Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Galei premiilor „Henri Coandă”

16 mai 2023

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 16 mai 2023, un mesaj cu prilejul Galei premiilor „Henri Coandă”. Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de stat - Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Vă felicit pentru organizarea programului „Henri Coandă”, o binevenită inițiativă de sprijinire a participării tinerilor români la competiții tehnico-științifice internaționale, precum și de recunoaștere și apreciere a celor care s-au remarcat prin rezultate deosebite obținute în cadrul acestor concursuri.

Știința și tehnologia au devenit elemente indispensabile în societatea noastră, reprezentând veritabile motoare ale dezvoltării. Investițiile în aceste domenii vor genera rezultate semnificative pe termen lung și vor contribui la construirea unei economii puternice și competitive. Relevanța acestor investiții este evidențiată și de presiunea resimțită în ultimii ani la nivel european, generată de avansul tehnologic al competitorilor de top din afara continentului nostru, avans alimentat în mare măsură de sisteme educaționale moderne.

Evenimentul de astăzi dovedește în mod incontestabil că România are tineri cu potențial uriaș, talentați, motivați și capabili să inoveze și să aducă plus-valoare la nivel național și internațional. Este obligatoriu să continuăm eforturile de sprijinire și încurajare a celor care se evidențiază în aceste domenii, prin recunoașterea meritelor și rezultatelor excepționale pe care aceștia le obțin.

Cu această ocazie, felicit participanții la competiții internaționale în domeniul cercetării aplicative și al inovării. Sunteți un exemplu al perseverenței, ambiției, implicării, seriozității și al capacității de a depăși limitele creativității.

Prin premiile obținute, ridicați la rang de excelență nu numai activitatea proprie, ci și eforturile familiei și ale profesorilor, care v-au susținut necondiționat în fiecare etapă a parcursului vostru educațional.

Implementarea Proiectului „România Educată” constituie un pas esențial pentru a permite tinerilor români să își descopere și să își valorifice întregul potențial. Investițiile în educație și cercetare devin indispensabile pentru a asigura adaptabilitatea continuă a societății noastre la provocările contemporane. Rezultatele voastre remarcabile reprezintă o sursă de inspirație pentru alți elevi și studenți care aspiră să își construiască o carieră în domeniul științei și al tehnologiei.

Vă încurajez să păstrați aceeași implicare, curiozitate și pasiune pentru a evolua permanent, atât pe plan educațional și profesional, cât și în viața personală. România are nevoie de voi și așteaptă cu nerăbdare ca ideile voastre inovatoare să se materializeze și să contribuie la dezvoltarea și modernizarea societății.

Sunt convins că Programul „Henri Coandă” va deveni un punct de referință în recunoașterea și aprecierea meritelor tinerilor români dedicați științei și tehnologiei. Prin participarea voastră remarcabilă și prin rezultatele obținute, deschideți noi orizonturi și inspirați generații viitoare să urmeze aceeași cale a excelenței.

Vă felicit, dragi câștigători ai premiilor! Vă felicit, stimați profesori!

Vă doresc mult succes în viitor!