Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene

10:15 | 10 Iunie 2015 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 10 iunie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declarație de presă înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE - CELAC).

Vă prezentăm în continuare textul declarației de presă:

„Bună dimineața! Voi participa astăzi și mâine la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane. Este al şaptelea Summit al Uniunii Europene cu ţările Americii Latine şi al doilea în format care include şi zona Caraibilor. 

Mizele acestui Summit sunt o relație interregională revigorată, o agendă comună actualizată și stabilirea unor poziții convergente în problemele globale. Summitul de la Bruxelles este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte America Latină și Caraibi reprezintă o regiune stabilă din punct de vedere politic, iar pe de altă parte este un contributor net la creșterea economică globală. Summitul va face o evaluare a stadiului actual al parteneriatului UE-America Latină și Caraibi. Avem în vedere adoptarea unui plan de acțiune pentru perioadă următoare, care să concretizeze acest parteneriat și să-l facă funcțional și eficient. 

Vor fi adoptate, de asemenea, o Declaraţie politică și o Declarație privind dialogul și cooperarea sectorială, în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană şi statele CELAC pentru perioada următoare. Pe acest fond, voi susține la Bruxelles cele trei obiective ale Summitului: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legăturilor economice și cooperare extinsă. Pentru România, ca țară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină și Caraibi prezintă un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunităţi pentru o colaborare mai strânsă cu statele latino-americane, inclusiv, sigur, în domeniul economic. 

Îmi exprim speranţa că Summitul din această săptămână va reprezenta un moment de referinţă pentru parteneriatul Uniunii Europene cu statele din America Latină și Caraibi. Vă mulțumesc!”