Convorbirea telefonică a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier

03 aprilie 2020 | Republica Federală Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 3 aprilie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier.

Președintele Klaus Iohannis a transmis solidaritatea deplină cu poporul german în contextul crizei epidemiologice generate de noul coronavirus, precum și condoleanțe familiilor îndurerate pentru pierderile suferite.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat convingerea că relațiile bilaterale excelente, cu valențe strategice, vor ieși mai puternice din această perioadă dificilă, iar schimburile economice, precum și relațiile interumane dintre cele două țări vor fi relansate.

De asemenea, Președintele României a evidențiat faptul că Germania este gazda uneia din cele mai mari comunități românești în afara granițelor, care reprezintă un model de integrare în societatea germană, contribuind la bunăstarea statului german și la diversitatea socio-culturală. În context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că românii emigrați în Germania în ultimii ani provin, în număr considerabil, din rândul personalului medical, aceștia reprezentând cea mai mare comunitate străină din Uniunea Europeană care lucrează în sistemul medical german și care participă în prezent activ la efortul comun de a alina suferințele celor afectați de pandemie.  

Președintele României a încurajat o cooperare strânsă între autoritățile române și germane pentru combaterea efectelor negative asupra lucrătorilor români care activează în Germania, în special asupra celor cu contracte temporare, respectiv asupra lucrătorilor detașați și sezonieri.

Totodată, Klaus Iohannis a prezentat omologului său măsurile adoptate de autoritățile române pentru identificarea și tratarea persoanelor bolnave de COVID-19, precum și pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus. Președintele României a transmis interesul autorităților române pentru realizarea unui schimb de expertiză și o cooperare cât mai strânsă cu partenerii germani pentru a identifica cele mai bune soluții posibile pentru a face față acestei crize.

Președintele României s-a pronunțat pentru un răspuns comun coordonat la nivelul Uniunii Europene care să vizeze reducerea răspândirii epidemiei și asigurarea tuturor echipamentelor și medicamentelor necesare, consolidarea cercetării medicale, păstrarea liberei circulații a lucrătorilor pe piața unică și fluiditatea transportului de mărfuri, precum și  asigurarea celor mai eficiente instrumente pentru combaterea impactului economic și social al acestei crize.