Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Franţa

20:30 | 10 Februarie 2015 | Franța

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marţi, 10 februarie a.c., la Paris (Republica Franceză), cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Franţa.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii susţinute cu acest prilej:

Domnule Ambasador,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,

Vă mulţumesc că sunteți aici și mă bucur să fiu împreună cu dumneavoastră. Vă spun acest lucru și în numele soţiei mele care mă însoţește astăzi, dar și în numele delegaţiei mele cu care am venit astăzi la Paris. Vă mărturisesc că este, pentru mine, un moment plin de emoție. Emoția întâlnirii cu oameni de care mă leagă o relație specială, vorbesc de dumneavoastră si de mine. Sunteți aici doar o mică parte dintre cei care trăiesc și muncesc în Franța. Mi-ar fi plăcut să-i cunosc pe cât mai mulți și sper să o fac în timp și cu alte ocazii. Vă rog să le transmiteți tuturor compatrioților noștri cu care vă întâlniți aprecierea și respectul meu.

Legătura specială cu românii din diasporã nu este dată numai de votul din 16 noiembrie în sine, ci de ceea ce a stat în spatele lui. Și anume patriotism, spirit civic, conștiința libertății și a puterii de a decide prin vot, maturitate. Românii nu sunt un popor tăcut și resemnat, ci o națiune puternică și conștientă, cu aspirații. Aceste aspirații, împărtășite și de românii din diaspora, și de cei de acasă, am privilegiul să le reprezint și datoria să le împlinesc. Știu aceste lucruri și le am mereu în minte în exercitarea mandatului meu.

Românii dau Europei valoare. În două feluri. La propriu, prin miile de profesioniști, specialiști în toate domeniile care lucrează pretutindeni în Europa și în lume – medici, profesori, IT-iști, cercetători. Dar și prin toți cei care își practică meseria cu seriozitate și eficiență. Iar în noiembrie România a dat valoare și democrației în Europa prin exemplul concetățenilor noștri. Contribuția românilor la construcția europeană are, așadar, un sens foarte concret.

Doamnelor și domnilor,


M-am adresat ieri Parlamentului României pe tema priorităților din actuala sesiune parlamentară. Iar votul românilor din diaspora este una dintre aceste priorități. Am discutat despre acest lucru și la consultările cu partidele politice. Ca Președinte, nu voi spune eu care este varianta tehnică cea mai bună. Dar vreau să mă asigur că, oriunde s-ar afla, concetățenii mei au garantate drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situații precum cea din noiembrie nu au voie să se repete. Dacă vrem ca cetățenii români să fie respectați în Europa și în lume, noi trebuie să fim primii care îi respectăm. A asigura condițiile necesare și a oferi soluții legislative pentru ca ei să voteze este nu doar o obligație constituțională, ci și o dovadă de minim respect. Închei cu aceste gânduri și cu convingerea că, deși suntem la început și avem multe de reconstruit, drumul pe care am pornit ne va duce la România prosperă și puternică pe care ne-o dorim cu toții.

Vă mulţumesc!”