein şi care ne preocupă în mod deosebit este situaţia din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Procesul de Pace din Orientul Mijlociu reprezintă un subiect de maxim interes pentru noi, în contextul în care evoluţiile din regiune au consecinţe majore inclusiv asupra statelor europene.

România susţine eforturile pentru găsirea unei soluţii durabile şi cuprinzătoare, de natură să satisfacă atât cerinţele părţii israeliene, cât şi ale părţii palestiniene de a trăi în pace şi securitate, de a se dezvolta liber în propriile state.

Nu în ultimul rând, aş dori să menţionez efortul comun la care cu toţii trebuie să fim parte pentru combaterea terorismului. Avem nevoie de măsuri susţinute, care să împiedice răspândirea ideologiei extremiste mai ales în rândul acelor categorii care sunt vulnerabile la acest tip de mesaje. Educaţia rămâne cel mai puternic instrument de canalizare a energiilor spre generarea păcii şi prosperităţii pentru toţi, în detrimentul proliferării violenţei şi urii.

Imnul Dumneavoastră naţional vorbeşte despre speranţă, iar speranţa se dezvoltă acolo unde este pace. Parlamentul este, prin excelenţă, cel mai potrivit cadru de manifestare a aspiraţiilor de bună înţelegere şi de găsire a celor mai potrivite modalităţi de aplanare a conflictelor.

În încheiere, doresc să mulțumesc domnului Preşedinte al Parlamentului pentru întâlnirea de astăzi şi pentru ocazia de a ne exprima speranţa într-un viitor mai bun pentru popoarele noastre. Am convingerea că prin eforturi comune vom putea îndeplini acest deziderat.

Vă mulțumesc!”