Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei la Expoziția Universală Milano 2015 și la Sfântul Scaun

09:45 | 14 Mai 2015 | Vatican

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 14 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei la Expoziția Universală Milano 2015 și la Sfântul Scaun.

Vă prezentăm ]n continuare textul declarației:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Începând de astăzi voi efectua o vizită de trei zile, mai întâi la Milano, apoi la Vatican. În cursul zilei de azi voi vizita Expoziția Milano 2015 - Expoziţia Universală dedicată alimentaţiei și nutriţiei, la care participă 145 de ţări. Este cel mai mare eveniment organizat vreodată pe aceste teme. România participă la expoziţie cu un pavilion naţional, pe care îl voi vizita cu mare interes în cursul după-amiezii. Și este, evident, lucrul cel mai important de pe ordinea de zi din vizita expoziției. Ulterior, așa cum am anunţat cu ocazia vizitei de la Roma mă voi întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii românești din nordul Italiei, o întâlnire care va avea loc la Milano.

Mâine și poimâine mă voi afla în vizită oficială la Sfântul Scaun, unde voi avea întrevederi cu Sanctitatea Sa Papa Francisc și cu Secretarul de Stat, Cardinalul Pietro Parolin. Este o vizită foarte importantă din mai multe puncte de vedere. Mai întâi pentru că este prima întâlnire oficială la acest nivel, de la începutul pontificatului Papei Francisc din martie 2013. Apoi, foarte important din punctul meu de vedere, pentru că exact mâine, 15 mai, aniversăm 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun.

Prin această vizită doresc să subliniez interesul României de a aprofunda cooperarea cu Sfântul Scaun pentru promovarea libertăţii religioase, a dialogului ecumenic și interreligios ca instrument de edificare a păcii și pentru apărarea demnităţii umane. Voi transmite gratitudinea statului român pentru gesturile de ospitalitate prin care Biserica Catolică a venit în întâmpinarea nevoilor religioase ale diasporei românești, prin găzduirea a numeroase parohii ortodoxe și catolice în Europa Occidentală. Împreună cu Sanctitatea Sa Papa Francisc și cu Cardinalul Pietro Parolin vom avea un schimb de opinii pe teme bilaterale, europene și internaţionale.

Și nu în ultimul rând, Voi adresa o invitație Papei Francisc de a vizita România. Am discutat aseară cu Preafericitul Patriarh Daniel despre această chestiune și Biserica Ortodoxă susține sută la sută acest demers. Dorința noastră este dacă s-ar putea realiza o astfel de vizită în anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, este anul în care sărbătorim 100 de ani de existență a României moderne. România are, prin istoria și cultura sa, vocaţia unei relaţii speciale cu Sfântul Scaun. Dorinţa noastră este să aprofundăm în continuare această colaborare excelentă, care s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani. Dacă aveți două-trei întrebări, poftiți!

Întrebare: (…)?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn și lasă se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul Președintelui. Acest lucru este, deopotrivă, surprinzător și fals. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale și nu a existat nicio discuţie, nici cu lobby-iști, nici măcar cu foști colegi din PNL pe această temă. Atunci când am retrimis Codul Silvic în Parlament, a existat un document pe care ne-am bazat, este documentul care ne-a fost transmis, fără să fie cerut, de către Consiliul Concurenţei, prin care ne-a atras atenţia că este, există riscul de infringement pentru România, deci există riscul să nu fie conformă legea cu legislaţia europeană. Mi s-a părut un lucru foarte serios. Şi vreau să subliniez în acest context că nu numai Președintele, ci și primul-ministrul are datoria să vegheze ca legislaţia românească să fie în concordanţă cu legislaţia europeană. Eu nu mă joc cu legile României. Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu, și nici la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. În consecinţă, luând act de declaraţiile primul-ministrului de aseară, de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea prim-ministrul, dacă ele se confirmă sau nu. Dacă se confirmă să se ia, evident, de urgenţă, măsurile care se impun, dar, dacă nu se confirmă, atunci prim-ministrul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul Președintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii prin care vrea să pară interesant la televizor, sunt mult mai grave și vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu indice o revenire la logica din campania electorală, promovată atunci de candidatul Ponta și care a fost la un nivel inacceptabil de jos.

Întrebare: Domnule Președinte, dacă îmi permiteţi, CSM cere CSAT deconspirarea ofiţerilor sub acoperire din justiţie. Veţi pune pe ordinea de zi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mi se pare o temă bună. Personal nu am cunoștinţă de existenţa unor ofiţeri acoperiţi în magistratură, fiindcă acest lucru este interzis prin lege. Dar, dacă CSM are indicii și mi le transmite, evident că este în interesul meu și al României să încercăm să elucidăm problema.

Întrebare: Domnule Președinte, aţi spus că premierul va răspunde dacă afirmaţiile se dovedesc a nu fi fondate, vă gândiţi la un proces, să intentaţi un proces de calomnie sau în ce fel veţi acţiona dacă se dovedesc a fi eronate afirmaţiile sale?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, încă de aseară, am rugat pe cei din Departamentul Juridic din Administraţia Prezidenţială să verifice care este încadrarea unor astfel de afirmaţii și cum putem să facem anumite demersuri, în cazul foarte probabil că se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi. Deci este foarte gravă afirmaţia. Dacă începem iarăși să ne jucăm cu astfel de afirmaţii ca în campanie nu este bine și, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez așa ceva.

Întrebare: Bună dimineaţa, domnule Președinte, în afară de cei din Departamentul Juridic pe care i-aţi rugat să vadă la ce se poate încadra ce a spus premierul, dacă nu este veridic, cu ce organe abilitate aţi vorbit, adică cui aţi cerut concret să facă verificările și dacă cu prim-ministrul aţi stat de vorbă după acuzaţiile astea? V-a sunat, l-aţi sunat...?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am vorbit cu prim-ministrul, dar în această dimineaţă am avut o discuţie, deocamdată telefonică, fiindcă am venit în aeroport, cu directorul SRI și l-am rugat, foarte oficial, să analizeze și să cerceteze cu maximă exigenţă și seriozitate aceste afirmaţii.

Întrebare: Domnule Președinte, cred că o ultimă întrebare: în ceea ce privește ceea ce a cerut premierul Victor Ponta Guvernului ieri, în ședinţa de Guvern, și anume interzicerea exportului de masă lemnoasă. Cum vi se pare această propunere pe care a făcut-o premierul, pentru o perioadă limitată spunea Victor Ponta?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi-a adus la cunoștinţă această intenţie. Nu am comentat-o fiindcă nu sunt specialist în domeniu și nu pot, pe moment, să evaluez impactul economic, dar, dacă această măsură sau altă măsură duce la salvarea pădurilor din România, sunt de acord cu orice măsură în acest sens. Fiindcă tot veni vorba iarăși de păduri, am impresia că demersul, onest și bine intenţionat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea pădurilor, este pe cale de a fi deturnat politic de PSD. Mulţumesc!”