Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, după Summitul Parteneriatului Estic de la Riga

15:00 | 22 mai 2015 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat în perioada 21 - 22 mai a.c. la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Republica Letonia). Domnul Președinte Klaus Iohannis a susținut vineri, 22 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă la sosirea în țară.

Vă prezentăm în continuare textul declarației:

„Bună ziua. O scurtă declarație la revenire din Riga. Am participat la primul Summit al Parteneriatului Estic în calitate de Președinte al României. A fost cel de-al patrulea Summit destinat Parteneriatului Estic după Praga, Varșovia și Vilnius. Mai întâi aș dori să adresez mulţumiri gazdelor letone pentru eforturile întreprinse în organizarea acestui eveniment. A fost foarte bine organizat.

Summitul s-a desfășurat, spre deosebire de cel anterior, pe fondul unui climat de securitate regional mult mai complex, ceea ce i-a conferit o importanţă și o atmosferă aparte. Am susţinut, în cadrul dezbaterilor, consolidarea rolului Parteneriatului Estic, ca instrument strategic pentru dezvoltarea relațiilor UE cu vecinătatea estică, pentru promovarea stabilității, dezvoltării democratice și prosperității în întreaga regiune. Summitul a făcut o evaluare a rezultatelor concrete obţinute de statele partenere în perioada post-Vilnius, dintre care aș aminti: semnarea Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina, începerea aplicării provizorii a acestor acorduri în Republica Moldova și Georgia, implementarea provizorie a unor componente importante din Acordul de Asociere cu Ucraina, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Toate acestea sunt rezultate concrete care au permis continuarea procesului de apropiere a statelor partenere de Uniunea Europeană și consolidarea relaţiilor în toate domeniile.

România a acţionat în mod constant și concret pentru avansarea procesului de asociere politică și integrare economică a statelor partenere, inclusiv prin oferirea de expertiză în procesul de reformă și în procesul de implementare a Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb. Procesul de implementare trebuie să rămână în continuare o prioritate. De aceea, am susţinut foarte clar faptul că Uniunea trebuie să sprijine acest proces prin asistenţă financiară și tehnică. Totodată, la Summit s-a discutat despre direcţiile de acţiune în viitor. În ceea ce mă privește, am pledat pentru o viziune ambiţioasă, strategică și bine articulată pentru Parteneriatul Estic. Am evidențiat importanţa principiului diferenţierii între statele partenere, în funcţie de aspiraţiile și performanţele fiecăruia. Acesta implică dimensionarea sprijinului UE pe principiul more for more, adică mai mult pentru mai mult, cu o condiţionalitate pozitivă, prin care asistenţa tehnică și financiară este acordată în linie cu avansarea procesului de reformă. Am susţinut că este necesar să menţinem deschisă perspectiva europeană pentru statele partenere care doresc să avanseze pe această cale.

Am apreciat ca necesară finalizarea cât mai rapidă a proceselor de ratificare a Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb de către statele membre ale Uniunii Europene. Sperăm ca acest proces să se încheie până la finele anului curent. Reamintesc faptul că România a fost primul stat membru care a ratificat Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Am stabilit, de asemenea, că trebuie să ne concentrăm, în continuare, și pe promovarea agendei de mobilitate cu statele partenere. Liberalizarea vizelor conduce la intensificarea contactelor umane, a schimburilor economice, educaţionale, culturale, pe întreg palierul dimensiunii umane. În acest sens, avem deja exemplul pozitiv al Republicii Moldova, pentru care regimul de vize a fost liberalizat în 2014.

Summitul de astăzi s-a încheiat cu adoptarea unei Declaraţii Comune, care stabilește principalele domenii de cooperare, respectiv: consolidarea instituţiilor și buna guvernanţă; mobilitate și dimensiunea umană; oportunităţi economice; interconectare. Prin Declaraţia Summitului s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecărui partener de a alege nivelul de ambiţie și obiectivele la care aspiră în relaţia cu Uniunea Europeană. S-a reafirmat faptul că este prerogativa exclusivă a UE și a statelor partenere de a decide asupra relaţiilor lor și asupra nivelului de interacţiune. Vă mulțumesc și vă doresc un sfârșit de săptămână bun!”