Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Minorităților Naționale

18 Decembrie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 18 decembrie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Minorităților Naționale. Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, în cadrul evenimentului organizat cu acest prilej la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Ziua Minorităților Naționale îmi oferă prilejul de a adresa cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România un mesaj de felicitare pentru strădaniile de păstrare a identităţii şi a moştenirii culturale seculare, de existenţa cărora ne bucurăm cu toţii.

Instituirea Zilei Minorităţilor Naţionale din România ca sărbătoare naţională reprezintă expresia voinţei noastre politice pentru marcarea în mod adecvat a aportului minorităţilor la construcţia unei Românii a cetăţenilor liberi şi loiali patriei lor, o societate modernă, democratică, incluzivă, o ţară a respectului diversităţii etnice, culturale şi confesionale.

Cu vocaţia de a valoriza tradiţii şi moşteniri culturale complementare cu cele ale majorităţii,  minorităţile naţionale reprezintă o importantă resursă pentru dezvoltarea României, fiind un contribuitor activ la proiectele majore ale societăţii în ansamblul ei. Majoritatea şi minorităţile naţionale din România au interese fundamentale comune, ce ţin de perfecţionarea funcţionării statului şi a mecanismelor democratice, de întărirea statului de drept şi de prevalenţa drepturilor fundamentale ale omului. De 30 de ani, corolarul acestor interese şi principalul proiect comun este integrarea României în spaţiul de valori european şi nord-atlantic.

Din toate aceste perspective, astăzi este deopotrivă o sărbătoare pentru minorităţile naţionale, dar şi o zi importantă pentru toţi cetăţenii României.

La mulţi ani cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România!