Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor

20 februarie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 20 februarie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Ziua Dezrobirii Romilor, marcată în fiecare an pe 20 februarie, evocă un moment de importanță deosebită pentru minoritatea romă din România, dar şi un pas istoric fundamental al țării noastre, spre democrație și modernitate.

Cei 163 de ani de libertate a romilor sunt tot atâția ani de libertate ai poporului român, în al cărui parcurs spre valorile europene dezrobirea romilor a constituit un reper major.

În această zi, comemorăm cu toții suferințele îndurate de romi timp de secole. Salut, totodată, contribuția pe care cetățenii de etnie romă o au la dezvoltarea României, la emanciparea propriilor colectivități, la exprimarea bogăției diversității culturale a țării noastre.

Amintirea grea a secolelor de suferințe trebuie să ne unească în combaterea marginalizării, discriminării şi rasismului.

Ziua Dezrobirii Romilor este prilejul reconfirmării coeziunii în jurul valorilor comune, într-o societate în care libertatea ne dă energia necesară progresului și modernizării națiunii noastre.”