Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea plecării la reuniunea de primăvară a Consiliului European

19 Martie 2015 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 19 martie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea plecării la reuniunea de primăvară a Consiliului European.

Vă prezentăm textul declarației:

“Azi și mâine voi participa, la Bruxelles, la reuniunea de primăvară a Consiliului European.

Principalele teme pe ordinea de zi a reuniunii sunt: Uniunea Energiei, Semestrul european, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ și Investiţii între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, precum și câteva teme de actualitate din sfera relaţiilor externe ale Uniunii Europene, cum ar fi Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina, relaţiile cu Federaţia Rusă, Libia, posibil și altele.

România susţine crearea unei Uniuni a Energiei, bazată pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeană: securitatea energetică, piaţa internă a energiei, eficienţă energetică, protecţia mediului, precum și cercetarea, inovarea și competitivitatea în domeniu.

În evaluarea noastră, crearea Uniunii Energiei va aduce avantaje importante pentru statele membre. Priorităţile care trebuie avute în vedere sunt crearea unei reale Pieţe Interne în domeniul energiei, valorificarea mai eficientă a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, dezvoltarea infrastructurii care să permită o mai bună conectare între statele membre ale Uniunii.

În cadrul discuţiilor legate de semestrul european, vom avea un schimb de opinii cu privire la situaţia și perspectivele economice ale Uniunii Europene. Vom conveni asupra liniilor directoare integrate pentru politicile economice și pentru ocuparea forţei de muncă, finalizând astfel, prima etapă a semestrului european 2015.

Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ și Investiţii între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. România susţine finalizarea cu succes a negocierilor cât mai curând posibil.

În ceea ce privește relaţiile externe, vor fi dezbateri în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic care se va desfășura la Riga în luna mai a acestui an. În opinia noastră, viitorul Summit trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii cu statele partenere, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Mă refer la Republica Moldova, Ucraina și la Georgia.

Va fi dezbătută situaţia din Ucraina cu accent pe modalitatea în care Acordul Minsk II este implementat. În acest context, vor fi analizate relaţiile Uniunii cu Federaţia Rusă.

Vă mulțumesc”.