Alocuțiunea susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia participării la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Eroilor

12:15 | 02 iunie 2022

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 2 iunie 2022, o alocuțiune cu ocazia participării la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Eroilor la Monumentul Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, București.

 

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Domnule Prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Excelențe,

Distinși veterani de război,

Dragi militari,

Doamnelor și domnilor,

Celebrăm astăzi, odată cu Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor noștri care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru apărarea și reîntregirea țării, pentru ca națiunea noastră să se dezvolte în libertate și democrație.

Este o zi cu dublă semnificație și aceasta nu întâmplător, pentru că istoria și credința au fost întotdeauna repere și surse de putere și de inspirație pentru realizarea idealurilor noastre naționale. 

Punte peste veacuri, Ziua Eroilor este un emoționant prilej de a cinsti cu recunoștință memoria înaintașilor noștri.

Astăzi, când la granițele țării noastre vedem lupta dramatică a unui popor pentru suveranitatea și libertatea sa, prețuim și înțelegem cu atât mai mult importanța sacrificiului eroilor noștri.

Toți cei căzuți pe câmpurile de luptă și-au dat viața pentru ca noi să trăim, astăzi, într-un stat membru al familiei europene și euro-atlantice, în care domnia legii este garantată, iar drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor săi sunt protejate.

În această zi, aducem un pios omagiu și militarilor noștri care au plătit, în ultimele decenii, prețul de sânge în teatrele de operații unde Armata României a îndeplinit misiuni ca parte a angajamentelor asumate de țara noastră, alături de aliați și parteneri, pentru a face lumea mai sigură.

Vom fi întotdeauna recunoscători eroilor noștri - militari, pompieri, medici și asistenți medicali, cunoscuți și anonimi, care, în virtutea exigenței profesiei lor, s-au sacrificat pentru a salva alte vieți sau pentru a oferi siguranță semenilor lor.

Doamnelor și domnilor,

Generație după generație, noi, românii, reînnoim angajamentul nostru față de valorile fundamentale care au făcut posibilă dezvoltarea statului nostru modern: dragostea de țară, curajul, abnegația, atașamentul față de libertate și dreptate, democrație și statul de drept.

Acum este rândul nostru să contribuim la progresul României moderne. Trebuie să înțelegem provocările cu care ne confruntăm și să luăm toate măsurile necesare pentru ca cetățenii noștri să fie în siguranță și să nu aibă de suferit în această perioadă marcată de volatilitate.

România este un aliat puternic și respectat în cadrul NATO, un stat membru ferm angajat în Uniunea Europeană și un partener strategic important al Statelor Unite ale Americii.

Astăzi, mai mult decât oricând în istoria noastră, beneficiem de garanții de securitate care ne conferă încredere în viitor. Armata României este modernă și profesionistă și se află în plin proces de înzestrare și consolidare a structurii de forțe. În plus, aproximativ 4.000 de militari aliați se instruiesc pe teritoriul țării noastre împreună cu forțele armate române, în cadrul procesului de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre. 

Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei ne arată tuturor că trebuie să protejăm în mod permanent valorile democratice și pacea durabilă, pentru ca noi și urmașii noștri să trăim într-o lume sigură și prosperă. 

Împreună cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană suntem uniți, hotărâți și solidari în fața agresiunii militare a Rusiei, care riscă să pericliteze climatul de securitate pe continentul nostru.

Doamnelor și domnilor,

Eroii noștri, conștienți de pericolele la care se expun, au pus mai presus de orice patriotismul, datoria față de țară și au ales să lupte până la capăt pentru binele comun, pentru libertate și pentru dreptate.

Devotamentul, curajul, perseverența și spiritul lor de sacrificiu trebuie să ne inspire în tot ceea ce facem și să ne ghideze pașii spre îndeplinirea unor obiective naționale, care întotdeauna depășesc cu mult limitele preocupărilor individuale.

Este esențial să ducem mai departe spiritul și valorile noastre fundamentale naționale și să oferim tinerelor generații repere morale și îndrumare, să le dezvoltăm cunoașterea și abilitățile, să le cultivăm spiritul civic și dăruirea.

Avem aceeași responsabilitate față de memoria eroilor noștri, dar și față de generațiile care vor veni, cea de a consolida România europeană, modernă, puternică și sigură!

Glorie eternă eroilor noștri!

Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți martirii neamului!