Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Italiană

09:15 | 27 Aprilie 2015 | Italia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut luni, 27 aprilie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei oficiale în Republica Italiană.

Vă prezentăm în continuare textul declarației:

„Deplasarea în Italia continuă seria vizitelor externe pe care am ținut să le fac la început de mandat în state cu care România are parteneriate strategice și relații speciale. Importanța acestei vizite este dată de mai multe aspecte. De existența unui parteneriat strategic și a unei tradiții de colaborare între cele două state, de faptul că Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României și, nu în ultimul rând, de existența în Italia a unei comuntăți românești foarte mari. Voi discuta despre modalitățile în care putem să întărim colaborarea și coordonarea în interiorul Uniunii Europene dar și în interiorul NATO. În acest context voi aborda tema aderării României la spațiul Schengen, așa cum am făcut-o cu ocazia tuturor vizitelor în capitatele europene.

Discuțiile despre comunitatea românească din Italia vor fi un un punct important pe agenda discuțiilor. Doresc ca drepturile cetățenilor români din Italia să fie respectate și apărate, și cred că acest lucru este în interesul ambelor părți. Comunitatea românească din Italia contribuie semnificativ la dezvoltarea economică și socială a Italiei și reprezintă o punte de legătură între statele noastre.

Între subiectele pe care le am în vedere în mod special se numără sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova dar și situația din Ucraina.

Voi avea întâlniri cu președintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, cu președintele Consiliului de Miniștri, domnul Matteo Renzi, și cu președintele Senatului, domnul Pietro Grasso. De asemenea voi avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității de români din Italia și cu o parte dintre studenții români bursieri la Accademia di Romania.

Vă mulțumesc!”