Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia aniversării a 200 de ani de învățământ tehnic de construcții în București

12 decembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 12 decembrie a.c., un mesaj cu ocazia aniversării a 200 de ani de învățământ tehnic de construcții în București.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Cu prilejul aniversării a 200 de ani de învățământ tehnic de construcții, este important să ne aducem aminte de contribuția generațiilor anterioare de profesori, studenți și absolvenți la dezvoltarea economică și socială a României. În următorul secol de existență a țării noastre ca stat unitar, educația trebuie să devină una dintre priorități.

Întreaga educație tehnică bucureșteană își are originea în școala de ingineri hotarnici din cadrul Academiei înființate de către cunoscutul cărturar Gheorghe Lazăr. Aceasta a fost una dintre primele instituții de educație care au utilizat limba română, facilitând o autonomie crescută a țărilor române în formarea de ingineri.

Dacă multe dintre marile lucrări de infrastructură care au contribuit la modernizarea României au fost, inițial, construite fie de ingineri străini, fie de ingineri români formați în afara granițelor, cu timpul, educația tehnică din România a dobândit capacitate autonomă în domeniul planificării urbane, construcțiilor sau dezvoltării infrastructurii.

Universitatea Tehnică de Construcții din București continuă această tradiție, contribuind și astăzi la formarea de specialiști în mai multe domenii, de la construcții civile, industriale și agricole, la drumuri și poduri, instalații, hidrotehnică, geodezie și utilizarea utilajelor tehnologice.

În același timp, Universitatea derulează o intensă activitate de cercetare și cooperare academică, inclusiv în plan internațional.

Felicit Universitatea Tehnică de Construcții din București pentru rolul crucial pe care instituția îl are în dezvoltarea economică a României, dar și pentru meritele generațiilor anterioare de cadre didactice și de absolvenți. Sunt convins că Universitatea va continua să ocupe un loc important în construirea unei Românii mai bune, adaptate realităților secolului XXI.

La mulți ani Universității Tehnice de Construcții București!”