A doua zi a vizitei oficiale a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Italia

28 aprilie 2015 | Republica Italiană

Programul vizitei oficiale în Italia a președintelui Iohannis a continuat marți, 28 aprilie a.c., cu o întâlnire cu premierul italian Matteo Renzi. Cei doi înalți demnitari au trecut în revistă evoluția relațiilor bilaterale și perspectivele de dezvoltare ale acestora, au abordat probleme de actualitate de pe agenda europeană și internațională.

De ambele părți s-a apreciat că relațiile bilaterale sunt excelente și că există totodată posibilități pentru intensificarea în continuarea a acestora, atât în plan economic, cât și în plan social, cultural și academic.

La fel ca și președintele Sergio Mattarella cu o zi înainte, premierul Renzi s-a referit în termeni deosebit de apreciativi la prezența comunității românești din Italia și la contribuția acesteia la dezvoltarea țării. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a evidențiat contribuția pe care o are comunitatea italienilor din România la dezvoltarea economiei românești.

Italia și România își propun să dezvolte potențialul de cooperare în domeniul academic și cultural; în acest context, președintele Klaus Iohannis a avansat propunerea, salutată de premierul Renzi, privind organizarea, împreună, în Italia, în anul 2018, a unor manifestări de amploare dedicate aniversării centenarului Marii Uniri.

Premierul Renzi a reiterat sprijinul ferm al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, spunând că „prezența României în spațiul Schengen este nu doar în avantajul României, ci și în avantajul Italiei și al Uniunii Europene în ansamblul său”. Cei doi înalți demnitari au convenit să colaboreze strâns în cadrul Consiliului European. Din acestă perspectivă au apreciat că summitul de la Riga privind Parteneriatul Estic trebuie să transmită un mesaj cât mai clar țărilor partenere cu privire la perspectiva apropierii lor de Uniunea Europeană. Uniunea trebuie să susțină mai puternic eforturile de reformă ale acestor țări, îndeosebi ale Republicii Moldova, precum și ale Ucrainei și Georgiei. Similar, s-a discutat despre importanța susținerii eforturilor de aderare la UE ale statelor din Balcanii de Vest.

Atât președintele României cât și premierul Italiei au căzut de acord asupra oportunității reluării mecanismului de consultare interguvernamentală, ca modalitate de consolidare a colaborării româno–italiene pe toate planurile.