Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a companiei Transgaz S.A.

12:25 | 31 Octombrie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 31 octombrie a.c., la Stația de comprimare gaze naturale Podișor (județul Giurgiu), o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a companiei Transgaz.

 

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Domnule Director,

Domnule Prim-ministru desemnat,

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

În primul rând, felicitări, domnule Director!

Îmi face mare plăcere să decorez astăzi compania Transgaz pentru rezultatele meritorii obținute de-a lungul timpului, nu numai acum, în dezvoltarea sectorului energetic din țara noastră, atât în plan național, cât și ca parte a rețelei regionale de transport gaz.

Compania Transgaz a pornit pe drumul dezvoltării la scară regională și vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră, reprezentanți de seamă ai industriei noastre energetice, să le urmați exemplul și să gândiți strategii prin care să obțineți rezultate la fel de valoroase!

Stația de Comprimare Podișor, pe care o inaugurăm astăzi, este nu doar o componentă importantă a Proiectului BRUA și o reușită evidentă a Transgaz, dar și o referință pentru transportul gazelor naturale din această regiune.

Doresc, totodată, să vă transmit tuturor un mesaj de susținere - vă aflați pe drumul cel bun și sunt convins că rezultatele muncii dumneavoastră vor contribui substanțial la atingerea obiectivului României de a deveni hub energetic regional în realitate, nu doar în diferite planuri sau hărți frumos colorate.

Doamnelor și domnilor,

Accesul la noi surse de gaze naturale și interconectarea cu piețele din Europa Centrală și de Est plasează proiectul BRUA în centrul eforturilor privind securitatea energetică și integrarea piețelor de gaze naturale din regiunea noastră.

Consider că pașii concreți făcuți de Transgaz prin finalizarea a două stații de comprimare, două din trei, precum și prin acordurile subsecvente care urmează a fi încheiate, vor aduce România mai aproape de statutul de partener credibil și implicat în planul creșterii securității energetice în întreaga regiune.

Prin eforturile dumneavoastră, ca specialiști și oameni dedicați sectorului energiei, mă aștept ca, la finele unei investiții de aproape 500 de milioane de euro, proiectul BRUA să plaseze țara noastră în centrul celei mai noi și mai importante rețele de transport al gazelor naturale din regiune.

Doamnelor și domnilor,

Este indiscutabil faptul că, în domeniul energetic, România se bucură de avantaje certe.

Resursa umană calificată, poziția geostrategică, mixul energetic diversificat, producția importantă de gaze naturale și o puternică independență energetică asigură României premise autentice pentru un parcurs strategic în viitor.

Din păcate, mai ales în ultimul an, sectorul a fost grav perturbat de măsuri hazardate, precum cele ale vestitei deja, vestite în sensul cel mai negativ, Ordonanțe 114.

Efectele toxice ale guvernării din ultimii ani au fost resimțite de fiecare român, prin prețuri record la gaze și energie electrică, dar și la bunuri de strictă necesitate.

Acum, urgența zero constă în repararea răului produs de această guvernare, iar în etapa următoare este esențial să ne concentrăm atenția spre viitor, spre ceea ce ne poate aduce o Românie normală.

În primul rând, trebuie reglementată rapid situația consumatorului vulnerabil, pentru susținerea și protejarea acestuia.

Fenomenul de sărăcie energetică trebuie combătut prin extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale și aici rolul dumneavoastră este unul decisiv.

Trebuie să ne asigurăm că, prin dezvoltarea infrastructurii, de beneficiile gazelor naturale se vor bucura toți cetățenii României, indiferent unde locuiesc, în mediul urban sau în cel rural, fie că este vorba de București, sau Botoșani, sau Bolintin.

Stimați invitați,

Avem oportunitatea, ca țară, de a fi în centrul rețelei regionale de transport și de a deveni un important jucător regional în domeniul energiei.

Evident, un astfel de deziderat ambițios nu se împlinește de la sine. De aceea, oamenii politici, decidenții guvernamentali, care vor fi în funcțiune în câteva zile, și actorii implicați în sectorul energetic trebuie să lucreze împreună, pentru obiectivele esențiale de securitate și independență energetică.

În acest sens, alături de dumneavoastră, reprezentanți și angajați ai sectorului energetic deopotrivă, trebuie să ne setăm ca obiectiv consolidarea rolului regional al industriei energetice românești și să gândim permanent din perspectiva unei poziții relevante în dinamica regională actuală.

Vă felicit, domnule director, pe dumneavoastră, pe toți cei care lucrează în Transgaz, vă doresc mult succes în continuare și, domnule director, promisiunile dumneavoastră de finalizare în termenii propuși a lucrărilor despre care am discutat, nu doar BRUA, ci și gazoductul Ungheni-Chișinău, și altele, le iau de bune și le predau spre urmărire și finalizare domnului Prim-ministru desemnat, care, cu siguranță, împreună cu noua echipă, vor face să se miște cu totul și cu totul altfel lucrurile.

Și, domnule Prim-ministru, mă aștept să luați din prima zi în mână aceste chestiuni și să începem să dezvoltăm România așa cum trebuie și așa cum poate, nu așa cum, din nefericire, s-a întâmplat în ultimii ani. Situații dintre cele mai ciudate - o investiție finalizată de, cred că am reținut bine, 500 de milioane de euro, dar drumul până acolo, prin grija unui baron pesedist, nu s-a realizat.

Așadar, spre o mai bună finalizare, coordonare și eficientizare! Vă mulțumesc!