DISCURSUL

11 Ianuarie 2006

Este o sedinta de bilant, in care se prezinta raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, moment extrem de important nu numai pentru CSM, dar si pentru intreaga justitie a Romaniei.

Sunt doua puncte pe ordinea de zi. Primul este prezentarea proiectului de raport, ca si dezbaterile pe marginea acestui proiect ce urmeaza a fi prezentat si aprobat in Parlamentul Romaniei. La punctul doi, alegeri pentru noua structura de conducere a CSM. In conformitate cu Constitutia, mandatul de presedinte si de vicepresedinte al CSM este de 1 an.

Au fost invitati sa participe la aceasta sedinta de bilant si presedintele Camerei, presedintele Senatului, primul ministru, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, carora le multumesc pentru prezenta la sedinta.

Domnule presedinte al CSM,
Doamnelor si domnilor membri ai CSM,
Doamnelor si domnilor invitati,

As incepe cu o concluzie: a fost un an greu pentru CSM. Orice institutie care isi incepe drumul, il incepe cu greutati, in primul rand, datorita reflexului celorlalte institutii care n-ar vrea sa-i dea drumul sa se desprinda. In al doilea rand, datorita realitatii organizatorice si financiare specifice unei institutii care abia se infiinteaza, si nu in ultimul rand, datorita preluarii responsabilitatilor.

Nu as fi extrem de alertat de criticile la adresa CSM-ului si aici v-as sugera sa va ganditi ca, in raport cu guvernarea trecuta, v-ati transformat in ministrul Justitiei; sunteti doamna Stanoiu, numai ca va numiti CSM. Luati atacurile la doamna Stanoiu si atacurile la CSM. O sa vedeti ca sunt echilibrate. De ce?! Aici este un raspuns pe care, de data asta, trebuie sa-l dati dumneavoastra.

Unul din elementele de credibilizare a CSM-ului este calitatea membrilor CSM in perceptia publica. As vrea sa fim foarte clari; este o diferenta intre realitate si perceptie. Unii din membri CSM au probleme de perceptie publica. Eu nu judec pe nimeni. De aceea, daca intr-adevar iubim justitia, o respectam si ii vrem binele, daca vrem imbunatatirea imaginii CSM, stie fiecare ce este de facut.

In ceea ce priveste independenta Justitiei, cred ca a fost anul cel mai fast din ’89 incoace, as putea spune chiar din ‘46 incoace. Numai acum cativa ani, la inceputul lui 2000, se discuta la nivelul organizatiilor judetene de partid numirea sefului Curtii de Apel, a sefului Tribunalului, a sefului Parchetului Judetean si Municipal.

Am rugamintea sa gestionati independenta pe care ati dobandit-o prin lege cu chibzuinta, inteligenta si eficienta. Daca cineva va ia independenta, acela nu este decat chiar CSM-ul. Atunci cand veti ceda si veti considera normale interventiile Executivului in structuri ale puterii judecatoresti, va spun de pe acum: sa va fie de bine! Va veti sacrifica singuri, eventual, independenta.

Aveti obligatia sa o aparati nu pentru dumneavoastra, ci pentru soarta Justitei. Daca n-ati fi considerat normale unele incercari de interventie, probabil ca luni nu ati fi avut parte de executie publica. Dar platiti un cost si, in calitate de presedinte al Romaniei, va cer sa pastrati independenta puterii judecatoresti. V-o cer pentru ca am si acest drept, si aceasta obligatie. Orice pas, cat de mic, inapoi inseamna ca stirbiti independenta Justitiei in raport cu celelalte puteri, cu puterea politica, executiva, cu cine vreti dumneavoastra.

As trage o concluzie. Veti avea atata independenta cat veti sti sa v-o pastrati. Sunteti oameni de instante, conducatori de instante; avem un an de cand ne aflam in aceste pozitii oficiale si sunt convins ca nici unul din dumneavoastra nu poate spune “presedintele Romaniei mi-a dat un telefon, interesandu-se de soarta unui dosar”. Tot ce am avut de spus cu privire la Justitie am spus la CSM si va cer sa respingeti orice stirbire a autoritatii CSM-ului.

In paralel cu solicitarea de a va autoanalizati structura interna, de a lua decizii in favoarea Justitiei, pe care mare parte dintre dumneavoastra ati servit-o multi ani, si de a tine cont de diferenta intre realitate si perceptie - si imaginea buna este o perceptie, pana la urma - am rugamintea, si nu o rugaminte; pana la urma, va cer sa tineti cont de aceasta realitate. Pentru ca, nu e nevoie sa va reamintesc, dar atunci cand o solutie a dumneavoastra este definitiva si irevocabila, in capul solutiei date scrie numele Presedintelui Romaniei.

Am rugamintea sa tineti cont de ambele aspecte: primul, aveti atata independenta cat va va lasa constiinta sa aveti; al doilea, schimbarea perceptiei tine, deocamdata, de componenta CSM-ului. Am rugamintea, cu responsabilitate, sa analizati ce este de facut.

Actul de justitie este influentat de proceduri, in primul rand. Am convingerea ca avem judecatori, procurori care stiu carte, care pot sa pregateasca un dosar penal, comercial, chiar daca, indiscutabil, avem nevoie de o continua pregatire a magistratilor romani; pentru ca, si in ceea ce priveste categoria de fraude specifice economiei de piata, deci zona penala, dar si cea comerciala, adaptarea la economia de piata a sistemului judiciar a ramas putin in urma.

Din acest punct de vedere, cred insa ca, in momentul de fata – si am discutat de cateva ori cu doamna ministru Macovei - marea problema este procedura. Faptul ca intr-o instanta un domn care nu vrea sa fie judecat se plange de trei ori si ii tot dau termene la doua luni – ca nu are avocat, dupa ce vine avocatul, mai cere si el un termen pentru studierea dosarului - face ca actul de justitie sa se penibilizeze uneori. De aceea modificarea Codului de procedura penala si comerciala este unul din pilonii eficientizarii Justitiei.

Am vazut si stim cu totii; pentru ca era stramba citatia la colt – a strambat-o postasul - se respinge dosarul, chestiune de procedura. Sigur, exagerez, dar stiti foarte bine ca sunt lucruri care lasa fondul deoparte si pentru lucruri nesemnificative se respinge un dosar din cauza unor erori de procedura. Sigur, aici nu discutam de lipsa de aparare, de acele lucruri grave care tin de drepturile omului, dar discutam de formalitati care distrug fondul, in conditiile in care avem un Cod de procedura penala si un Cod de procedura Comerciala care, cred eu, trebuie adaptate realitatilor.

Numarul de infractori creste mult mai repede decat capacitatea Justitiei de a reactiona. Asta insemna ca nu vom reusi sa mentinem echilibrul daca stam blocati in proceduri, poate reale - si ar fi bine sa se tina cont de ele - dar cred ca trebuie sa ne adaptam putin la realitatea zilei de astazi. Avem, cred eu, proceduri care vin de dinainte de ’89, care erau in regula, pentru ca aveai trei procese pe luna - era eveniment cand aveai un infractor - cu care vrem sa lucram acum, cand numarul infractiunilor, specifice unei economii de piata, a evoluat foarte mult. Sunt convins ca ati perceput mesajul, poate cu usoare exagerari.

Voi fi un mediator intre guvern, intre Executiv si CSM, ca reprezentant al puterii judecatoresti. Cer ambelor structuri, din care eu fac parte - la fel cum pot veni la CSM, ma pot duce si la guvern; constitutional, sunt o persoana care are aceasta sansa de a putea media corect - le cer sa inteleaga nevoia de a colabora. In regula, am avut un an in care ne-am spus tot ce am avut de spus unii altora. Este momentul sa intelegem ca fara colaborare in realizarea obiectivelor Romaniei nu vom putea avea succes nici unii, nici altii, nici Romania in ansamblul ei.

Exista forme in care puterea executiva si cea judecatoreasca pot colabora pentru atingerea obiectivelor pe care Romania le are, in primul rand, acela de a avea o Justitie sanatoasa pentru 22 milioane de romani. Dar - si daca ne ascundem de asta, gresim - avem un obiectiv imediat si acesta este integrarea in Uniunea Europeana.

Sigur, toti stim ca facem Justitie pentru romani. Dar este mai bine sa o facem de la 1 ianuarie 2007 pentru romani in interiorul UE, decat sa o mai amanam si s-o facem doar pentru romani si in 2007.

Haideti sa facem un efort comun, un efort care inseamna si cedari, daca vreti, la nivelul orgoliilor, dar trebuie sa realizam acest obiectiv extrem de important. Si nu fac nici un secret din a va spune ca, daca mai avem probleme, le avem in zona de lucru, operativa a justitiei, care aplica legile.

Nu o sa vin cu multe exemple, dar va pot spune ca in ultimul timp avem trei sesizari extrem de severe de la state membre ale Uniunii Europene, in care suntem atentionati. Lucram in echipa, pe criminalitate transfrontaliera - cazul de care va spun implica 4 tari - se procedeaza la arestarea simultana a lor si voi ii puneti in libertate. Pai, ati stricat toata operatiunea in cele patru tari! Pentru ca, ori citatia a fost stramba la colt, ori judecatorul a fost corupt.

Am vazut tunurile puse pe Parchet, generalizat: daca in instanta se pun in libertate infractori, vinovat este Parchetul. Va rog sa va mai uitati si in segmentul de judecatori.

Eu inchei, manifestindu-mi increderea ca dupa un an in care s-a asezat, CSM va deveni acea structura care va impinge Justitia spre eficienta. Este ceea ce va cer in calitate de cel mai autorizat politician sa v-o ceara.

Am convingerea ca, o data Justitia romana pusa la punct, Romania nu mai are decat o perspectiva pozitiva pentru cei 22 milioane de romani. Cu cat vom intarzia sa o punem la punct, sa o facem mai eficienta, cu atat va fi mai lunga tranzitia si mai necredibila tara. O tara cu o justitie lipsita de credibilitate si ineficienta este o tara care ea insasi nu este credibila.

Eu va multumesc pentru ce ati facut anul trecut. Va asigur de tot sprijinul meu pentru activitatea pentru anul 2006, va asigur ca nu voi tolera imixtiuni in Justitie, ca va voi apara independenta si va cer, in acelasi timp, sa v-o aparati si dumneavoastra.

Multumesc conducerii CSM, domnului Lupascu si domnului Dascalescu; probabil ca mandatul de un an a fost o solutie nefericita. Sa stiti ca nu m-a suparat deloc atitudinea publica a domnului presedinte Lupascu. Imi aduc aminte ca avea aceeasi atitudine si in relatia cu doamna Stanoiu. Deci este un om care si-a mentinut standardul si il felicit pentru batalia pe care a dus-o sa construiasca o intitutie noua. Ii multumesc pentru ce a facut in acest an si il asigur de tot respectul meu.

Va multumesc mult.