Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Federală Germania

17:45 | 25 februarie 2015 | Republica Federală Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 25 februarie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Federală Germania.

Vă prezentăm în continuare textul declaraţiei:

„Bună seara! Sunt bucuros să efectuez prima vizită la Berlin ca Președinte al României, la invitaţia domnului Președinte Joachim Gauck. Relaţiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanţă strategică. Aprofundarea acestei cooperări și a dialogului cu Berlinul și extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate. Vizita va începe cu o întâlnire cu domnul Președinte Joachim Gauck, urmată de o întrevedere cu doamna Cancelar federal Angela Merkel. După-amiază voi avea o întâlnire cu Președintele Bundestagului, domnul Norbert Lammert, după care mă voi întâlni cu conducerea Forumului Germano-Român, altul decât Forumul Democrat al Germanilor, și voi încheia ziua cu o întâlnire cu diaspora.

Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relaţiilor bilaterale, ce include și o susţinere reciprocă pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, în plan regional și internaţional. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală și în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca și Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susţinător al aprofundării integrării europene și al consolidării Uniunii Europene ca proiect politic. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda Uniunii Europene. Vom aborda, desigur, inclusiv subiectul perspectivei aderării României la spaţiul Schengen și, pe un plan mai general, cel al nevoii consolidării securităţii Uniunii Europene și a cetăţenilor săi. Vom discuta cu siguranţă și despre evoluţiile în materie de securitate de pe continentul nostru și, sigur, în mod special, despre situaţia din Ucraina. De un interes deosebit pentru noi este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova și a ţărilor din Balcanii de Vest. Voi menţiona cu acest prilej și rolul crescând al comunităţilor germane din România și a comunităţii române din Germania ca punte de legătură și factori de consolidare ai cooperării româno-germane. În toate aceste întrevederi, vom discuta despre pașii pe care România și Germania trebuie să-i întreprindă în continuare pentru ca cetăţenii noștri să beneficieze de pe urma acestei legături puternice.

Vă mulţumesc! Vă doresc o seară bună!”