Intervențiile Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din cadrul evenimentului de lansare a volumului „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”

16:10 | 07 Iunie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat vineri, 7 iunie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, la evenimentul de lansare a volumului „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea intervențiilor Președintelui României:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mulțumesc pentru primirea frumoasă pe care mi-ați făcut-o! Sunt impresionat de numărul mare de participanți la această lansare de carte. Mă bucur că v-ați făcut timp să veniți!

Moderator: Excelența Voastră, domnule Președinte, vă mulțumesc foarte mult pentru faptul că ați acceptat invitația de a fi prezent, astăzi, alături de noi, în cadrul Târgului de Carte Alba Transilvana, cea de-a 12-a ediție, un eveniment organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba. Dați-mi voie, domnule Președinte, să vă spun că acest târg de carte este dublat în aceste zile de încă două evenimente majore: Gala Poeziei Române Contemporane și Festivalul Internațional de Literatură „Alb-Umor”, ambele evenimente fiind organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, alături de partenerii noștri dragi.

Este unul dintre cele mai frumoase momente, una dintre cele mai frumoase surprize, faptul că dumneavoastră ne onorați cu prezența și astăzi, dragi prieteni, iubitori ai cărții, iubitori ai artelor, avem marea plăcere să lansăm, la Alba Iulia, o carte extrem de interesantă și foarte valoroasă, „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, autor – Klaus Iohannis. Domnule Președinte, precum se știe, în anul 2014 dumneavoastră ați lansat un volum care a făcut foarte, foarte multă senzație, este vorba despre cartea „Pas cu pas”. În anul 2015, dumneavoastră ați lansat cel de-al doilea volum, „Primul pas” și, iată, astăzi, la Alba Iulia, ne onorați cu prezența specială în cadrul Târgului de Carte Alba Transilvana, în lansarea acestei cărți despre care sunt convins că absolut fiecare dintre noi vom dori să parcurgem filele și să aflăm atât de multe lucruri interesante.

Dați-mi voie pentru început, domnule Preşedinte, să vă adresez o primă întrebare: Care este semnificația numelui „EU.RO”?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mulțumesc pentru introducere! Aș putea să spun așa: pas cu pas, am ajuns în Europa, de aceea se numește pasul „EU.RO”. Ca să înțelegeți cum am ajuns să public o carte cu acest titlu: în pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene, am constatat că, și m-am bucurat că și în România, apare un interes pentru afacerile europene. Cu această ocazie, m-am decis să scriu o carte care vine în întâmpinarea interesului românilor pentru afacerile europene, un interes în creștere. Însă, cum ne poziționăm noi și cum se poziționează ei față de noi, am putut să vedem cel mai bine cu ocazia unui eveniment foarte frumos care s-a desfășurat acum o lună la Sibiu. Poate vă amintiți, am avut Summitul european la Sibiu, toți liderii europeni au venit în România. Cu acea ocazie, am învățat și am văzut un lucru important care îmi confirmă că ideea cu titlul nu a fost chiar așa rea. Pentru liderii europeni, România este foarte importantă, pentru liderii europenii românii sunt foarte importanți, pentru noi, și cred că vorbesc în numele vostru, al tuturor, Europa este importantă. Și acest lucru, că noi suntem parte din Europa, cum Europa este parte din noi, se reflectă în titlul care arată că Europa și România sunt unul și același lucru, fiindcă România este Europa și Europa este România. Iar faptul că suntem acceptați de la egal la egal, mi s-a părut o concluzie senzațional de importantă la Summitul de la Sibiu, fiindcă am avut, s-a încheiat ceva vreme, o campanie electorală care, de unele partide, a fost făcută într-un mod ordinar, perfid. Mă refer în special la PSD și satelitul pesedist, care se numește ALDE. Ei au încercat să explice românilor că de fapt Europa nu ne vrea, că noi nu știm exact dacă vrem să fim acolo. După cum a fost de așteptat, românii au dat un răspuns clar acestei prostii pesediste, cu ocazia votului pentru europarlamentare și pentru referendum. Și știu că aici, în Alba, răspunsul a fost extrem de convingător și este acest rezultat unul dintre motivele principale pentru care eu mă aflu astăzi aici și sunt foarte bucuros să vă văd. Deci cu titlul ne-am lămurit, să vedem cu conținutul.

Moderator: Vă mulțumesc, domnule Președinte! Vreau să vă întreb, de fapt, vrem să vă întrebăm, ce oferă în fapt această carte românilor? De ce este nevoie de acest volum în spațiul public românesc? Cum răspunde această carte nevoilor românilor în ceea ce privește poziționarea lor în raport cu Uniunea Europeană?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis:  Din informațiile mele, este prima carte despre afacerile europene, despre Uniunea Europeană, care se adresează unui cetățean pur și simplu interesat de chestiune, fără să își dorească să aprofundeze, deci cuiva care nu intenționează să meargă la universitate și să facă studii europene, ci vrea să știe un pic cum e cu Uniunea Europeană. Există și în România, nu multă, dar există literatură de specialitate despre Uniunea Europeană, scrisă de profesioniști pentru profesioniști, dar pentru omul de rând, de obicei, după cinci pagini, devine destul de greu de înțeles. Eu am vrut să scriu o carte pentru omul de rând care vrea să vadă câte ceva, să citească câte ceva. De aceea am păstrat textul fără pretenții senzaționale de informație, am inclus tot felul de formate care relaxează textul și care ne explică foarte mult lucruri despre Uniunea Europeană. Deci, încă o dată, cartea este una de informare publică, se adresează dumneavoastră, tuturor, care vreți să știți ceva despre Uniunea Europeană. Sunt capitole distincte despre diferite lucruri, se citește relativ ușor. Am încercat, pe lângă informația pe care am scris-o într-un mod ușor de înțeles, am introdus totuși și câteva idei de ale mele. Adică, cine citește carte își dă seama, de exemplu, că eu sunt un pro-european și cred în Uniunea Europeană. Cine citește cu atenție, își dă seama că eu îmi doresc ca România să se integreze profund în Uniunea Europeană, fiindcă noi acolo vrem să fim. Și, că veni vorba despre noi în Europa, să știți că noi nu am ajuns întâmplător sau din greșeală acolo, noi am vrut acolo. Am vrut și nu de acum, de 10 ani, de 20 de ani. Știți de când suntem noi declarați europeni sau pro-europeni? Este un spațiu de valori care s-a definit încet, încet, și noi suntem acolo, exact documentat, de la 1848. Pașoptiștii au fost primii români pro-europeni, înțelegând prin asta că au dorit să facă parte din spațiul de valori care atunci se numea Europa de Vest. De atunci ne dorim să fim parte din acest spațiu de valori și am devenit, și ne este bine acolo și acest lucru am vrut să îl spun foarte clar în carte. Noi suntem europeni fiindcă așa am vrut să fim, suntem europeni acceptați fiindcă și ei  ne-au vrut pe noi și aceste lucruri fac parte din crezul meu politic și am ținut să îl scriu în această carte!

Moderator: Domnule Președinte, vă mulțumesc! Sunt convins că deja curiozitatea dumneavoastră este la cote maxime. Cu permisiunea domnului Președinte, mi s-a părut foarte interesant ceea ce am citit în cuprinsul cărții și vreau să împărtășesc publicului două-trei rânduri din acest cuprins. Răsfoind puțin cartea, pentru început, observăm o abordare foarte, foarte interesantă și vreau să vă citez din cuprinsul acestuia acestui volum: Europa istorică, Uniunea Europeană - un model de integrare economică, Europa viitorului, Europa valorilor, Europa politică, Europa sub vremi, dar nu numai... Nu aş vrea să vă citesc întreg conținutul, doresc să aveți dumneavoastră plăcerea de a descoperi pas cu pas, filă cu filă, „EU.RO”?. Domnule Președinte, care ar fi legătura dintre această carte și contextul social politic actual, având în vedere Summitul de la Sibiu, alegerile europarlamentare, referendumul național convocat de către dumneavoastră vizita Papei Francisc în România, acordul politic național propus pentru consolidarea parcursului european al României?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Devine, cred, din ce în ce mai evident că toate aceste lucruri au ceva în comun: pe românii. Pe români care sunt în Europa, care vor să fie în Europa, care nu numai că acceptă Europa, sunt pro-europeni și această carte care vine să ofere informații suplimentare. Am avut o campanie electorală, am avut alegeri pentru Parlamentul European și am avut un referendum pe care l-am convoc eu. Mi s-a părut că aceste lucruri merg excelent împreună, fiindcă Europa, Uniunea Europeană nu este doar un spațiu în care se circulă și în care se vând și se cumpără mărfuri. Este un spațiu al valorilor. Europa este spațiul democrația. Europa este spațiul libertății. Europa este spațiul statului de drept. Europa este un spațiu al cetățenilor, unde fiecare se simte și acasă, și dorit, și protejat. Europa este un spaţiu al prosperităţii. Europa este un spaţiu al siguranței.

Iată că lucrurile se leagă și dacă am convocat un referendum despre justiție - așa a fost el denumit în media - el se leagă de Europa, fiindcă Europa este spațiul valorilor și statul de drept nu este ceva venit din afară, este chiar fundamentul valorilor care definesc Uniunea Europeană. Și atunci am interpretat un pic votul pe care voi l-ați dat. Votul pentru Parlamentul European a fost foarte uşor de interpretat. Majoritatea au votat Partidul Național Liberal și bine au făcut.

O bună parte dintre români, în mod așteptat de mine, dar surprinzător pentru mulți, au înțeles că PSD nu ne reprezintă bine și PSD a pierdut rușinos aceste alegeri. Iarăși este un lucru demn de observat și de menționat. Dar aici, deja, trebuie să mergem în profunzime și să vedem un pic ce înseamnă votul acesta. După ce PSD a făcut o campanie anti-europeană, a încercat să-i prostească pe români, să le spună că nu sunt bine primiți, nu sunt bine văzuți, ceea ce este total fals - cu toții aveți rude, aveți cunoștințe -, românii sunt foarte bine primiți, sunt foarte bine acceptați și atunci acest vot trebuie interpretat corect. Votul a fost un vot pentru Europa. A fost un vot pro-european și aceasta este interpretarea pe care am dat-o eu. Românii au dovedit prin vot, nu prin povești, prin votul lor suveran că vor să rămână în Europa, în Uniunea Europeană, și vor să fie parte acolo. Iar referendumul a dovedit că oamenii vor stat de drept, justiție independentă, bună guvernarea, ceea ce din păcate de 2 ani și jumătate nu se întâmplă, și toate acestea împreună arată că românii de fapt vor altceva decât primesc acum.

Pesediștii sunt foarte supărați, sau bosumflați, sau cum vreți, pentru că eu în continuare, cu toate că s-a terminat campania, s-a terminat votul, umblu prin țară și spun ca românii nu mai vor PSD. Păi asta au arătat românii prin vot. Este voința suverană a românilor și acest lucru trebuie înțeles de toata lumea. Și fiindcă veni forma despre alegeri, dați-mi voie să fac un arc un pic mai lung. Aceste alegeri nu sunt ceva izolat, nu sunt un eveniment unic după care ne întoarcem și ne vedem de treabă ca și cum nu ar fi fost nimic. Nu, trebuie să tragem concluziile și să vedem și ce urmează. Aceste alegeri au fost primele dintr-un set de patru. Sunt patru alegeri. Primele au fost europarlamentarele. Urmează în această toamnă alegerile prezidențiale. Nu uitați, eu mi-am anunțat candidatura. Mulțumesc, iau asta ca un semn foarte bun. După care urmează alegerile locale, foarte, foarte importante, după care urmează alegerile parlamentare, trebuie să înțelegem bine această succesiune, fiindcă acum la europarlamentare românii au dat un semnal. Au spus clar „Stat de drept – Da”, „Europa - Da” „Bună guvernare – Da”, „PSD – Nu”. Dar, dragii mei, un semnal extrem de puternic care însă a permis să avem oameni foarte buni în Parlamentul European, dar ele încă nu au schimbat configurația în Parlamentul de la Bucureşti si se vede zilele acestea. M-ați întrebat despre acel pact. După ce am făcut consultări cu partidele, și mi s-a părut normal ca după alegeri să chem partidele și să discutăm cum să punem în practică, le-am propus un pact. PNL imediat a ieșit și a spus foarte bine, semnăm acest pact. Este exact ce vor românii, asta am scris în pact. Să schimbăm Constituția așa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanțele, sa interzicem amnistia, dar și să revenim la discuția pe legile justiției care au fost stricate și le-am spus-o în față la consultări pesediștilor: „Voi le-ați stricat, nu aveți decât să veniți să le reparați la loc”. Mi se pare normal. În același fel, le-am propus să se miște, dar iute, și să schimbe legislația și organizarea pentru alegeri. Ați văzut că iarăși în străinătate și-au bătut joc de românii noștri. Au stat oamenii cu miile, la cozi, mulți în ploaie, mulți au rămas afară seara. Nu se poate! Cam aceste lucruri le-am scris frumos în pact.

PNL a zis „Da”. USR, care a avut de asemenea un rezultat notabil a spus „Da” – deci PNL și USR fără condiții semnează. Cine face fițe? PSD! După ce și-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar. Lumea se așteaptă acum să facă ce trebuie. Nu fac. De ce nu fac, fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea pesedistă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Ați văzut, au venit cu fel și fel de povești: „Domnule, hai că trebuie să mai adăugăm și una, și alta”- chestiuni de ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Deci acum PSD caută tot felul de șmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile justiției, să nu repare legile pentru următoarele alegeri și atunci trebuie să înțelegem bine ce înseamnă asta. Până când această majoritate pesedistă toxică nu este înlocuită în Parlament lucrurile se vor schimba greu și oamenii trebuie să înțeleagă ca aici e nevoie de multă voință și multa determinare pentru a trece prin toate alegerile. Fiindcă în Parlamentul nostru se poate construi o majoritate serioasă, o majoritate pentru români, pentru România, o majoritate care începe să se contureze cu semnare pactului. Și o să lucrăm la ea - cu PNL pe post de locomotivă, cu USR, cu cine va mai veni. Există în România forțe politice responsabile, dar ele trebuie votate ca să ajungă sa aibă o majoritate în Parlament. Ori pentru asta trebuie să mergem și la Prezidențiale și la locale, fiindcă vrem guvernare bună și fiecare în comunitatea lui și, în final, trebuie să mergem la Parlamentare și să le dăm lecția finală pesediștilor. Altfel, nu se poate. Am vrut să vă spun aceste lucruri, așa, un pic mai pe îndelete, fiindcă nu ne întâlnim chiar așa des ca să povestim și lumea trebuie să înțeleagă cum se vede întregul parcurs electoral care a început acum și se termină la sfârșitul anului viitor. Și ați văzut, dacă lumea merge la vot rezultatul este clar și chiar că mai fac fițe pesediștii, până la urmă, românii își impun voința. Nu uitați, voința suverană nu este la politicieni, voința suverană este la popor, dar pentru asta trebuie mers la vot. Am răspuns mai mult decât ați întrebat. 

Moderator: Domnule Președinte, ați răspuns aproape la toate întrebările. Klaus Iohannis - „EU.RO”, astăzi la Alba Iulia, în cadrul târgului de carte Alba Transilvana, în cadrul unui dialog deschis extrem de interesant despre Europa, dar nu numai. Domnule Președinte, dacă îmi permiteți o ultimă întrebare: Va exista o nouă carte, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta depinde de voi. La primul mandat am scris „Primul pas”, acum a intervenit Europa. Eu sunt dispus să scriu și „Al doilea pas”. Mulțumesc!

Moderator: Domnule Președinte, aș îndrăzni să vă cer o promisiune ca la următoarea carte să fiți din nou prezent la târgul de carte Alba Transilvana. 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu oricând vin cu mare plăcere la Alba și, dacă a avut cineva curiozitatea să numere, cred că v-ați dat seama că Alba Iulia este una din locațiile mele preferate și voi reveni mereu, și mereu.

Moderator: Domnule Președinte, în numele organizatorilor, Consiliul Județeană Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, dorim să vă mulțumim în mod cu totul special pentru prezența dumneavoastră extraordinară la Alba Iulia, în cadrul târgului de carte Alba Transilvana.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă mulțumesc! Ați fost un public minunat!