Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Serbia

16 Iulie 2015 | Serbia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 16 iulie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declarație de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Serbia. Vă prezentăm textul declarației de presă:

„În cursul zilei de azi mă voi afla în vizită oficială în Serbia, la invitația președintelui Tomislav Nikolić. Voi avea convorbiri oficiale cu șeful statului, cu premierul Aleksandar Vučić şi cu preşedintele Adunării Naționale, doamna Maja Gojković. Voi avea, desigur, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Serbia. 

Cu partenerii sârbi voi discuta despre evoluţia şi perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, despre stabilitatea și cooperarea regionale și despre teme de actualitate pe agenda internațională. Este a doua vizită pe care o efectuez în regiunea Balcanilor de Vest în interval de o lună, ultima dată am fost în Croația pe 15 iunie. Dorim să reiterăm interesul României faţă de această zonă, determinarea de a contribui activ la stabilitatea regională şi, desigur, susţinerea noastră fermă a perspectivei europene a ţărilor din regiunea Balcanilor de Vest. 

Trei sunt mesajele principale pe care le voi transmite interlocutorilor sârbi: În primul rând, România consideră statul vecin Serbia un partener-cheie în regiune. Este, cred, limpede pentru noi toți rolul Serbiei în stabilitatea acestei zone. Dorim ca România și Serbia să ofere un model de cooperare în regiune, prin dinamizarea relaţiei bilaterale şi intensificarea cooperării în cât mai multe domenii. Există, de pildă, interes de ambele părţi pentru proiecte de infrastructură, fie că este vorba despre transport sau despre energie. În al doilea rând, România va continua să sprijine activ stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv prin susţinerea puternică a perspectivei europene a ţărilor din această zonă. Evident, aderarea Serbiei la Uniunea Europeană este o etapă esenţială pentru acest obiectiv, iar România susţine începerea efectivă a negocierilor de aderare până la sfârşitul acestui an. Cel de-al treilea mesaj important este că dorim o colaborare mai strânsă pe tema minorităţilor naţionale. Existența minorității sârbe pe teritoriul României și a celei române pe teritoriul Serbiei constituie un avantaj care trebuie valorificat la întregul său potențial. Este de datoria autorităților române şi sârbe să găsească cele mai bune soluţii pentru întărirea rolului acestor comunităţi ca punte solidă de legătură între noi. România şi Serbia au, datorită proximităţii, istoriei, dar şi a asemănărilor structurale profunde, vocaţia unei relaţii bilaterale speciale. Dorim să întărim această bază comună în perioada care urmează. Vă mulțumesc!”.