Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul deschiderii celei de-a doua ediții a „International Medical Students’ Congress of Bucharest”

05 decembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 decembrie a.c., un mesaj cu prilejul deschiderii celei de-a doua ediții a ,,International Medical Students’ Congress of Bucharest”. Mesajul a fost prezentat de către doamna Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat - Departamentul Sănătate Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Distinşi profesori şi medici,

Dragi studenţi,

Mă bucur să constat că ați rămas la fel de implicați în activităţile academice şi entuziaști în a contribui la schimbarea în bine a sistemului de sănătate românesc. Pe unii dintre voi am avut ocazia să vă cunosc personal, la Palatul Cotroceni, iar proiectele pe care mi le-aţi prezentat mi-au confirmat că reprezentați speranța îmbunătățirii sistemului nostru de sănătate, care se confruntă cu atâtea dificultăți şi crize.

Continuitatea este determinantă pentru atingerea obiectivelor propuse, iar organizarea a 20 de ediţii ale acestui congres o dovedește. De anul trecut, aţi adăugat componenta internaţională, care arată că medicina şi cercetarea în acest domeniu, dar şi educaţia nu cunosc granițe.

Medicina românească la Centenar înseamnă deopotrivă trecut şi viitor. Trecutul este unul cu care ne putem mândri. Viitorul îl făurim astăzi, iar voi, studenţii, vă puteți implica în conturarea unei viziuni pe termen lung, de stabilire a priorităţilor şi de înfăptuire a schimbării mult aşteptate, al cărei rezultat să fie un sistem de sănătate comparabil cu cele din statele membre ale Uniunii  Europene.

România se confruntă cu un accentuat exod al medicilor, iar tinerii, în primul rând, sunt cei care pleacă în străinătate, în căutarea unor condiţii de muncă decente, a unor oportunităţi profesionale mai bune, a respectului şi a valorizării meseriei sau, de ce nu, a unor salarii mai mari decât cele din sistemul de sănătate autohton. Sunt convins că foarte mulți dintre voi și-au ales aceasta carieră din dorința de a profesa aici, în România. Am lansat dezbaterile pe tema resursei umane în sănătate încă din 2015, însă guvernanții întârzie în a găsi rezolvarea acestor probleme. Din nefericire, zilele acestea a fost vehiculată în spaţiul public o soluţie deloc chibzuită privind obligarea medicilor rezidenţi de a rămâne în țară. Nu în acest mod ne ținem medicii acasă.

Înainte de toate, decidenții politici au obligaţia de a vă crea cadrul adecvat pentru a practica medicina aici, acasă. Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de planificare riguroasă, de strategie şi consecvenţă în implementarea sa.

Vă felicit pe toţi cei care investiţi timp şi energie în apărarea intereselor studenţilor, prin intermediul asociaţiilor studenţeşti din care faceţi parte! Vă îndemn pe toţi să vă faceţi vocea auzită ori de câte ori este cazul, în dezbaterile publice pe teme de sănătate.

Felicit Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti pentru organizarea acestui congres și vă doresc mult succes la toate atelierele şi sesiunile ştiinţifice din aceste zile, precum şi în nobilul parcurs profesional pe care vi l-aţi ales!”