
Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută înaintea participării la reuniunea Consiliului European
13:10 | 29 aprilie 2017 | Uniunea Europeană
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 29 aprilie a.c., o declarație de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
Jurnalist: Ne puteţi spune care este mandatul cu care vine România astăzi?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În primul rând, bună ziua! Avem astăzi o întâlnire, după părerea mea, foarte importantă şi, proporţional, destul de complicată. Astăzi vom stabili cadrul negocierilor pentru Brexit, asta însemnând că ne înţelegem asupra liniilor directoare sub care se vor desfăşura aceste negocieri. Şi aici câteva lucruri pot să spun de pe acum: pentru mine cel mai important este să discutăm despre oameni. Oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi, foarte concret, românii care trăiesc în Marea Britanie şi, evident, aici putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, dar care sunt relativ mai puţini, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim aici despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele, după părerea mea, şi aceasta va fi poziţia mea în cadrul discuţiilor pe care le vom avea astăzi. Aceşti oameni trebuie să ştie ce îi aşteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulaţie, şi-au stabilit reşedinţa, şi-au căutat, şi-au găsit locuri de muncă şi trebuie să ţinem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem nu doar de la dreptul de a munci şi de la dreptul de reşedinţă, inclusiv trebuie să mergem până, de exemplu, la pensii, şi trebuie să negociem aceste lucruri.
Jurnalist: Sau şcoală.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Evident. După ce lămurim problema oamenilor, care pentru mine este cea mai importantă, trebuie să ajungem automat la a doua chestiune, care sunt banii. Oamenii, după aceea banii. Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare şi pentru România acestea sunt extrem de importante. Sunt banii şi pentru coeziune, sunt banii pentru agricultură şi aşa mai departe. Deci trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem să contăm şi la ce bani avem dreptul, natural.
Încă un lucru foarte important, şi voi insista asupra acestui aspect: nu se poate să avem simultan, de la început, negocieri pentru ieşire şi pentru situaţia de după. Deci, relaţia între Uniune şi Marea Britanie de după ieşire nu poate fi negociată simultan cu ieşirea sau, cum spunem noi, mai nou, ieşirea ordonată.
Jurnalist: Aşadar, vorbiţi despre o etapizare.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Trebuie să fie clar că avem nevoie de o etapizare. Trebuie să începem cu ieşirea. Iar atunci când suntem lămuriţi că s-a negociat destul de clar şi lucrurile sunt bine lămurite, unii evaluează că ar fi posibil într-un scenariu optimist să se întâmple acest lucru până la sfârşitul acestui an, atunci să evaluăm, am făcut sau n-am făcut progres suficient, dacă am făcut progres suficient, putem de principiu să începem şi negocierile pentru ce va fi după. Însă, şi unele şi altele trebuie negociate în aşa fel încât să fie excluse negocieri separate şi negocieri sectoriale. Deci, nu sunt de acord, şi vă spun acest lucru, nu sunt de acord să se negocieze sectorial, nu sunt de acord nici să se negocieze bilateral, UE 27 trebuie să fie unit, trebuie să negocieze pe o singură voce şi rezultatul nu poate să fie unul pe bucăţele.
Jurnalist: Aşadar, toţi pentru unul, unul pentru toţi.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deci, toţi pentru unul, unul pentru toţi şi nimic nu este agreat până nu se agreează totul.
Jurnalist: Aţi adus aminte şi despre bani, domnule Preşedinte. În acest context, ştiu că se va discuta şi despre criteriile de eligibilitate pentru implantarea agenţiilor europene. Noi suntem interesaţi în Agenţia Europeană a Medicamentului. Dacă avem, ştiu eu, şanse...
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că astăzi se va discuta mai mult decât nişte generalităţi în ce priveşte agenţiile. Aici, statele interesate trebuie să vină cu oferte foarte concrete şi aici cred că mai avem de lucru. Aici, Guvernul trebuie să-şi facă temele mai bine şi eu evaluez că undeva până la sfârşitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agenţiilor. Dar încă o dată, aici aştept, chiar aştept de la Guvern să-şi facă temele, să propună un sediu, să propună condiţii financiare şi aşa mai departe, tot ce trebuie pentru a fi o ţară atractivă pentru agenţie.
Jurnalist: Ştiţi foarte bine că toate discuţiile despre Brexit merg mână în mână cu viitorul Europei, Europa cu două viteze, să spunem. Aţi identificat o modalitate în care România să nu fie tratată ca ţară de mână a doua, să nu fie în a doua viteză?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu suntem trataţi ca ţară de mână a doua, dar, sigur, mai avem foarte mult de lucru până când putem să spunem că suntem realmente la acelaşi nivel cu nucleul Uniunii, acolo unde vrem să ajungem. Dar noi avem această ambiţie şi cred că avem toate şansele să ajungem acolo. Mulţumesc!