Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de înaintare în grad a unor ofițeri cu ocazia Zilei Naționale a României

16:00 | 01 Decembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 1 Decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de înaintare în grad a unor ofițeri cu ocazia Zilei Naționale a României.

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

„Domnilor miniştri,

Domnule şef al Statului Major General,

Domnule director al Serviciului de Protecţie şi Pază,

Domnilor generali şi chestori de poliţie,

Ca semn al aprecierii pentru rezultatele remarcabile şi profesionalismul de care daţi dovadă în îndeplinirea misiunilor încredinţate, cu ocazia zilei de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, am hotărât să dau curs propunerilor Ministrului Apărării Naţionale, ale Ministrului afacerilor Interne şi ale Directorului Serviciului de Protecţie şi Pază de a înainta în următorul grad generali şi chestori de poliţie în activitate şi de a acorda gradul de general de brigadă şi chestor de poliţie unor colonei, comandori sau comisari şef de poliţie.

Am luat în considerare faptul că ofiţerii propuşi sunt reprezentativi pentru aceste instituţii şi îşi îndeplinesc în mod exemplar îndatoririle ce le revin în structurile pe care le comandă.

Acest demers nu este doar simbolic, ci constituie un semn al continuării proiectului de modernizare instituţională şi de promovare a unei noi atitudini faţă de instituţiile din sistemul de securitate naţională.

Acestea trebuie consolidate în primul rând pentru a elimina deficienţele care pot genera vulnerabilităţi în sistemul de apărare şi ordine publică, dar şi pentru a ne întări credibilitatea strategică şi a deveni un furnizor de securitate regională, într-un mediu complex şi volatil.

Întotdeauna voi fi alături de dumneavoastră şi vă voi susţine, întrucât bunăstarea economică, socială şi culturală nu se poate realiza decât într-un climat de ordine publică şi securitate naţională.

Sunteţi chemaţi să răspundeţi unor provocări complexe care vin din zone diferite. În acelaşi timp, precum bine ştiţi, societatea are mari aşteptări de la dumneavoastră şi de la instituţiile pe care le reprezentaţi.

Aveţi datoria să analizaţi cu luciditate ce funcţionează şi ce lipseşte, unde este nevoie de un plus de coordonare și cooperare, atât în interiorul instituţiilor din care faceţi parte, cât şi între acestea, pentru a creşte eficienţa şi performanţa tuturor.

Am încredere că veţi fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor care vă sunt încredinţate şi vă asigur de sprijinul meu constant.

Vă urez tuturor ca, prin devotament faţă de ţară, prin faptele dumneavoastră şi rezultatele obţinute, să vă bucurați de aprecierea cetăţenilor României, precum şi a partenerilor noştri nord-atlantici şi europeni.

Vă felicit şi vă urez succes în activitate, iar, de Ziua Națională, vă spun La mulți ani!”