Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu reprezentanții comunității de români din Philadelphia
22 septembrie 2017
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 21 septembrie a.c., în marja deplasării în Statele Unite ale Americii pentru participarea la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale a ONU, o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din zona orașului Philadelphia.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, în cadrul întâlnirii cu comunitatea, importanța aprofundării și întăririi Parteneriatului Strategic cu SUA, obiectiv la care contribuie în mod semnificativ și cetățenii români care s-au integrat cu succes în societatea americană și care fac cinste României.
Președintele României a evocat inclusiv momentul deosebit din acest an, în care se împlinesc 20 de ani de Parteneriat Strategic cu SUA, care a constat în vizita pe care a efectuat-o la Washington, în luna iunie a.c., și întâlnirea cu Președintele Donald Trump, care a avut numai cuvinte de laudă despre comunitatea de români din SUA.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că deplasarea la Philadelphia pentru întâlnirea cu comunitatea de români de acolo a fost aleasă și în perspectiva simbolisticii istorice deosebite în contextul celebrării Centenarului României Moderne.
Astfel, Philadelphia - care găzduiește o comunitate activă și bine integrată de câteva mii de români, printre care medici, ingineri și profesori - nu este doar un oraș istoric al SUA (unde au luat naștere atât Declarația de Independență, cât și Constituția SUA), ci reprezintă și locul unde, în octombrie 1918, chiar la Independence Hall, era adoptată „Declaraţia privind Obiectivele Comune ale Națiunilor Central-Europene Independente” (Declaration of Common Aims of the Independent Mid-European Nations). Președintele României a evocat semnificația acestui moment pentru realizarea Marii Uniri și a îndemnat comunitatea românească din Philadelphia să continue să fie un factor catalizator pentru relația de Parteneriat Strategic cu SUA.
Documentul din octombrie 1918 afirma atât dreptul la autodeterminare al națiunilor din fostul Imperiu Austro-Ungar, inclusiv cea română, cât și angajamentul lor ferm față de valorile democrației reprezentative. Declaraţia, care a fost redactată și cu participarea substanțială a reprezentanților de frunte ai comunității române, a fost citită de pe treptele Independence Hall în fața unei mari adunări, care includea numeroși reprezentanți ai comunității române din Philadelphia. Președintele Woodrow Wilson a salutat evenimentul printr-o telegramă, iar marile cotidiane americane au relatat în termeni foarte pozitivi evenimentul. Declaraţia din 1918 a constituit un moment definitoriu în eforturile de convingere a opiniei publice și decidenților politici americani să sprijine aspirațiile de autodeterminare ale naționalităților central și est-europene. Rolul reprezentanților românilor din Transilvania și al comunității românești din SUA a fost central în acest proces. Acest document istoric prefața astfel și contribuția la rândul său la marele act istoric de la Alba Iulia.
Înainte de întrevederea cu cetățenii români, Președintele Klaus Iohannis a vizitat clădirea-monument Independence Hall, unde a semnat un mesaj în Cartea de Onoare și a putut examina un exemplar original recent identificat al Declarației din octombrie 1918, expus cu acest prilej în chiar sala în care s-a adoptat Declarația de Independență a SUA.