Cuvântul de bun-venit al Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinut în cadrul Reuniunii la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est

10:30 | 04 noiembrie 2015 | NATO

„Dragi colegi,

Bine aţi venit la Bucureşti! 
Sunt bucuros să fiu gazda acestei Reuniuni, alături de Președintele Poloniei, dl Andrezj Duda. Este a doua reuniune ținută în acest format după cea din Varșovia, din iulie 2014, o reuniune între țări care gândesc la fel, Aliați, și, dincolo de orice, membri ai aceleiași familii de valori. 

Sunt recunoscător fiecăruia dintre dumneavoastră pentru că ați acceptat invitația. Cu o voce comună, demonstrăm determinarea și capacitatea noastră de a contribui la construcția unei politici externe și de securitate consolidate și coerente care va întări securitatea regiunii și a întregii Alianțe. 

Avem o imagine clară a provocărilor strategice pe care Alianța le întâmpină. Arealul de provocări, de la Marea Neagră la Marea Baltică, amplifică responsabilitățile țărilor noastre în asigurarea stabilității și a securității. Răspunsurile noastre nu pot fi altfel decât coordonate. 

Sunt convins că prin consultările noastre de astăzi ne vom aduce contribuția la eforturile ce au ca scop un NATO mai pregătit, mai puternic și mai capabil să răspundă riscurilor și amenințărilor de securitate actuale, în primul rând celor din Est, dar și celor din Sud. 

În același timp, este nevoie să subliniem, aici și acum, relevanța întăririi legăturii transatlantice, ca element cheie pentru securitatea Euro-Atlantică și globală. 
Dragi colegi, țările noastre au aderat la NATO și la UE dorindu-și îndeplinirea unui vis de libertate și pace, a dorinței de a nu mai fi vreodată nevoiți să trăim în frică, și a nevoii de a beneficia de garanția de securitate oferită de apartenența la NATO și de prosperitatea și dezvoltarea asigurate de apartenența la UE. Reuniunea de astăzi va reafirma angajamentul nostru comun față de aceste principii și valori. 

Vă mulțumesc!”