Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul întâlnirii cu românii din Secretariatul Consiliului Europei şi cu reprezentanți ai comunității românești din Alsacia

19:30 | 24 Ianuarie 2017

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marţi, 24 ianuarie a.c., o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu românii din Secretariatul Consiliului Europei şi cu reprezentanți ai comunității românești din Alsacia, la Strasbourg (Republica Franceză).

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Mulțumesc, domnule Ambasador!

Onorați parlamentari care ne reprezentați cu cinste în Consiliul Europei,

Dragi musafiri,

Doamnelor și domnilor,

Hai să dăm mână cu mână! E 24 ianuarie. La mulți ani de ziua Micii Uniri!

Sunt foarte bucuros și mulțumit că am ajuns la Strasbourg, la Consiliul Europei, unde am găsit, cum se zice, toate ușile deschise. Este o instituție de renume, care, pentru România, în cei 24 de ani de când suntem membri, a fost un real câștig.

Nu cred că cineva este străin de dezbaterile politice din România, care se poartă în bună măsură, declarat sau nedeclarat, în jurul noțiunii de stat de drept.

Or, Consiliul Europei, CEDO, Comisia de la Veneția au fost și rămân partenerii și ghizii noștri în domeniul statului de drept. Ceea ce trebuie noi să facem este să dovedim că democrația românească nu doar că a împlinit un număr de ani, ci este pe cale de a deveni matură.

Nu sunt îngrijorat, și vă spun acest lucru cu toată deschiderea. Nu sunt îngrijorat pentru democrația din România. Este o democrație vie, cu dezbateri, cu certuri. La noi, cultura dezbaterii nu a fost chiar pe primul loc, mai ales în anii comunismului, când ni s-a cerut să stăm liniștiți și să nu dezbatem politica. Cumva, această abordare a ajuns până în timpurile noastre, dar recuperăm și aici. Încet, dar sigur, de la certuri ajungem la dezbateri. De la dezbateri, la idei și, în acest fel, eu personal sunt convins că lucrurile vor merge înspre mai bine.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne facem că nu avem probleme. Avem. Avem probleme mari. Ceea ce nu pot face cetățenii trebuie să facă politicienii, să caute soluții. Câteodată, înainte să fie mai bine, trebuie să fie mai rău.

Mă tem că asta este faza în care ne aflăm acum, dar v-am spus toate aceste lucruri fiindcă cei de acasă sunt foarte conectați și, instinctiv, își dau seama că lucrurile totuși se mișcă, dar dumneavoastră, care, cu cinste, cu mândrie, și, sunt sigur, cu profesionalism ne reprezentați aici poate nu aveți aceste informații de primă mână și ar fi păcat să fiți îngrijorați pentru democrație și, din acest motiv, vă încurajez.

Este o zi specială, această Zi a Micii Uniri, și, nu vă temeți, nu am de gând să reiau discursul meu de aseară, dar nu pot să nu remarc că România a avut generații de politicieni mari, făuritori de națiune, făuritori de țară. Iar acum nu suntem în acea fază. Acum suntem în faza în care făurim o democrație matură și eu am convingerea că vom reuși.

Dumneavoastră, care majoritatea dintre dumneavoastră trăiți și lucrați aici, în Strasbourg sau în regiune, ați venit aici fiindcă vă simțiți aproape de România. Și eu am venit aici fiindcă mă simt aproape de dumneavoastră. În acest sens, vă mulțumesc și vă doresc, ne doresc, o seară frumoasă!”