Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întoarcerea din Republica Polonă

12:30 | 08 Mai 2015 | Polonia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 8 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă la întoarcerea din Republica Polonă, unde a participat la manifestările organizate cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial organizate la Gdansk.

Vă prezentăm în continuare textul declarației:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! Tocmai am revenit din Polonia, de la Gdansk, dar, înainte să mă refer la acel eveniment, vreau să mă refer la accidentul aviatic care a avut loc în Pakistan, unde un elicopter la bordul căruia s-au aflat diplomaţi a suferit un accident la aterizare. Din nefericire, au murit doi ambasadori, cel al Norvegiei și cel al Filipinelor, și soţiile ambasadorilor Malaeziei și indonezian. Exprim condoleanţele mele profunde către statele ai căror reprezentanţi și-au pierdut viaţa în accidentul aviatic. În elicopter se afla și ambasadorul României, Ion Emilian, care, din fericire, are doar răni ușoare și se află în afara oricărui pericol.

Ieri am participat la Gdansk, alături de președinți ai altor state europene și de președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, la evenimentele dedicate marcării a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, evenimente organizate de Președintele Republicii Polone, domnul Bronislaw Komorowski.

Locul în care s-au desfășurat acestea este unul simbolic: la Gdansk a început cel de-al Doilea Război Mondial, dar și revoluțiile democratice care au condus la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est.

Sunt câteva mesaje pe care am ținut să le transmit în cadrul panelului politic dedicat integrării europene și semnificației sale actuale, eveniment la care am participat. Primul pe care l-am dat se referă la păstrarea memoriei trecutului și la lecțiile dureroase ale istoriei de care avem datoria să ținem cont. Libertatea și pacea nu trebuie niciodată subînțelese. Trăim într-o lume cu multe provocări, în care aceste valori trebuie mereu reafirmate și întărite. La 70 de ani de la finalul celui de-al doilea Război Mondial, ne găsim, din nefericire, din nou, pe fondul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică, în situația de a căuta solidaritatea necesară păstrării păcii și securității în Europa.

Uniunea Europeană, proiect unic în istoria recentă, continuă să fie garanția păcii pe continent și să reprezinte principiile și valorile democratice care ne unesc și pe care suntem hotărâți să le apărăm, atât în interiorul comunității noastre, cât și în vecinătatea imediată. Această viziune a fost exprimată de către toți participanții la manifestările de la Gdansk.

Și, nu în ultimul rând, am afirmat încă o dată angajamentul României pentru proiectul european, pentru o Europă a democrației și păcii, mai unită, mai puternică și care să fie mai aproape de cetățenii săi. Dacă aveți întrebări, două trei.

Întrebare: Domnule Președinte, cum priviţi situaţia din sănătate, blocajul cauzat de cardurile de sănătate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o problemă reală. Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Am văzut mii de oameni care stau la cozi, care nu pot beneficia de serviciile de sănătate la care sunt îndreptăţiţi. Este un scandal public.

Întrebare: Veţi vorbi cu premierul pe această temă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Evident că voi vorbi pe această temă.

Întrebare: Bună ziua, domnule Președinte! În legătură cu acel accident din Pakistan, vreau să vă întreb dacă dumneavoastră aţi reușit să vorbiţi cu ambasadorul și dacă se afla acolo și cu soţia sau era doar domnia sa? Pentru că înţeleg că au fost ambasadori cu soţiile și că a fost vorba de un atentat.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Detaliile le vor da alţii, dar eu am primit asigurări că s-a vorbit cu ambasadorul nostru, chiar acum câteva minute, de asta am întârziat un pic.

Întrebare: Bună ziua, domnule Președinte! Voiam să vă întreb care este opinia dumneavoastră legat de modificările care sunt aduse în aceste zile în Parlament, la Codul de procedură penală, la adresa criticilor exprimate de ambasadele la București al statelor membre UE?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt două lucruri pe care vreau să le subliniez în acest context. Primul lucru, după părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa și cu toată forţa. În al doilea rând, pot să vă spun că aceste modificări propuse sunt neavenite. Am o părere foarte proastă despre aceste modificări, iar aceeași părere, evident, că o au și alţii care au exprimat îngrijorările lor în spaţiul public. Deci nu sunt de acord cu ele, mai simplu.

Întrebare: Şi în context vă menţineţi acea poziţie exprimată la începutul anului, legat de ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, cu siguranţă. Este cu totul altceva, MCV-ul este un instrument care și-a dovedit utilitatea, dar care, așa cum am discutat și cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu reprezentanţii Consiliului European, trebuie să ajungă în faza de finalizare, cum și recent, reprezentanţi ai Comisiei au constatat că România a ajuns în ultima fază de MCV, faza numită de phase-out, adică de terminare, nu de azi pe mâine, ci în câţiva ani. Noi credem că este realist ceea ce a propus președintele Comisiei Europene, domnul Junker, că acest mecanism să se finalizeze până la sfârșitul mandatului acestei comisii.

Întrebare: Bună ziua, domnule Președinte! Premierul Victor Ponta a făcut săptămâna trecută o vizită, de fapt mai multe vizite în statele arabe și voiam să vă întreb, în contextul în care s-au semnat niște documente acolo, aţi avut discuţii prealabile? Avea acordul dumneavoastră în legătură cu aceste acorduri semnate? Mulţumesc!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Prim-ministrul Victor Ponta a plecat pe cont propriu. Nu a discutat cu mine în prealabil despre vizita pe care a făcut-o în statele arabe. M-a informat după ce a revenit în ţară, că a fost acolo și că a avut niște discuţii senzaţionale, nu știm exact despre ce, dar se pare că au fost foarte bune. Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui. Probabil așa a înţeles domnul prim-ministru Victor Ponta, că trebuie să se întâmple politica externă.

Întrebare: Îmi cer iertare, cum doriţi să reglaţi aceste disfuncţionalităţi în ceea ce privește relaţia președinte-premier, la capitolul politică externă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: A, foarte simplu. Nu solicit lucruri extraordinare și nici complicate. Solicit lucruri pe care și domnul prim-ministru ar putea să le facă, o discuţie lămuritoare înainte, cu siguranţă va ajuta.

Întrebare: Domnule Președinte, la începutul mandatului dumneavoastră spunea premierul că veţi avea consultări săptămânale. Să înţelegem că în momentul de faţă nu mai există aceste discuţii?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În momentul de faţă nu avem consultări săptămânale. Avem consultări în formate politice și consultări ocazionate de anumite evenimente specifice.

Întrebare: Dacă-mi permiteţi, cum aţi caracteriza dumneavoastră relaţia cu premierul României, la acest moment, având în vedere că domnia sa vorbea în termeni foarte buni despre relaţia instituţională pe care o aveţi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Relaţia mea este exact relaţia pe care am definit-o la începutul mandatului, o relaţie instituţională, cu sincopele de rigoare, dar și cu unele părţi bune. Vă mulţumesc!