Convorbire telefonică a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

19 ianuarie 2015 | Republica Moldova

Luni, 19 ianuarie a.c., a avut loc o convorbire telefonică între Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. Realizat la inițiativa înaltului demnitar de la Chișinău, dialogul a fost dedicat unei analize a contextului politic postelectoral din Republica Moldova și negocierilor în vederea alcătuirii unui nou guvern. Domnul Președinte Iohannis i-a mulțumit domnului Președinte Timofti pentru prezentarea circumstanțelor politice actuale și și-a exprimat din nou speranța că un guvern puternic, reprezentativ și cu o agendă europeană fermă va putea fi votat în cel mai scurt timp de către noul Parlament de la Chișinău.

Totodată, cei doi șefi de stat au fost de acord că în prezent nu sunt întrunite în Republica Moldova condițiile pentru vizita de stat a Președintelui României, programată inițial pentru 22-23 ianuarie a.c. Ambii înalți oficiali au opinat că alegerea conducerii Parlamentului și validarea unui guvern la Chișinău vor asigura condițiile unui dialog politic cuprinzător și pragmatic, orientat spre susținerea parcursului european al Republicii Moldova. În final, s-a convenit ca vizita de stat la Chișinău a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, să aibă loc în perioada imediat următoare instalării noului guvern.