Vizita oficială a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Italiană

27 Aprilie 2015 | Italia

Luni, 27 aprilie a.c., a început vizita oficială a președintelui României, Klaus Iohannis, la Roma, la invitația omologului său italian, Sergio Mattarella. Prima întrevedere a avut loc la Palatul Quirinale, unde cei doi președinți au avut discuții pe teme bilaterale, de pe agenda europeană și internațională.

Cei doi președinți și-au exprimat satisfacția reciprocă față de evoluția și consistența relațiilor româno-italiene – relații care au la bază tradiții și legături puternice și totodată un cadru amplu de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit în 2008. S-a evidențiat, în acest context, importanța relațiilor economice și comerciale dintre cele două state, precum și potențialul existent pentru amplificarea în continuare a acestora. A fost menționată, de asemenea, importanța comunității românești din Italia și a celei italiene din România ca punte solidă de legătură și cooperare între cele două țări.

Președintele Sergio Mattarella a ținut să precizeze în mod deosebit contribuția însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a țării. La rândul său, președintele Iohannis a mulțumit omologului său pentru susținerea acordată de autoritățile italiene integrării comunității românești în societatea italiană. Comunitatea românească în Italia, a subliniat președintele Iohannis, „este la fel de importantă atât pentru Italia, cât și pentru România”.

A fost abordată și tema aderării României la spațiul Schengen, prilej cu care președintele Mattarella a reiterat sprijinul său și al guvernului italian pentru acest obiectiv al României. „A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat președintele italian.

În contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relațiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a menționat importanța asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment – cheie în acest sens. La rândul său, președintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susține abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova.

Sergio Mattarella a mulțumit României pentru poziția avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecut de la Bruxelles, pe tema migrației, spunând că țara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Au mai fost trecute în revistă subiecte de pe agenda internațională precum situația din Libia și intensificarea fenomenului terorismului internațional.

Cei doi președinți ai convenit să aibă un dialog susținut pe perioada mandatelor lor. În acest context, președintele Klaus Iohannis a lansat invitația omologului italian de a vizita România. Președintele Mattarella a mulțumit pentru invitație, arătând ca îi va da „curs cu mare bucurie”.

Programul vizitei a continuat cu o întâlnire în cursul după-amiezii cu președintele Senatului, Pietro Grasso, în cadrul căreia s-a discutat despre procesul de reformă din cele două țări, precum și despre rolul și activitatea Parlamentelor român, respectiv italian.

În cursul serii, Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Italia.