Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Conferinței Urban Talks

04 Octombrie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 4 octombrie a.c., un mesaj cu ocazia Conferinței Urban Talks. Mesajul a fost prezentat de către domnul Laurențiu Ștefan, Consilier Prezidențial – Departamentul Politică Internă, la Timișoara.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Stimați invitați,

Doamnelor şi domnilor,

Buna guvernare a comunităților locale, modernizarea şi dezvoltarea orașelor sunt teme cărora eu le-am dat o foarte mare importanță, atât ca Preşedinte al României, cât şi ca Primar al Municipiului Sibiu.

Fiecare comunitate, indiferent de mărimea şi statutul ei, ar trebui să fie administrată în mod responsabil, profesionist, în interesul cetățenilor săi, eficient şi transparent.

Mă bucur în mod deosebit că susținătorii unei astfel de viziuni au devenit o  comunitate în creștere în România ultimilor ani. Un număr tot mai mare de experți, de cetățeni, de oameni de afaceri, dar și de reprezentanți ai autorităților locale au devenit tot mai preocupați de bună guvernare și s-au implicat profesional în dezvoltarea urbană, în crearea de orașe smart, în dezvoltarea conectivității și a sustenabilității. Acesta este viitorul orașelor și comunităților locale din România.

Astăzi, însă, ne aflăm din păcate într-un context politic în care predomină proasta guvernare la nivel central și guvernarea în interesul câtorva politicieni. Efectele proastei guvernări se văd în gravele derapaje legale și instituționale care afectează puternic toate proiectele de dezvoltare şi, implicit, bunăstarea tuturor comunităților locale.

În acest context politic nefast, succesele comunităților pe care le conduceți şi ale proiectelor pe care le-ați inițiat arată că oamenii hotărâți și vizionari reușesc în pofida dificultăților, dar mai arată și cât de mult s-ar putea dezvolta România fără această guvernare toxică.

Proiecte de succes pot fi implementate oriunde – de la municipii reședință de județ, până la simple comune. Viziunea modernă și integratoare face însă diferența între proiecte izolate, necesare, dar poate nesustenabile, şi dezvoltarea pe termen lung, coerentă, sustenabilă, care generează bunăstare dincolo de granițele comunității, la nivel regional.

Orașele sunt agenții modernizării deoarece au resursele atât de necesare unei competitivități înalte: infrastructura și resursă umană educată. Acestea atrag investiții şi antrenează inclusiv dezvoltarea comunităților învecinate. Investiția în educație are un randament foarte bun, pentru că generează profit constant pe măsură ce trece timpul, spre deosebire de infrastructura care – din cauza uzurii inerente – necesită noi resurse pe măsură ce trece timpul.

Motoarele modernizării sunt cooperarea, parteneriatele, dialogul şi participarea – în platforme, comunități, asociații, dar şi în partide politice – deoarece facilitează schimbul de expertiză şi de bune practici, colaborarea între comunități, experți, cetățeni şi aleși locali. Mesajul meu pentru dumneavoastră este: faceți ca toate aceste motoare ale comunităților locale să funcționeze la cei mai înalți parametri!

Cetățenii sunt deja activi şi implicați în guvernarea comunităților, mai ales în orașele mari. S-a format deja şi o masă critică de experți, dar este nevoie ca ea să crească rapid pentru a accelera modernizarea comunităților locale şi urbanizarea. Profesionalizarea funcționarilor din administrație trebuie să devină și ea, din promisiune, realitate.

Liderii comunităților trebuie să devină din „inamici”, așa cum încă sunt percepuți din păcate de mulți cetățeni, parteneri onești ai acestora, ai experților, ai funcționarilor, ai oamenilor de afaceri preocupați de bunăstarea comunității. Fără ei, cercul virtuos al dezvoltării nu este complet pentru că ei iau deciziile şi, de multe ori, nimic nu se pune în mișcare fără voință politică. Dezvoltarea urbană în România poate ajuta inclusiv la recâștigarea încrederii cetățenilor în politică și la configurarea unui nou mod de a face politică, bazat pe onestitate și profesionalism și centrat pe interesul public și al cetățeanului.

Vă doresc mult succes tuturor, dezbateri cât mai interesante în aceste zile și proiecte cât mai multe pentru modernizarea orașelor din România!