Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu ocazia participării la Consiliul European de toamnă

12:00 | 14 Octombrie 2015 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 14 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

„Bună ziua! Mâine şi poimâine are loc la Bruxelles Consiliul European de toamnă la care voi participa. Pe ordinea de zi sunt câteva subiecte şi voi face scurte referiri la aceste chestiuni. 

Subiectul cel mai important care, evident, este şi subiectul cel mai de actualitate este migraţia. Se va discuta despre migraţie. E foarte clar că acest fenomen a dus la situaţii complicate. În interiorul Uniunii Europene a dus la situaţii tensionate, dar, trebuie să recunoaştem că suntem pe calea cea bună de a găsi soluţii. Cu ocazia Consiliului de mâine şi poimâine vom discuta anumite aspecte ale migraţiei care nu ţin de interiorul Uniunii Europene, vom discuta aspecte care ţin de securitatea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene, vom discuta despre chestiuni legate de ţările de provenienţă şi cum pot fi ele ajutate, şi vom discuta, cu siguranţă, şi despre ţările de tranzit şi cum se poate ajunge la concluzii comune cu acestea. 

Dacă vorbim despre migraţie, cred că punctul de vedere al României este de acum foarte bine cunoscut, însă vreau să repet un lucru foarte important. România este şi doreşte să fie în continuare parte a soluţiei. România este solidară cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. Abordările noastre se bazează întotdeauna în acest context pe solidaritate şi responsabilitate. Vom fi în continuare alături de celelalte state membre şi vom contribui la soluţii. 

Asigurarea frontierelor exterioare, acesta este un capitol unde România stă foarte bine. Chiar dacă nu suntem membru Schengen încă, România îşi ia foarte în serios misiunea de apărare a frontierelor exterioare ale Uniunii Europene, cu rezultate dintre cele mai bune. România se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen. 

Este important ca în rezolvarea crizei migraţiei să vedem care este sursa acestui val sau acestor valuri de migranţi. E clar că o locaţie foarte fierbinte şi probabil sursa cea mai importantă a migraţiei este Siria. Conflictul din Siria este cauza unui număr imens de refugiaţi, atât în ţările din Orientul Mijlociu, cât şi, între timp, în Uniunea Europeană. Soluţia este evidentă: pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părţile implicate. Faptul că în ultima vreme Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluţionarea crizei, după părerea noastră, ci complică situaţia. Singura cale de ieşire din această criză este calea negocierii. Toate părţile implicate trebuie să fie aduse la masa negocierilor şi atunci se vor găsi soluţii. Acesta este punctul de vedere oficial al României şi acest punct de vedere îl facem cunoscut peste tot. Nu este un punct de vedere simplu teoretic. România este printre puţinele ţări care mai are personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul din marii actori, însă, prin faptul că suntem acolo, putem fi facilitatori în discuţii care pot duce spre pace în zonă. Un rol foarte important, cum am spus, în acest fenomen îl au ţările de tranzit. De exemplu, Turcia are un rol extrem de important, mai multe milioane de refugiaţi se află în taberele din Turcia. Discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia vor fi pe agenda de lucru a Consiliului European de mâine şi poimâine. 

Alte puncte de pe ordinea de zi a Consiliului sunt Uniunea Economică şi Monetară. Aici vom discuta pe marginea raportului celor cinci preşedinţi, o discuţie care nu se preconizează a fi complicată, fiindcă toate statele membre implicate sunt de acord cu propunerile. Una din temele de pe ordinea de zi, care, cu siguranţă, va fi de interes general, este relaţia Uniunii Europene cu Marea Britanie sau locul Marii Britanii în Uniunea Europeană. Aici, România are un punct de vedere foarte simplu şi foarte clar: locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană. 

Cu ocazia deplasării mele la Bruxelles voi avea şi alte întâlniri. Mâine dimineaţă voi merge la Parlamentul European, unde voi avea o întâlnire de lucru cu Preşedintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz, vom discuta teme de actualitate, cu siguranţă despre migraţie, cu siguranţă despre rolul Parlamentului European şi alte teme de actualitate. 

Tot mâine, înainte de şedinţa Consiliului European, am invitat pe toţi parlamentarii europeni ai României la o întâlnire. Această întâlnire este una care, după părerea mea, e necesară şi vreau să fie doar prima dintr-o serie mai lungă. Este nevoie, după părerea mea, ca europarlamentarii să aibă un schimb de idei permanent cu Preşedintele ţării, care reprezintă România la Consiliul European, pentru a cunoaşte punctele de vedere reciproce şi pentru a putea găsi cele mai bune abordări comune în interesul României. Cu toţii reprezentăm acolo România şi cu cât o reprezentăm mai bine, cu atât mai bune vor fi şi rezultatele. 

În această seară, în fine, voi avea o întâlnire cu românii din instituţiile europene, cu înalţi funcţionari, funcţionari, angajaţi contractuali în diferitele instituţii europene. Sunt oameni care lucrează acolo, sunt oameni care cunosc problemele României şi, de multe ori, cunosc în domeniul lor foarte bine problemele specifice ale Europei şi cred că un astfel de contact este nu numai bun, ci şi important. Trei întrebări dacă aveţi.

Întrebări din partea reprezentanţilor mass - media:

Jurnalist: Domnule Preşedinte, cum comentați declarațiile domnului Juncker în legătură cu atitudinea Uniunii Europene faţă de Rusia şi anume că ar trebui să trateze Rusia în mod corect , de la egal la egal? Şi dacă credeți că această declaraţie, această poziție a domnului Juncker, ar modifica cumva linia de politică externă a Uniunii Europene şi a României, în special, care are un Parteneriat strategic cu Statele Unite? 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această poziție e una surprinzătoare și voi afla mai multe detalii cu ocazia întâlnirilor pe care le voi avea cu ocazia Consiliului European. E neobișnuit ca Președintele Comisiei Europene să facă declarații în chestiuni cheie fără să armonizeze aceste declarații cu statele membre. În acest sens, prefer să aflu prima dată ce a dorit să spună și după aceea să comentăm.

Jurnalist: Domnule Președinte, spuneați și dumneavoastră că țara noastră se comportă ca și cum ar fi stat membru Schengen de facto pentru tot ceea ce facem la granițe. Cu toate acestea, la Consiliul JAI și, nici acum la Consiliul European, nu s-a mai pus problema aderării noastre în spațiul Schengen. Ni s-a cerut să cerem să fie scoase de pe ordinea de zi. Dumneavoastră vă reproșați ceva în această problemă, mai ales că știm, Franța și Germania au fost principalele țări care s-au opus? 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, nu știu de unde știți aceste lucruri, dacă ar fi așa de bine cunoscute, atunci probabil ar exista declarații din acele părți. Nu, nu am nimic a-mi reproșa și nu am nimic a reproșa instituțiilor și autorităților române. Problema nu a fost nici a României, nici a Bulgariei, ci problema a fost statutul zonei Schengen, având în vedere că, datorită valului de refugiați în puncte relevante, spațiul Schengen nu a mai funcționat. Sunt politicieni relevanți din Europa care au pus sub semnul întrebării modul în funcționează spațiul Schengen, unii chiar existența spațiului Schengen și, în acest context, nu am considerat că este oportun să promovăm o includere pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Cu siguranță, diplomații între ei, la Bruxelles, au discutat aceste chestiuni, însă vreau să repet că nu există o opoziție consolidată împotriva aderării României și a Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat că este oportun să se discute. Nu se va discuta în Consiliul European, fiindcă această chestiune este de competența Consiliului Justiție și Afaceri Interne și vom avea grijă ca la proxima ocazie, când este potrivită o astfel de discuție, neinflamată, nedistorsionată de alte evenimente, să o repunem pe tapet.

Jurnalist: Dacă-mi permiteţi o completare. Au fost informaţii pe surse că ni s-a cerut acest lucru. Voiam să vă întreb, când credeţi dumneavoastră că ar fi cel mai devreme oportun, ca spaţiu în timp, cam când credeţi că ar putea să reia discuţia? Mulţumesc.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta vom analiza şi vom declara şi public aceste chestiuni.

Jurnalist: Bună ziua, domnule Preşedinte! Aş vrea să vă întreb în legătură cu declaraţia ambasadorului SUA în România, spunea că ţara noastră trebuie să rupă influenţa politică din procesul de luare a deciziilor economice. Vă întreb acest lucru pentru că aţi avut şi o discuţie, de altfel, cu ambasadorul SUA zilele acestea.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această declaraţie vine în continuarea declaraţiilor similare făcute şi de reprezentanţii Statelor Unite ale Americii şi de reprezentanţii altor ţări, şi de noi, şi de mine. Noi toţi considerăm că, dacă politicul se amestecă în partea de economie de piaţă, lucrurile nu funcţionează bine. Este clar că aici avem şi o aluzie la corupţie, care trebuie combătută, este combătută, avem rezultate încurajatoare. Este clar că această declaraţie ţinteşte şi spre încurajarea elaborării unei legislaţii transparente, predictibile, sustenabile, aşa cum mi-am permis să declar şi eu când am fost acum câteva săptămâni în Parlamentul României. Toate aceste lucruri sunt cunoscute şi noi le cunoaştem foarte bine. Trebuie doar să le aplicăm foarte bine.

Jurnalist: Nu este o altă întrebare, doar o completare, dacă-mi permiteţi, acest subiect sau această problemă a fost ridicată în discuţia pe care a avut-o cu dumneavoastră, v-a spus...
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această problemă este ridicată în toate discuţiile bilaterale şi cu toţi partenerii cu care dorim să avem relaţii economice aprofundate. 
Jurnalist: Mulţumesc!
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mulţumesc! Vă doresc o zi bună!”