Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Serbia, domnul Tomislav Nikolić

16 Iulie 2015 | Serbia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 16 iulie a.c., la Belgrad, cu Președintele Republicii Serbia, domnul Tomislav Nikolić, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Serbia. La finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat au susținut o declarație de presă comună.


Vă prezentăm textul declarației de presă susținute de domnul Președinte Klaus Iohannis:

”Domnule Preşedinte,

Doamnelor şi domnilor, 

Mă bucur să mă aflu în vizită oficială la Belgrad. Mulţumesc, domnule Preşedinte Nikolić, pentru invitaţie și pentru primirea călduroasă! Am avut discuţii pe o serie întreagă de subiecte de pe agenda bilaterală, dar şi în legătură cu întreaga regiune a Balcanilor de Vest. 

Aş dori să încep prin a reafirma interesul şi importanţa pe care România le acordă relaţiilor cu statele din Balcanii de Vest şi stabilităţii regionale. Este în interesul statelor noastre, al regiunii şi al Uniunii Europene în ansamblul său ca în această regiune să fie stabilitate și pace. În discuţiile cu domnul Preşedinte Nikolić am subliniat că România susţine clar perspectiva europeană a Serbiei şi a statelor din regiune. Serbia merită să fie recompensată pentru eforturile semnificative de reformă făcute până în prezent. Sperăm ca negocierile efective de aderare ale Serbiei la UE să demareze în acest an. Cunoaştem din proprie experienţă dificultăţile și eforturile pe care le presupun întregul proces de pregătire și negociere a aderării la UE. De aceea am exprimat disponibilitatea şi deschiderea deplină a României de a oferi asistenţă Serbiei în domenii relevante pentru procesul de integrare, dacă Serbia, sigur, dorește acest lucru. 

Am discutat şi despre relaţiile noastre economice. Ne propunem o serie de proiecte comune în domenii importante precum infrastructura - și aș menționa aici autostrada Timişoara-Belgrad -, cooperarea transfrontalieră şi interconectivitatea energetică. România este interesată de perspectiva efectuării unor exporturi de energie electrică către Serbia, respectiv către piaţa regională din sud-estul Europei. Exportul se poate realiza prin intermediul companiilor specializate care activează pe cele două pieţe.

Fireşte, am abordat şi tema minorităţilor naţionale şi drepturile lor. Împreună cu domnul Preşedinte Nikolić am căzut de acord că este de datoria noastră, a autorităţilor din cele două state, să acționăm hotărât pentru consolidarea rolului minorităților română din Serbia şi sârbă din România, ca punte solidă de legătură între noi. România este întru totul deschisă la o cooperare bilaterală cât mai strânsă pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu care încă persistă şi care, aşa cum se cunoaşte, au deosebită relevanţă şi din perspectiva procesului de integrare europeană. 

Am trecut în revistă şi o serie de teme europene şi internaţionale de actualitate precum migraţia ilegală, modalităţi de cooptare a Serbiei la Politica Energetică a UE și alte situații În concluzie, discuţiile pe care le-am avut au arătat dorinţa ambelor părţi de a consolida cooperarea româno-sârbă, prin dinamizarea dialogului politic, a relaţiei bilaterale în ansamblul ei şi a proiectelor comune cu impact regional.

Vă mulţumesc!”