Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea plecării la reuniunea Consiliului European Extraordinar

12:45 | 23 Aprilie 2015 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 23 aprilie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea plecării la reuniunea Consiliului European Extraordinar.

Vă prezentăm în continuare textul declarației:

"Astăzi voi participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European, organizată pe fondul evenimentelor dramatice petrecute recent în Marea Mediterană. Regretăm profund tragediile care au avut loc și susţinem efortul de îmbunătăţire a utilizării intrumentelor de care dispune Uniunea Europeană în domeniu, pentru a evita repetarea unor astfel de situaţii, pentru a evita pierderile de vieţi omenești.

În esenţă, se va discuta despre măsurile pe care Uniunea Europeană și statele membre le pot lua pentru a ameliora situaţia generată de fluxurile migratorii din această regiune. Se conturează câteva diecţii de acţiune: stoparea traficului de fiinţe umane, inclusiv prin anihilarea reţelelor de traficanţi, prin capturarea și distrugerea capacităţilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor în pericol pe mare, întărirea cooperării, sigur, cu statele de origine și de tranzit și, în final, sprijinirea statelor membre cele mai afectate. Nu în ultimul rând, este nevoie de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării economice a ţărilor de origine, ca soluţie pe termen lung, de prevenire a migraţiei ilegale. Vă mulţumesc!”