Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul dezbaterii „Noul Iași. Capitala Moldovei ca pol major de creștere tehnologică a României”

14:00 | 22 Noiembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 22 noiembrie a.c., la Iași, o alocuțiune în cadrul dezbaterii „Noul Iași. Capitala Moldovei ca pol major de creștere tehnologică a României”.

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

„Domnule Primar,

Domnule Președinte al Consiliului județean,

Domnule Prefect,

Domnilor rectori și decani,

Distinşi reprezentanți ai industriei IT din Iași,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să mă aflu astăzi la Iași și mulţumesc iniţiatorilor acestui eveniment pentru invitaţia de a participa la dezbaterea unui subiect cu implicaţii majore pentru dezvoltarea României!

Şi dacă împliniți 18 ani, la majorat, urez Asociaţiei «La mulţi ani!»

Am ținut să vin astăzi aici tocmai pentru a da un mesaj de încurajare acestui nou „Silicon Valley” al României, care începe să devină Iașul, sau noul Iaşi, cum l-am numit eu.

Datele din acest moment arată că industria pe care o reprezentați contribuie semnificativ la dezvoltarea unor importante centre urbane din România.

Sectorul IT a depăşit 3 miliarde de euro, cu o creştere medie anuală foarte mare, peste medie.

Există deci premise ca, până în 2020, sectorul IT să se apropie de 5 miliarde de euro, dacă vom încuraja în continuare inovația, cercetarea și dezvoltarea.

 Iaşul este deja, alături de oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara, unul dintre principalele hub-uri IT din ţară. Dacă aceste mari centre au șansa să devină povești de succes în viitor, mizând pe dezvoltarea industriei IT, atunci toate regiunile vor avea numai de câștigat.

O industrie care se dezvoltă cu atâta forță aduce câștiguri, inclusiv autorităților, întrucât vorbim despre o adevărată revoluție industrială, care produce o schimbare profundă la nivelul comunităţilor, de la nivelul de trai până la schimbarea mentalităților.

Ca în orice domeniu, este nevoie însă de câteva lucruri simple, aparent simple, pentru reușită: un plan pe termen lung, o gândire strategică și consens la nivelul decidenţilor politici. Fără aceste minime condiții, orice demers riscă să-şi rateze potenţialul. Cu alte cuvinte, sunt necesare trei lucruri concrete: viziune, ambiție și consens.

În această privinţă, cred că trebuie să existe o relaţie de permanentă cooperare între companii şi autorităţile publice, între întreprinzători şi mediul universitar.

Nu este suficient să vă întâlniți doar la evenimente publice, cum ar fi acesta, ci este nevoie, pentru stimularea sectorului dumneavoastră, să strângeți împreună ideile bune și să le puneți în aplicare.

 

Doamnelor și domnilor,

Industria IT depinde, într-o măsură covârșitoare, de o forță de muncă înalt calificată. De aceea, trebuie să ne concentrăm atenţia pe calitatea şi atractivitatea învăţământului de specialitate, dar şi pe înlesnirea parteneriatelor dintre universităţi şi mediul economic privat.

În acest context, îmi face plăcere să reamintesc de proiectul meu, „România educată”, a cărui viziune este tocmai aceasta: viitorul îl reprezintă forța de muncă înalt calificată.

Doar așa vom putea deveni, ca ţară, competitivi şi prosperi, printr-o cât mai bună pregătire a celor care ies de pe băncile universității, în domenii cu orizont real de dezvoltare.

Discutând cu tinerii - şi astăzi, înainte să vin aici, am avut o rundă de discuţii care mie, personal, mi-a plăcut foarte mult, cu studenţii de aici - am constatat că şansele de carieră reprezintă pentru mulţi un criteriu foarte important. Așadar, doar dacă oferiți șanse reale pentru o carieră predictibilă pentru tinerii foarte bine calificaţi veți putea transforma orașul într-un real succes economic.

Dinamismul sectorului IT trebuie să fie stimulat şi prin integrarea IT&C în celelalte industrii cu potențial de creștere, după o strategie coerentă de dezvoltare. Putem vorbi aici și despre dezvoltarea industrială și reindustrializare, care se pot naște încrucişând potenţialul inovativ cu diverse ramuri ale industriei.

România are nevoie de un vector de competitivitate naţională în linie cu dezvoltarea industriilor viitorului, prin punerea laolaltă, de exemplu, a performanţelor industriei auto cu potenţialul inovativ al sectorului IT, pentru a consolida astfel bazele unui nou stadiu al dezvoltării tehnologice, ceea ce se numeşte astăzi Industria 4 punct 0.

Un alt domeniu care merită atent explorat și exploatat este inovația în privința securității cibernetice, unde România a făcut progrese remarcabile prin forţa de muncă înalt calificată.

Astăzi, România a devenit un exportator de soluții privind securitatea cibernetică, acesta fiind un avantaj competitiv ce trebuie consolidat.

 

Doamnelor și domnilor,

Industria IT nu poate performa în afara infrastructurii. Moldova are nevoie de dezvoltarea unei infrastructuri moderne, care să ofere accesibilitate şi conectivitate pentru Regiunea Nord - Est.

O autostradă care să lege Moldova de Transilvania și, deci, de Europa, este cel mai bun argument practic pentru creşterea investițiilor, a exporturilor și pentru modernizarea industrială a estului României.

Ca susținător ferm al acestui proiect, nu sunt mulțumit nici de termenele foarte lungi și nici de amânările repetate ale studiilor necesare acestei autostrăzi. Sunt convins că lucrurile se pot face şi altfel, adică bine şi la timp.

În final, vreau să vă spun că mă bucur să mă aflu astăzi în prezenţa dumneavoastră, pentru a vă afla propunerile şi soluţiile pentru progresul industriei IT. Cum am spus deja, trebuie să lucrăm cu toţii, împreună pentru a obţine asemenea reușite.            

 Vă mulţumesc şi aştept cu mare interes discuţia, întrebările, sugestiile, pentru a face noul Iaşi mai performant.