Întâlnire între reprezentanţi ai Administrației Prezidențiale și ai instituţiilor cu atribuții în relaţia cu românii din străinătate

25 iunie 2015

Joi, 25 iunie a.c., la inițiativa Administrației Prezidențiale, a avut loc, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului și altor instituții publice, a căror activitate vizează relaţia cu românii din străinătate. Comunitățile de români din afara granițelor țării se află permanent în atenția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.


Desfăşurată sub titulatura „Statul român – angajamente şi priorităţi pentru consolidarea relaţiei cu românii de pretutindeni”, reuniunea a avut ca obiectiv principal identificarea problemelor legate de garantarea şi respectarea drepturilor românilor din diaspora. 

La începutul dezbaterilor, Şeful Cancelariei Preşedintelui, domnul Consilier Prezidenţial Dan Mihalache, a reiterat necesitatea existenței unor politici integrate și nevoia unui efort conjugat din partea instituțiilor statului în ceea ce privește comunitățile de români din afara țării. 

Discuțiile au vizat mai multe teme de interes pentru românii de peste hotare. Printre acestea se numără afirmarea identităţii naţionale, prin asigurarea accesului la cultură, educaţie şi religie în limba română; simplificarea procesului de acordare de vize pentru cetăţenii români, dar şi îmbunătăţirea serviciilor consulare, consolidarea relaţiilor bilaterale pentru ca drepturile comunităților românești să fie respectate, iar acestea să își poată păstra tradiţiile, limba şi bogăţia spirituală. 

O temă distinctă a constituit-o asigurarea dreptului la vot şi reprezentarea românilor din străinătate, adoptarea legii votului prin corespondență fiind un obiectiv important pentru Administrația Prezidențială.

Reprezentanţii instituţiilor prezente au dorit să sublinieze importanţa corelării politicilor adresate românilor din străinătate şi au adus în discuţie utilizarea fondurilor europene destinate dezvoltării unor posibile proiecte naţionale care să se adreseze copiilor şi membrilor familiilor celor rămaşi în ţară. 

Printre participanții la întâlnire s-au aflat ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, domnul Angel Tîlvăr, ministrul Fondurilor Europene, domnul Marius Nica, precum și reprezentanți ai altor instituții și autorități ale statului.